No vesihän on vetyä ja happea. Palo tapahtuma tarvitsee happea ja polttoainetta. Kumpaakin on vedessä. Ite Oon märkiä puita, en tuoreita polttanut. Vaatii piristi paperia että syttyy, mutta sitten kun palaa niin eroa ei oikeastaan ole. Ainut ettei hirveästi kärsi märkää puuta lisätä tai uuni sammuu.
Märkä ja tuore puu ovat eria asia. Veden vety-happi-sidoksen purkaminen vaatii enemmän energiaa kuin saatavan vedyn energiamäärä. Maasturin juttun mukaan puusta haihtuu kuivaessaan polttokelpoista tavaraa.
Sekin oli siinä jutussa. Se vaan vaatii kovan lämpötilan. Alkaa tavan leivinuuni hormista kivet tippua jos yrittää nostaa lämpötilaa siihen tonniin.
palaminen näissä voimaloissa on ihan eri juttu, kuin poltto omassa pesässä. Maallikkona näiden prosessien ymmärtäminen on hankalaa, jos tähän tutkimusryhmäänkin nyt kuuluu kemian professoreja...
Näitä omia käytännön havaintoja on jokaisella ja kun saa taustaksi jonkun tutkimuksen joka tukee omia arvailuja on tyytyväinen. Nyt tässä sanotaan puun kuivatukseen ulkona pinossa vähentävän energiaa jopa 30% eli puu lahoaa samalla kun kuivuu, varsinkin lehtipuussa tämän huomaa parhaiten. Polttelin joskus ylivuotisia rankoja, jotka oli kasassa jo melkein polttokuivia, sitten aloin tekemään haketta tuoreemmasta/uudemmasta puusta. Kuivaus kylmäilmakuivurissa vie vähän sähköä, mutta luulisin sen säästyvän paremmassa hakkeen lämpöarvossa. Miten senkin sitten laskee... hakkeen kulutus on ainakin vähentynyt merkittävästi.