Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe Galluppia nautatuotannosta  (Luettu 22541 kertaa)

Paalinpyörittäjä

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 6908
Vs: Galluppia nautatuotannosta
No joo, en oikeastaan aikonut lähteä tuista riitelemään ollenkaan kun totesin, ihan tämän ketjun avaukseen liittyen, että en pidä niin suurta väliä sillä, onko omavaraisuus naudanlihassa 80% tai 60%. Ja kaikkia nautoja tuetaan aika paljon, kuten jo siinä ekassa viestissä kanssa totesin. Niin ja en ole myöskään ollut missään vaiheessa huolestumassa maitomääristä yhtään enempää kuin naudanlihasta, päin vastoin väittänyt vastaan maitomäärien tippumisesta huolestuville, maitomäärätkin saisivat minun puolestani tippua jonkin verran.

Luultavasti naudanlihan kysyntä ja tarjonta vähän laskevat tasatahtia, joten joka tapauksessa omavaraisuus tuskin tippuu sen enempää naudan lihassa kuin maidossakaan.
Juu itseasiassa jos tuilla haluttaisiin ohjata tuotantoa omavaraisuuden suuntaan, niin osa maidon tuista pitäisi suunnata emolehmille ;)
No nykytilanne on ihan hyvä, jos saataisiin vielä tuottajahinnat nousuun, mutta mitään sen suuntaisia merkkejä ainakaan naudanlihan osalta ei ole näkyvissä.

BACKSPACE

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 28355
  • für immer
Vs: Galluppia nautatuotannosta
Meiltä luultavasti lähtee vähintään nykyinen määrä teuraita ja välitysvasikoita jatkossakin. Risteyttämisen (maitorotujen välillä) myötä omien teuraiden lihakkuuskin luultavasti paranee.


Ihan kiva jos jatkossakin kaikki syntyneet naudat kannattaa ihmisten syödä (sen sijaan että kuopattaisiin osa), mutta noin muuten kotimainen naudan liha on mielestäni aika toissijainen tuote. Varsin hyvää toki, tai tosi hyvää joiltain osin, mutta ei Suomessa ole myöskään tammenterhoilla ruokittuja 2 vuotiaiksi kasvatettuja possuja (jotka maistuvat upealta), ja ihan hyvin on pärjätty. Ei ole Agnus-pihvi edes mikään perinneruoka 1800-luvulta.

Siis tähän nähden nautapuolta tuetaan tosi paljon (myös maitoa, sitä en kiellä).
Kylläpä antti-x vaan jaksaa aina tilaisuuden tullen dissata kotimaista naudanlihasektoria. Saisi maitomiehet kaikki pellot ja tuet, kun mullimiehet olis kuolleet sukupuuttoon. Vasikatkin voitais kuopata samantien tai kärrätä vaikka Turkkiin loppukasvatukseen. Ostettais vaikka se liha sieltä sitten paluukuormassa takaisin. Ihanan halpaakin se olisi.

Kyllä Antti-X on tuossa oikeassa. Meillä ei ole samallaista ruokakulttuuria kuin esim. Italiassa missä orrella 2 vuotta kuivatettu kinkku myydään huippu tuotteena muualle eurooppaan tai juusto jota 3 vuotta kypsytetään hyllyssä tai nautapuolen T-luupihvit joihin kelpaa nikama tai pari naudan niskasta.

Jamon Cerranoa ja Prociuttoa näkyy saavan leikkeleinä K-kaupasta samaan melkein hintaan kuin tavallisia sikaviiluja. Se on minusta kummallista.. Swarzwaldin kinkkua sai vielä halvemmalla, mutta sitä ei ole kevään jälkeen näkynyt.

Eli ei tuo erikoisuus näytä nostavan hintaa, kotimaisuus sen sijaan tuplaa sen. Siis kaupassa, tuottajalla tämä ei tosiaan näy. Siis sianlihantuottajalla.

Sillä painetaan se tuottaja hinta alas.

No tuolla paikallisessa K-kaupassa sitä ei osta kuin minä ja venäläiset turistit. Minä ostan kun pakkauskoko on sopivin. Toinen syy on se, että se on niin hyvää.

Jos vastaavaa olisi kotimaisena niin ostaisin sitä. Siis kypsää oikeaa sikaa, jonka voi syödä suoraan paketista.
On olemassa 10 ihmistyyppiä. Ne jotka ymmärtävät binääriluvut ja ne jotka eivät ymmärrä.

optimisti

  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1527
Vs: Galluppia nautatuotannosta
Teurastamon kaverit puhelivat katsoessaan puolitäyttöstä navettaa, että voisit olla ilman vasikoita niin loppuisi se vinoilu lihan hinnasta. :D

Viimeksi muokattu: 06.12.16 - klo:06:14 kirjoittanut optimisti

Paalinpyörittäjä

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 6908
Vs: Galluppia nautatuotannosta
Teurastamon kaverit puhelivat katsoessaan puolitäyttöstä navetta, että voisit olla ilman vasikoita niin loppuisi se vinoilu lihan hinnasta. :D
Sinänsä hauska letkautus teurastamon pojilta, mutta samalla kertoo karun totuuden asenteista ja tilanteesta :(

optimisti

  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1527
Vs: Galluppia nautatuotannosta
Teurastamon kaverit puhelivat katsoessaan puolitäyttöstä navetta, että voisit olla ilman vasikoita niin loppuisi se vinoilu lihan hinnasta. :D
Sinänsä hauska letkautus teurastamon pojilta, mutta samalla kertoo karun totuuden asenteista ja tilanteesta :(
Kyllä vaan, ilmeisesti kehua retostelin suojavyöhyke ym, muilla rahakasveilla. Kerroin siirtyväni luomuun, lopuksi puheltiin metsänlannoituksesta.

Paalinpyörittäjä

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 6908
Vs: Galluppia nautatuotannosta
Teurastamon kaverit puhelivat katsoessaan puolitäyttöstä navetta, että voisit olla ilman vasikoita niin loppuisi se vinoilu lihan hinnasta. :D
Sinänsä hauska letkautus teurastamon pojilta, mutta samalla kertoo karun totuuden asenteista ja tilanteesta :(
Kyllä vaan, ilmeisesti kehua retostelin suojavyöhyke ym, muilla rahakasveilla. Kerroin siirtyväni luomuun, lopuksi puheltiin metsänlannoituksesta.
Vähenevät vasikat välitetään jatkossa uskollisimmille tuottajille  :(
Näin emolehmäkasvattajana on kuitenkin sellainen tilanne, että hinnat on huonot, mutta jatkamisesta tai lopettamisesta sentään saa päättää itse..

wolfheartscry

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2216
Vs: Galluppia nautatuotannosta
Uusimmassa isoA:n lehdessä oli pari mielenkiintoista mainintaa. Toisessa jutussa esiteltiin uutta isoa vasikkakasvattamoa ja siinä yhteydessä mainittiin, että tämä on tällä erää laatuaan viimeinen pitkään aikaan. Ja toisessa jutussa käännetään katseet emolehmätuotantoon. Eli vasikat todellakin uhkaavat, jos nyt ei ihan loppua, niin ainakin olla rajoittava tekijä. Emotuotannossa olisi tilaa, mutta onko kannattavuutta. Tuleeko vasikan hinta muka nousemaan vai millä konstilla emomäärä saadaa 90 000:een, joka olisi tavoiteltu määrä nykyiseen 58-60 000 verrattuna. Ennusteen mukaan tuotantoa poistuu vuoteen -22 mennessä 12 000 paikkaa ja lisää tulee 14 000 eli plus 2000. Pitäisi oll plus 30 000. Että silleen.

Toki oli muitakin tekijöitä, joilla saadaan riivittyä kasaan jokunen miljoona lisäkilo, mutta perusongelma on uhkaava vasikkavajaus. Paljonkohan pihvivasikanhinnan pitäisi nousta, että emomäärä saataisiin puolitoistakertaistettua nykyisestä. Tämä siinä tapauksessa, että lypsylehmienmäärä vähenee optimistisen ennusteen mukaan vain 25 000. Jos vähenemä onkin 45 000 (toinen skenaario), saadaan punnertaa emomäärä melkein tuplaksi nykyisestä. Tai sitten aletaan kärräämään vasikoita vaikkapa Virosta ja "pestään" ne kotimaisiksi.

Paalinpyörittäjä

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 6908
Vs: Galluppia nautatuotannosta
Jos emomäärä nousee, niin tuet vastaavasti laskee kun rahamäärä on lyöty lukkoon.
Jos emomäärää nousee neljänneksellä, niin tuki laskee 79, vasikan hinnankin tarttis nousta ainakin satasen, että mä itte viittisin nostaa vasikoiden määrää ja jos nyt ajatellaan tota neljänneksen lisäystä, niin vasikan hintaan siis tarttis tulla liki 200 ja se on jo liian kallis loppukasvattajalle.
Eli summsummarum hiljaisen alasajon tie on se vaihtoehto..

Ps Tuo 79 euroa pudotusta oli laskettu nykyisestä nautapalkkiosta, lisäksi eläintä kohti laskettuna kotieläinstatuksen vaikutus putoaa 60-100 euroa luomutilalla.

Viimeksi muokattu: 11.12.16 - klo:21:57 kirjoittanut Paalinpyörittäjä

Guarter

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1882
Vs: Galluppia nautatuotannosta
Lihan hinnan on noustava (ei sen mitä se on kaupassa, vaan tuottajan osuus ketjussa!), jotta vasikasta maksetaan enemmän sen 150-200e enemmän.

Asialla on kiire siis jos asialle on aikomus mitään tehdä. Kestää kolme vuotta ennen kuin uusi emo(lehmä vasikka) tuottaa lihaa ketjuun. Siis KOLME VUOTTA.

Paalinpyörittäjä

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 6908
Vs: Galluppia nautatuotannosta
Lihan hinnan on noustava (ei sen mitä se on kaupassa, vaan tuottajan osuus ketjussa!), jotta vasikasta maksetaan enemmän sen 150-200e enemmän.

Asialla on kiire siis jos asialle on aikomus mitään tehdä. Kestää kolme vuotta ennen kuin uusi emo(lehmä vasikka) tuottaa lihaa ketjuun. Siis KOLME VUOTTA.
Ei hinnat tule nousemaan, poistolehmää riittää lopettavilta tiloilta ja ulkoo saa halvalla.
Realistinen arvio on, ettei ainakaan viiteen vuoteen kannata odottaa mitään hinnan nousuja.

wolfheartscry

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2216
Vs: Galluppia nautatuotannosta
Lihan hinnan on noustava (ei sen mitä se on kaupassa, vaan tuottajan osuus ketjussa!), jotta vasikasta maksetaan enemmän sen 150-200e enemmän.

Asialla on kiire siis jos asialle on aikomus mitään tehdä. Kestää kolme vuotta ennen kuin uusi emo(lehmä vasikka) tuottaa lihaa ketjuun. Siis KOLME VUOTTA.
Ei hinnat tule nousemaan, poistolehmää riittää lopettavilta tiloilta ja ulkoo saa halvalla.
Realistinen arvio on, ettei ainakaan viiteen vuoteen kannata odottaa mitään hinnan nousuja.
Epäilen itsekin tuota hintojen nousua, mutta tänä syksynä ei ole ainakaan omalle kohdalle sattunut minkäänlaista nautaruuhkaa poistolehmienkään osalta. Melkein on ollut kyyti jo odottamassa, kun on ehtinyt enteriä painaa.

Saattoi hiukan tulla yllätyksenä tämä lypsytilojen lopetusbuumi lihataloille. Useana talvena painineet liikojen vasikoiden ja ruuhkan kanssa, mutta jatkossa ei taida vasikkaruuhka päästä yllättämään. Mutta millä muulla se emohomma saadaan nousuun kuin hintoja nostamalla. Katteettomilla katelaskelmilla ei varmaan enää kovin montaa pöljää saa retkuun, kun tälläkin forumilla niistä on varoiteltu.

optimisti

  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1527
Vs: Galluppia nautatuotannosta
Lihantuotannon on tultava toimeen niillä murusilla mitä maidontuotannosta jää yli.
Kokemuksesta voin sanoa sen verran että, ison investoinnin jälkeen on kohtalon kysymys se että, navetta on aina täynnä ja elukat kasvavat paremmin kuin toisilla. Sittenkään ei ole varaa suuriinkaan strategisiin pohdintoihin, taktinen näppäryys riittää.
Lihantuotanto näyttäisi menevän sinne missä on hyvä pohjoinen tuki, halvan viljan aikana se onnistuu hyvin.

Jos vasikoista tulee oikeasti pulaa niin varmaa on, ettei osuuskunta lähtöiset yhtiöt jaa niukkuutta tasaisesti.

Paalinpyörittäjä

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 6908
Vs: Galluppia nautatuotannosta
Lihantuotannon on tultava toimeen niillä murusilla mitä maidontuotannosta jää yli.
Kokemuksesta voin sanoa sen verran että, ison investoinnin jälkeen on kohtalon kysymys se että, navetta on aina täynnä ja elukat kasvavat paremmin kuin toisilla. Sittenkään ei ole varaa suuriinkaan strategisiin pohdintoihin, taktinen näppäryys riittää.
Lihantuotanto näyttäisi menevän sinne missä on hyvä pohjoinen tuki, halvan viljan aikana se onnistuu hyvin.

Jos vasikoista tulee oikeasti pulaa niin varmaa on, ettei osuuskunta lähtöiset yhtiöt jaa niukkuutta tasaisesti.
Nyt tuli kyllä tarinaa, mikä ei korreloi sun nimimerkkiin millään tavalla, mutta totta joka sana!

Turkka

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 526
Vs: Galluppia nautatuotannosta
konstit millä omavaraisuus pidettäis edes tällä tasolla on -lisää emolehmiä,lisää liharoturisteytyksiä ja lisää teuraspainoa- ja nuostahan ei oikeen missää oo järkeä,eli aika toivoton tilanne..  olisko jäljelle jääville tuottajille kuitenkaan huono jos annetaan sen omavaraisuuden vaan tippua sinne 50 paikkeille???

optimisti

  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1527
Vs: Galluppia nautatuotannosta
konstit millä omavaraisuus pidettäis edes tällä tasolla on -lisää emolehmiä,lisää liharoturisteytyksiä ja lisää teuraspainoa- ja nuostahan ei oikeen missää oo järkeä,eli aika toivoton tilanne..  olisko jäljelle jääville tuottajille kuitenkaan huono jos annetaan sen omavaraisuuden vaan tippua sinne 50 paikkeille???

Hyvinhän noilla Ruotsissa näkyy pyyhkivän.
Tosin erään teurastamon lehdessä todetaan Ruotsista "Naudan liharaaka-aineen saatavuus on ollut heikko, naudan hankintahinnat ovat nousseet nopeasti ja vakiintuneet poikkeuksellisen korkealle tasolle "

Meidän pitäisi olla mielissään jos saadaan myytyä halpaa lihaa teurastamolle ja paljon, jos sarkasmi sallitaan.