Suomalainen nauta nostetaan tarkoitushakuisesti irti nurmesta. Tilanne muuttuu naudan osalta tällöin huonommaksi ilmastonäkökulman kannalta.
Terveys- ja ilmastosyista kaikkea kulutusta on vähennettävä, siis ihan kaikkea. Lihan osalta voitaisiin ihan hyvin tyytyä kotimaisen tuotannon määrään ja jättää tuontiliha tuomatta ja syömättä. Kansanterveys ja -talous kiittäisi.
Märehtijöiden ongelma on märehtimisessä syntyvä metaani, joka röyhtäillään etupäästä ulos. Siitä syystä märehtijöistä saadut tuoteet ovat todennäköisesti aina päästöiltään haitallisempia kuin muista eläimistä saadut tuotteet jos päästövertailuja tehdään niin kuin pitäisi. Eli verrataan esim. naudan, lampaan, sian ja siipikarjanlihaa toisiinsa. Ja jos oikein kunnolla vertaillaan niin mukaan otetaan myös kasvivalkuainen. Siis lihoihin verrataan hernettä, papuja, soijaa jne joita osaa viljellään myös Suomessa. Taitaisivat kaikki lihat hävitä tuon vertailun vaikka miten vääntelisi ja kääntelisi sekä valitsisi lukuja.
Sitten jos verrataan kotimaista naudanlihaa ulkomaiseen riisiin niin vertauksen tekijä puhuu nätisti sanottuna tietoisesti täyttä potaskaa tai on täysin tietämätön siitä miten pitäisi syödä. Riisiä pitäisi verrata esim. perunaan, batattiin ja erilaisiin viljatuotteisiin. Ihan siitä syystä, että toisia syödään valkuiaisen ja toisia hiilihydraattien takia. Ja sitä kotimaista naudanlihaa vaikkapa kotimaisiin herneisiin.
Siinä olen samaa mieltä, että kaikkea kulutusta voisi vähentää. Mutta tuo kotimaisen suosiminen kun ei toimi kuin täysin pakottamalla ellei sitä jo itse vapaehtoisesti tee. Jos ulkomainen maistuu paremmalta tai haluaa vaihtelun vuoksi jotain muuta niin miksi ei ostaisi. Rahdin osuus valmiin tuotteen päästöistä kun taitaa olla todellisuudessa aika pieni. Mikään ei kiellä tai estä suomalaisia elintarvikeyrityksiä viemästä tuotteitaan. Eikä sen pitäisi edes olla ylivoimaisen hankalaa jos tuotteet ovat oikeasti niin hyviä kuin väitetään. Aikaakin on ollut jo vähintään neljännesvuosisadan verran. Nautafarmari linkitti seuraavan jutun HK-ketjuun. Se kannattaisi lukea ja myös ymmärtää lukemansa.
https://www.lihakeskusliitto.fi/fi/kannattavuus-ja-kilpailukyky-toimittajan-suurennuslasissa/