Muutakin, Sarka-messuilla Semex-presentaatio meni kyllä aika pahasti yli. "Myyntipuhe" kesti niin kauan että siinä kyllä tarkkaavaisuus kärsi. Less is more. Muutenkin näyttelyä (+seuraavan päivän Sale of stars) ja sitä paatosta seuranneena tuumin että kylläpä Suomeen voi mahtua kaksi hyvin erilaista karjanjalostustapaa; VG;n jalostusohjelma ja sitten tämä ulkomuotojalostus vai miksi sitä pitäisi kutsua? Molemmissa on varmaasti plussansa ja myös kompastuskivensä. Olis hyvä että olisi joku puolueeton tutkimus että kun puhutaan ihan perusmaidontuotannosta niin kummalla tavalla saadaan oikeasti kestävämpi ja toimivampi karja kesimääräisiin navettaoloihin?
Aivan samasta asiasta puhutaan molemmissa (tai kaikissa) jalostus"ideologioissa". Eilen sain vieraakseni erittäin asiantuntevan kaverin sieltä punaisesta firmasta, hollannin maalta. Talous edellä maidontuotantokarjoja jalostetaan kaikissa firmoissa. Sille tosiasialle, että rakenteen parantaminen heikentää ayrshiren tuotanto-ominaisuuksia, ei vaan kukaan oikein tunnu saavan mitään aikaan. Ulkonäkö vs. tuotosjalostaminen on ihan näiden keskenään kilpailevien firmojen luomaa harhaa.
Minusta jalostuksen työnjaossa on erittäin toimiva sellainen malli, jossa yrittäjä raakaa tuotannon ja käyttöominaisuuksien perusteella kehityskelpoiset ja kelvottomat ja jalostuskonsultti rakenteen ja sen mahdollisen periytyvyyden. Tietysti pitää katsoa ristiin, olisiko osasta toisen raakaamista kehityskelpoista, mutta pääsääntöisesti KARJANjalostaminen on painopisteiden määrittelyn jälkeen pelkkää emävalintaa. Sonnithan poimitaan käyttöön aikanaan valittujen painopisteiden perusteella.
Miksikähän Faba ei vaivautunut noin olennaista tietoa julkaisemaan alkuperäisen uutisen mukana?