Molemmilta niin SS tyypiltäkin kuin uudelta vihreeltäkin puuttuu tietämystä viherlannoituksesta joka on yllättävän tehokas luomutuotannossa .
Olenko jossakin vaiheessa kirjoittanut et kaikkien pitäis siirtyä luomuun ? En varmana ole . Niille ketkä osaa sen homman se on varteen otettava vaihtoehto .
Kyllähän se viherlannoitus on tehokas missä vaan tuotannossa. Osaaminen on eri asia, kuin onnistuminen. Erilaiset maalajit, sää, rikat ja tuholaiset muodostavat ikkunan, johon osaamisella ei voi vaikuttaa. Luonnonilmiöihin varautumista voi osaamisella tehostaa, mutta taivaan alta toimeentulon saaminen on hiukan eri asia kuin jostakin navetasta tai isutsusta.
Kyllä sinäkin viljelisit jos osaisit.
Onko olemassa ihan mitattua faktaa, paljonko typpikiloja viherlannoituksella saadaan peltoon sidottua, siis sellaista, lannoitetyppeen verrattavaa ja kasveille seuraavalla kasvukaudella käyttökelpoista typpeä. Eikä mitään teoriatyppeä. Olisi tämä fakta hyödyllistä tietää, kun nyt vaan hoetaan tämän viherlannoituksen erinomaisuutta. Paljonko siis sitä konkreettista lannoitusvaikutusta viherlannoituksella oikeasti saadaan? Typpikiloina?
Jos tähän ei pystytä selkeää vastausta antamaan, päättelen että viherlannoitua on täten silkkaa huuhaata väitetyn typensidonnan osalta.
Onko liian karkea yleistys, jos?
Varmasti tiedetään, että 2018 päivittäistavarakaupan myynnistä 2,4% oli luomua ja peltopinta-alasta 13,1%... ProLuomun tietoja eli sinne voi valittaa ellei usko
Jos oletetaan, että kemiallisella lannoituksella viljasta saataisiin 4000kg/ha, niin loppu on matematiikkaa
2,4 / 13,1 x 4000 = 733 kg /ha tulee viljaa ilman kemiallisia lannoitteita. Muillakin kasveilla voi laskea saman, kun tietää vaan normaalin satotason.
Entä jos nämä "viherlannoitetut herkut" ei päädykään kauppaan? Michelin-ravintoloihin, vientiin, tilamyyntiin ym. Saadaan uusi mielelnkiintoinen keskustelu, mikä on maataloustukien perimmäinen tarkoitus, jos niillä tuotettua tavaraa ei saa kaupasta ostaa