Lihaosuuskunnat voisi purkaa. Maitopuolella asia on aivan erilainen, kun siellä koko ketju on osuuskuntien omistuksessa. Lihaosuuskunnat omistavat vain noin puolet pörssiyhtiöistä, joka toimivat sitä säätelevän lainsäädännön mukaisesti. Eli liha on sille raaka-ainekustannus, jonkin hinta pitää minimoida voiton maksimoimiseksi.
Toisekseen Gröhn sanoi jo kohta kymmenen vuotta sitten, että Atria ei ole lihatalo, Atria on ruokatalo. Mutta vieläkin tuottajat uskovat, että teurastamot ovat lihantuottajajia varten. Ne ovat pörssiyhtiöitä, joiden johtajat pyrkivät siihen, että niiden markkina-arvo ja tulos olisivat mahdollisimmat korkeat. Siihen heitä kannustaa palkkiomalli ja pörssin lainalaisuudet. Lihan matalaa hintaa he valittelevat vain tuottajatilaisuuksissa, sormet selän takana ristissä.
Jos alkutuotannossa toimisi markkinatalous, vasikat vaihtaisivat OMISTAJAA markkinahinnalla, loppukasvattajat (ja poistolehmän myyjät) voisivat kilpailuttaa teurastamot eikä teurastamoilla olisi ns varmaa lihaa itse sanelemalla hinnalla. Vasikat olisivat siis oikeasti niiden omistajan, eivätkä luotolla kasvavia ja listahinnoilla myytäviä.
Tästä seuraisi se, että kauppojen negatiivisessa huutokaupassa jokaisen (kolmen) teurastamon pitäisi oikeasti miettiä millä hinnalla ne teuraat saavat. Se rajoittaisi huomattavan tehokkaasti hintojen tiputtamista.
Aina sanotaan, ettei kauppojen ylivaltaan voi vastata. Voi. Sillä se lähtee, nillä se on tullutkin. MARKKINATALOUDELLA. Ja nyt joku sanoo, että onhan markkinataloutta, kun teurastamot kilpailevat keskenään. Ei ole, se on osaoptimointia. Alkutuotannossa ei toimi markkinatalous.
Mutta samaan aikaan suomalainen kuluttaja pitää saada haluamaan suomalaista nautaa. Ja siihen työhön pystyy vain emolehmätuotanto, kuten aiemmin tässä ketjussa jo toin esille. Kuluttajat maksavat ruotsalaiselle tuottajalle sen euron lisähinnan.
Viimeksi muokattu: 15.10.17 - klo:07:58 kirjoittanut {o|o}