Sanottaisko, että agraarikulttuuri on loppusuoralla. Tulevaisuuden ihmismassoja ei ravita pelloista vaan synteettisesti. Loppujen lopuksi tärkeimmät ravintoaineemme ovat vain erinäisiä hiili ja typpiyhdisteitä. Ehkä aidoista viljelytuotteista tulee vain rikkaiden luksusta.
Heh heh täällähän on pahempia hörhöjä kun voisi kuvitellakaan Ei maanviljely tai sen tuotteet muutu miksikään,Kaikki utopistiset väitteet ovat folio hattujen horinaa
Kuinka niin? Kannattaa seurata, mitä tieteen saralla tapahtuu. Esim. Norskit ovat onnistuneet luomaan ihmisravinnoksi kelpaavaa proteiinia ilman ainesosista laboratorio-olosuhteissa. Kasvit tekevät saman auringonvalon voimalla. Niiden hyötysuhde on vaan tosi huono.
Kun tätä teknologian kehityskulkua katsoo vaikka sata vuotta taaksepäin, ei synteettinen super food ole mun mielestä mitenkään mahdoton ajatus, jos yritetään ennustaa vaikka sata vuotta eteenpäin.
Moni noista "labraruuista", jotka perustuvat jonkinlaiseen mikrobisynteesiin, tarvitsevat kuitenkin energiaruokaa nekin. Suomeksi sokeria, jota tällä hetkellä edullisesti tuotetaan vain pellossa. Eli fermenttoriruoka on vain pellolla viljeltyjen (tai valtamerien levämassassa tuotetun) tuotteiden jatkojalostusta, mutta jos saadaan homma aurinkoenergialle (eli siis ne levät), niin sitten ollaan jo kestävämmällä pohjalla. Eli Suki ja apilas ovat kumpikin tavallaan oikeassa. "Synteettisen" ruuan saralla edetään takuuvarmasti, mutta yhtä varmasti väittäisin, että peltoja ei jätetä viljelemättä. Tulevaisuuden ravinnon energia-, valkuais- ja vitamiini/hivenaineiden ketjut muuttuvat moninaisemmiksi.
Petri
Petri
O. A. Wiioa lainaten, lähitulevaisuus yliarvioidaan, kaukainen tulevaisuus aliarvioidaan.
Jos aine=energia, niin myös energia on (ruoka)ainetta. Suoraa muunnosta odotellen, siis energiasta aineeksi. Ratkaisu ei vielä löydy välttämättä heti huomenna mutta tulevaisuudessa...
Tässä väliaikana, en pitäisi niin suurena mahdottomuutena, että halvemmaksi voisi muodostua "rakentaa" ruoka-annos suoraan ravinteista, eikä kierrättämällä niitä epätehokkaasti pellon kautta. Huuhtoutuvatkin vielä. Ja sitoutuvat vaikeasti hyödynnettäväksi.
Mutta ollos huoleton, maanviljelijä. Ei ehdi pilaamaan moinen aika bisneksiäsi, ei.
Mitenkähän muuten nuo rikkaat herkuttelijat, jotka tulevaisuudessa syövät "maanviljelyllä tuotettua ruokaa". Tuleeko se "maito-/lihatehtaista" vaiko kuten se Japanilainen Kobe-härkä?
Valtaosalla ihmisistä ei silloikaan ole varaa kuin synteettiseen korvikeruokaan.
Halvinta höttöähän nytkin vähävaraisimmat syövät.
Toki voi olla optimisti, että kaukaisessa tulevaisuudessa ei ole köyhiä...