Norjan hitataso näyttäisi olevan kohtuullinen. Sikäläinen "Hankkija" tilittää Østfoldin alueella:
Leipävehnä 351 € tonni
Rehuvehnä 300 "-"
Ohra 293 "-"
Kaura 274 "-"
Norjan yleinen korkea hinta- ja palkkataso huomioiden nuo ei ole mitenkään ihmeellisiä hintoja, ne asettuu samaan tasoon niiden suhteen. Todennäköisesti myös tuotantopanokset on kalliimpia kuin Suomessa, tukipolitiikasta en tiedä. Ja eikös siellä ole tullimuurit maataloustuotteille, niin ettei maailmanmarkkinahintainen vilja sotke viljamarkkinoita?
Norjan hintataso Suomeen verrattuna on Oslossa noin 45% korkeampi, koko maahan verrattuna noin 11% (YLE talous 22.6.2021)
Joten jos verrataan vaikka Oslon kuluttajahintaindeksiä, meillä silti pitäisi olla
Leipävehnä 242 € tonni
Rehuvehnä 207 "-"
Ohra 202 "-"
Kaura 189 "-"
Jos verrataan maittain, ero supistuu keskimäärin non 11% ::iin, niin kuluttajahintoihin verrattuna Suomessa voisivat viljat maksaa
Leipävehnä 316 € tonni
Rehuvehnä 270 "-"
Ohra 264 "-"
Kaura 245 "-"
Sitten jos verrataan palkkojen ostovoimaa, ero on tuolla ääripäiden välissä: Eurostastin tilastosta Suomen kansalaisen ostovoima on 114% EU keskiarvoon verrattuna, Norjan kansalaisen 135. Tämä ero on noin 18 %, jolloin viljan hinnat menisivät Norjaan verrattuna
Leipävehnä 297 € tonni
Rehuvehnä 254 "-"
Ohra 248 "-"
Kaura 232 "-"
Tässä siis näkyy, että Suomessa ovat toteutuneet tuottajahinnat kansalaisten ja kuluttajien ostovoimaan nähden alhaiset, Norja tukee vahvasti vientituilla ylituotannon poistamista, tärkein menetelmä kuitenkin on tuotantotuen kaltainen rajasuoja, ja tavallaan valtion sitoutuminen tiettyihin hintoihin, eli tavoitehintajärjestelmä. Vuonna 2020 Norjassa päätettiin alkaa karsia vientitukia, tämä edellyttää maidon ankarampaa kiintiiöhinnoittelua ja sikäläisen ylituotannon leikkaamista.
-SS-