Agronet
Keskusteluaiheet => Yleistä maa- ja metsätaloudesta => Aiheen aloitti: antti-x - 22.08.16 - klo:20:27
-
MTK on sitä mieltä että virikehäkkimunien hinnan lasku taustalla on ennen kaikkea halpuutus:
http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/mtk-munantuotannon-tilanne-kest%C3%A4m%C3%A4t%C3%B6n-varmasti-taustalla-on-halpuutus-1.159425
Ilmiselvästi se, että ihmiset eivät halua enää entiseen malliin ostaa virikehäkkimunia, ei vaikuta. Tai se että tuotanto on tainnut selvästi kasvaa vaikka mitään erityisen hyvää vientimahdollisuuttakaan ei ole.
Vuodesta 2005 vuosituotanto on vuoteen 2015 mennessä noussut yli 12 miljoonaa kiloa, yli 20%. Ja lähiaikoina kasvu on tosiaan jostain kumman syystä keskittynyt häkkimunien tuotantoon. Vaikka kotimainen kysyntä kallistuu vastakkaiseen suuntaan. (itsekään en osta häkkimunia, ja aika harvoja alle 50 vuotiaita tiedän jotka ostavat).
http://stat.luke.fi/kananmunien-tuotanto
-
Pudotuspeli taitaa olla nyt kyseessä, uudet isot kanahallit syrjäyttävät pienet ja syrjässä olevat. Kanamunia menee leipomo- ja ruokateollisuudessa, ei siellä kysytä, onko onnellisen kanan munaa, vaan munamassaa munamassan joukossa eikö.
Joku tarjous juurikin oli, kenno muutamankymmenen senttiä. Nyt kannattaa alkaa vetään kananmunaa aamiaiseksi, niin että sepelvaltimosuonet ritisee.
-SS-
-
Eikös tän päivän maastullissa ollut hintasivuilla maininta, että euroopassa lisättiin tuotantoa ja vientiä amerikkaan jokin sikäläisen taudin takia laskeneen munatuotannon takia. Saivatkin rapakon takana yllättävän nopeasti tuotannon jaloilleen ja eurooppalaisille jäi munat käsiin. Ukrainasta tulee halpaa munamassaa typistetyin nokin, joten leipureilla ei ole mitään halua maksaa salmonellattomasta ja nokallisesta munasta enempää. Pullahan käväisee uunissa, joten kai siinä se mahdollinen salmonellakin kuukahtaa.
-
Mitään järjellistä syytä hintojen romuttamisella ei ole tuotanto ja kulutus yllättävän hyvin tasapainossa. Ihan muut on syyt kuin ne joita nyt on esitetty. Tanskan suuntaan syyttävä sormi osoittaa ehkä Turun kautta. Meillä on tuotantotapojen suhde suunnilleen samanlainen kuin Euroopassa keskimäärin. Jollain on tavoitteena saada tänne samanlainen markkina kuin Tanskassa ja Ruotsissa on. Meillä tuotetaan noin 20 miljoonaa kiloa kananmunia lattiatuotannossa tästä myydään lattiamunina kuluttajille alle puolet. Luomussa tilanne on parempi. Loput näistäkin munista myydään kananmunaa. Kaikki on varmaan nähneet tokmannilla rasioita joissa lukee saattaa sisältää lattia ja luomumunia. Tuotanto en eettisempää kuin kulutus, olemmekin toteuttaneet kuluttajat siihen että vain halvin hinta ratkaisee - kohta ollaan tilanteessa että halvat munat tulee ukrainasta
-
Miten tuo munantuotantokustannus on Suomessa verrattuna Eurooppaan? Rakennuskanta taitaa olla melko samanlaista, siis suljettua, joka puolella.
-
Nuorikko kalliimpi, rehu kalliimpi, talvella lämmitys. Meillä ei rokoteta niin usein kuin Euroopassa.
Osa rehun kalleudesta johtuu rehun lämmitys tarpeesta salmonellan torjunnan takia. Kalleus johtuu liian pienestä markkinasta. Kanajalosteita on liikaa yksikin riittäisi samoin rehutehtaita on liikaa, pakkaamoita on liikaa , tuottajia on liikaa. Kaiken kaikkiaan jakajia on liikaa, tämän munamäärän tuottaa Euroopassa noin 20-50 tilaa pakkaa 1 pakkaamo , rehusta 1 rehutehdas jne. Saadaan tehokas ketju ja ketjuohjaus
-
Nuorikko kalliimpi, rehu kalliimpi, talvella lämmitys. Meillä ei rokoteta niin usein kuin Euroopassa.
Osa rehun kalleudesta johtuu rehun lämmitys tarpeesta salmonellan torjunnan takia. Kalleus johtuu liian pienestä markkinasta. Kanajalosteita on liikaa yksikin riittäisi samoin rehutehtaita on liikaa, pakkaamoita on liikaa , tuottajia on liikaa. Kaiken kaikkiaan jakajia on liikaa, tämän munamäärän tuottaa Euroopassa noin 20-50 tilaa pakkaa 1 pakkaamo , rehusta 1 rehutehdas jne. Saadaan tehokas ketju ja ketjuohjaus
Rehun lämmittäminen salmonellavapaaksi ei maksa kuin vajaan vitosen/tonni.
Mut muuten varmaan noi n.
-
Vaan viitosen tonni kuitenkin tekee sentin kilolle, 2 rhsllä. Kun tuottajahinnat on mitä on senttikin on paljon rahaa
-
Vaan viitosen tonni kuitenkin tekee sentin kilolle, 2 rhsllä. Kun tuottajahinnat on mitä on senttikin on paljon rahaa
Mutta Suomen edukas vehnä säästää 20-50€/tn.
-
Vaan viitosen tonni kuitenkin tekee sentin kilolle, 2 rhsllä. Kun tuottajahinnat on mitä on senttikin on paljon rahaa
Mutta Suomen edukas vehnä säästää 20-50€/tn.
Mutta itse viljelemällä se on ilmaista!
-
Ja sitten ihmetellään miksei kannata
-
TNS gallup kananmunien markkinakatsaus 1/2016
Kananmunien tuotanto eu maissa 2014
Virike 56 %
vapaa 40%
Luomu 4%
Meillä:
virike 63%
vapaa 31%
Luomu 5%
Ei meillä eri tuotantomuotojen osuudet poikkea merkittävästi koko euroopan tilanteesta.