Pitäiskö itse lopettaa vai odottaa että muut lopettaa? Suuressa kuvassa kannattavuuden nousu vaatii ihmeitä, jalostavan teollisuuden/kaupan ihailtavaa isänmaallisuutta tai taitavia markkinamiehiä nimenomaan viennissä.
Onko oma sato markkinoilta turvassa, jos on tuotantosopimukset tehtynä? ...vai pitäiskö vaan luottaa, että tukipolitiikka kannattelee, vaikka markkinat sakkaisi?
Elintarvikeomavaraisuus
Tuotannon määrä % kulutuksesta
Tuoteryhmä vuosi 2015
Leipävilja 115
Maitotuotteet, neste 116
Maitotuotteet, rasva 107
Naudanliha 82
Sianliha 100
Siipikarjanliha 99
Kananmunat 114
Sokeri 33
http://www.stat.fi/tup/suoluk/suoluk_maatalous.html
Niimpä. Tohtisikohan sitä olettaa että naudanlihassa olis vielä mahdollisuuksia. Maastullin hinnoissa ainakin Suomen naudanlihan hinnat on alapäässä toisin kuin maidossa jonka hinta tulee laskemaan kuin lehmän häntä.
vienti- ja tuontimarkkinoiden osalta on varmaan suuria eroja tuotteiden säilyvyyden, kylmäketjujen, kuljetuslogistiikan, kansallisten vaatimusten, valuuttakurssien ym osalta. Tässä liha taitaa kärsiä, parhaiden osien tuonti kaukaakin kannattaa, jos alkuperämaana on melkein kehitysmaa, jossa tuotantoon ei kohdistu niin kovaa sääntelyä, välillä heppaa menee joukkoon vahingossa ja meikäläinen valuutta on siellä kysyttyä. Tämäkin tilanne saattaa jatkua pitkään, jos on jatkuakseen....
Sokeri on hyvä esimerkki, meillä on toistaiseksi ollut kaikkia sokeripaketteja kaupassa, puuttuuko jostain? Sokerijuurikas taitaa olla kasvi, joka on kehitetty Euroopan sokerin saatavuuden varmistamiseksi....koska ylitetään raja kun sitä taas pitää alkaa viljellä täälläkin?