Agronet

Keskusteluaiheet => Kasvintuotanto => Aiheen aloitti: rene - 10.09.10 - klo:08:24

Otsikko: Parasta mehua omenoista?
Kirjoitti: rene - 10.09.10 - klo:08:24
Kahta eri merkkistä omenaa olisi tuossa yllinkyllin ottaa talteen. Millä reseptillä noista hyvää mehua tekisi ja miten se pitäisi säilöä?  Kaikkia noita ei mitenkään saa syötettyä koirillekaan.
Otsikko: Vs: Parasta mehua omenoista?
Kirjoitti: JoHaRa - 10.09.10 - klo:08:28
Happamat omenat-> parempi mehu. Jätä ne valkeakuulaat maahan mätänemään  ;D
Otsikko: Vs: Parasta mehua omenoista?
Kirjoitti: Courtney1 - 10.09.10 - klo:09:46
Viet sinne maa- ja kotitalousnaisten mehuasemalle, niitä löytyy pitkin pitäjiä, Proagriasta löytyy tieto, missä lähin. Omat pullot ja korkit mukaan. Pastoroivat mehun jne ja on muuten ihan parasta  :)
Otsikko: Vs: Parasta mehua omenoista?
Kirjoitti: de Citonni - 10.09.10 - klo:13:45
Jätä ne valkeakuulaat maahan mätänemään  ;D

Ei missään nimessä. Valkeakuulas on maailman paras hillo-omena, ainakin meidän emännän reseptillä se on taivaallisen hyvää.  ::)
Otsikko: Vs: Parasta mehua omenoista?
Kirjoitti: JoHaRa - 10.09.10 - klo:13:50
Jätä ne valkeakuulaat maahan mätänemään  ;D

Ei missään nimessä. Valkeakuulas on maailman paras hillo-omena, ainakin meidän emännän reseptillä se on taivaallisen hyvää.  ::)
'

Tekeekö vaimosi tuota hilloa monta viikkoa? Vaiko vain yhden viikon. Hilloviikon?
Otsikko: Vs: Parasta mehua omenoista?
Kirjoitti: de Citonni - 10.09.10 - klo:21:17
Happamat omenat-> parempi mehu.   ;D

Happamat omenat hapan mehu, niin se menee.  ;D
Naapuri tarjosi eilen omenatuoremehua, joka oli tehty, joko happamista tai raaoista omenista. Kyllä laittoi meikäläisen suun irvistykseen.  ;D
Otsikko: Vs: Parasta mehua omenoista?
Kirjoitti: rene - 10.09.10 - klo:22:13
Viet sinne maa- ja kotitalousnaisten mehuasemalle, niitä löytyy pitkin pitäjiä, Proagriasta löytyy tieto, missä lähin. Omat pullot ja korkit mukaan. Pastoroivat mehun jne ja on muuten ihan parasta  :)
Ja hintaa on kolme kertaa enemmän kun maidolla!  Mieluummin teen itte tai laitan jonkun tekemään.  Tai sitten jätän ne mätänemään.
Otsikko: Vs: Parasta mehua omenoista?
Kirjoitti: de Citonni - 10.09.10 - klo:23:12
Eikös lähes jokaisen suomalaisen emännän komerosta löydy se ihan tavallinen mehumaija. Kyllä silläkin ihan kelvollista mehua saa aikaiseksi myös omenista.
Tuo meidän emäntä näkyy leikkaavan mehutettavat omenat lohkoiksi edellisenä päivänä, jotta leikkuupinta hieman ruskettuu, antaa kuulemma lisää väriä mehuun.
Otsikko: Vs: Parasta mehua omenoista?
Kirjoitti: rene - 11.09.10 - klo:08:10
Mehumaijaa olen aina pitänyt hitaana mutta on se tietysti tunnettu ja helppokäyttöinen. Kokeilen ehkä seisottaa sokeroituja omenanpuolikkaita vuorokauden ja sitten nostella napolla mehumaijaan. Täytyy vaan keittää vielä se mehu sitten mutta samalla saa lisättyä sokeria.
Otsikko: Vs: Parasta mehua omenoista?
Kirjoitti: pötsjölööm - 11.09.10 - klo:20:05
Eikös lähes jokaisen suomalaisen emännän komerosta löydy se ihan tavallinen mehumaija. Kyllä silläkin ihan kelvollista mehua saa aikaiseksi myös omenista.
Tuo meidän emäntä näkyy leikkaavan mehutettavat omenat lohkoiksi edellisenä päivänä, jotta leikkuupinta hieman ruskettuu, antaa kuulemma lisää väriä mehuun.

Hyvä tietää, vihdon viimen tulee puuperunoille käyttöä. Meilläpäin kun kotitaloushoratsut repii hirveetä hintaa omppumehun tiristyksestä  :P
Otsikko: Vs: Parasta mehua omenoista?
Kirjoitti: pilkkimies - 11.09.10 - klo:20:23
Kahta eri merkkistä omenaa olisi tuossa yllinkyllin ottaa talteen. Millä reseptillä noista hyvää mehua tekisi ja miten se pitäisi säilöä?  Kaikkia noita ei mitenkään saa syötettyä koirillekaan.
Noita mehupuristimia saa kyllä itsellekin ostaa,ei tarvitse marttojen mehuasemille jonotella.(http://www.myllyposti.fi/kuvat/Palumpo_mehupuristin.jpg)
Esim tuollaisella onnistuu tuoremehun puristaminen.
http://www.myllyposti.fi/
On muuten toimiva peli.
Otsikko: Vs: Parasta mehua omenoista?
Kirjoitti: Kp - 11.09.10 - klo:20:36
Happamat omenat-> parempi mehu.   ;D

Happamat omenat hapan mehu, niin se menee.  ;D
Naapuri tarjosi eilen omenatuoremehua, joka oli tehty, joko happamista tai raaoista omenista. Kyllä laittoi meikäläisen suun irvistykseen.  ;D

Jos se olikin konjakkia?
Otsikko: Vs: Parasta mehua omenoista?
Kirjoitti: de Citonni - 11.09.10 - klo:23:02
Happamat omenat-> parempi mehu.   ;D

Happamat omenat hapan mehu, niin se menee.  ;D
Naapuri tarjosi eilen omenatuoremehua, joka oli tehty, joko happamista tai raaoista omenista. Kyllä laittoi meikäläisen suun irvistykseen.  ;D

Jos se olikin konjakkia?

Ainakin konjakin väristä, lähes.  :)

Ja renelle: Toi emäntä näkyy kyllä pilkkovan ne omput sellasiksi lohkoperunoiden näköisiksi viipaleiksi. Taitaa mehustuminen tapahtua nopeemmin. Ja luulen että ei tarvii enää maijan jäljiltä keittää.  ;)
Otsikko: Vs: Parasta mehua omenoista?
Kirjoitti: SomeBody77 - 12.09.10 - klo:09:53
Happamat omenat-> parempi mehu.   ;D

Happamat omenat hapan mehu, niin se menee.  ;D
Naapuri tarjosi eilen omenatuoremehua, joka oli tehty, joko happamista tai raaoista omenista. Kyllä laittoi meikäläisen suun irvistykseen.  ;D

Jos se olikin konjakkia?

Ainakin konjakin väristä, lähes.  :)

Ja renelle: Toi emäntä näkyy kyllä pilkkovan ne omput sellasiksi lohkoperunoiden näköisiksi viipaleiksi. Taitaa mehustuminen tapahtua nopeemmin. Ja luulen että ei tarvii enää maijan jäljiltä keittää.  ;)
Jos se oli calvadosta? ??? Eikös se tehdä omenoista?
Otsikko: Vs: Parasta mehua omenoista?
Kirjoitti: Strimari - 12.09.10 - klo:11:50
Monasti on tullu kinaa asiakkaiden kanssa kun mehu on hapanta, vaikka omenat sinällään puusta on miten maukkaista.Väittävät että on sekoitettu satsit jonkun toisen omenoiden kanssa.
Maku muuttuu yllättävästi puristettaessa. Sama asia marjoissa, esim. Marja-Aronia on kokoliki pihlajanmarjan makuinen, mutta mehuna ihan penteleen hyvä.
Omenoiden kanssa paras koktaili tulee kun on monta erilaista sorttia mukana. Tämä tosin vain mekanisella puristuksella, mehumaijat kannattaa heittää tunkiolle kahdesta syystä; niissä mehuun tulee melkein 20 prossaa vettä mukaan höyryn kautta ja jos ne on alumiinia, niin se alumiini liukenee mehuuun!
Ei uskois miten hapokas mehu voi syövyttää, meiltä häipyi kymmenessä vuodessa kaakelilattiasta saumat ja laattojen alta kiinnitysvalut. Samoin pihabetoniin tuli viiden sentin syvyisiä kraatereita siihen missä laitteita pestiin. Nyt on sisällä akryylimassalattia ja ulkona asfaltti.
Että jos liikut Mersus kans näillä main, niin siitä papuhallin viereisestä rakennuksesta löytyy aputähän ongelmaan..
Otsikko: Vs: Parasta mehua omenoista?
Kirjoitti: de Citonni - 12.09.10 - klo:12:40
Happamat omenat-> parempi mehu.   ;D

Happamat omenat hapan mehu, niin se menee.  ;D
Naapuri tarjosi eilen omenatuoremehua, joka oli tehty, joko happamista tai raaoista omenista. Kyllä laittoi meikäläisen suun irvistykseen.  ;D

Jos se olikin konjakkia?

Ainakin konjakin väristä, lähes.  :)

Ja renelle: Toi emäntä näkyy kyllä pilkkovan ne omput sellasiksi lohkoperunoiden näköisiksi viipaleiksi. Taitaa mehustuminen tapahtua nopeemmin. Ja luulen että ei tarvii enää maijan jäljiltä keittää.  ;)
Jos se oli calvadosta? ??? Eikös se tehdä omenoista?

Ei tainnut olla. Hartaita uskonnon harjoittajia, sekä naapurin mummo, että vaari.  ;)
Otsikko: Vs: Parasta mehua omenoista?
Kirjoitti: de Citonni - 12.09.10 - klo:12:51
Monasti on tullu kinaa asiakkaiden kanssa kun mehu on hapanta, vaikka omenat sinällään puusta on miten maukkaista.Väittävät että on sekoitettu satsit jonkun toisen omenoiden kanssa.
Maku muuttuu yllättävästi puristettaessa. Sama asia marjoissa, esim. Marja-Aronia on kokoliki pihlajanmarjan makuinen, mutta mehuna ihan penteleen hyvä.
Omenoiden kanssa paras koktaili tulee kun on monta erilaista sorttia mukana. Tämä tosin vain mekanisella puristuksella, mehumaijat kannattaa heittää tunkiolle kahdesta syystä; niissä mehuun tulee melkein 20 prossaa vettä mukaan höyryn kautta ja jos ne on alumiinia, niin se alumiini liukenee mehuuun!
Ei uskois miten hapokas mehu voi syövyttää, meiltä häipyi kymmenessä vuodessa kaakelilattiasta saumat ja laattojen alta kiinnitysvalut. Samoin pihabetoniin tuli viiden sentin syvyisiä kraatereita siihen missä laitteita pestiin. Nyt on sisällä akryylimassalattia ja ulkona asfaltti.
Että jos liikut Mersus kans näillä main, niin siitä papuhallin viereisestä rakennuksesta löytyy aputähän ongelmaan..

Puhuu mehuaseman tirehtööri.  :D
Ei tilkka vettä vielä mehua pilaa. Väkevyys vaan hieman laimenee. Rosteria näkyy meilän "maija" olevan.  :)

Otsikko: Vs: Parasta mehua omenoista?
Kirjoitti: rene - 12.09.10 - klo:13:42
Happamat omenat-> parempi mehu.   ;D

Happamat omenat hapan mehu, niin se menee.  ;D
Naapuri tarjosi eilen omenatuoremehua, joka oli tehty, joko happamista tai raaoista omenista. Kyllä laittoi meikäläisen suun irvistykseen.  ;D

Jos se olikin konjakkia?

Ainakin konjakin väristä, lähes.  :)

Ja renelle: Toi emäntä näkyy kyllä pilkkovan ne omput sellasiksi lohkoperunoiden näköisiksi viipaleiksi. Taitaa mehustuminen tapahtua nopeemmin. Ja luulen että ei tarvii enää maijan jäljiltä keittää.  ;)
Jos omppuja seisottaa sokerin kanssa niin niistä irtoaa nestettä aika tavalla vaikka mehumaija ei olisi tulillakaan. Joka tapauksessa niin nopeasti että mehu pitäisi kuumentaa erikseen.
   Omenoiden mausta ei voi suoraan päätellä mehun tai soseen makua mitenkään. Hyvinkin kirpeistä ja karvaista ompuista voi saada erittäin hyvää mehua.  Saattaa olla että hiukan raakoista omenista tulee parhaat mehut ja hillot mutta nyt alkaa raa`at omput olla jo hukassa :)
Otsikko: Vs: Parasta mehua omenoista?
Kirjoitti: rene - 12.09.10 - klo:14:05
Monasti on tullu kinaa asiakkaiden kanssa kun mehu on hapanta, vaikka omenat sinällään puusta on miten maukkaista.Väittävät että on sekoitettu satsit jonkun toisen omenoiden kanssa.
Maku muuttuu yllättävästi puristettaessa. Sama asia marjoissa, esim. Marja-Aronia on kokoliki pihlajanmarjan makuinen, mutta mehuna ihan penteleen hyvä.
Omenoiden kanssa paras koktaili tulee kun on monta erilaista sorttia mukana. Tämä tosin vain mekanisella puristuksella, mehumaijat kannattaa heittää tunkiolle kahdesta syystä; niissä mehuun tulee melkein 20 prossaa vettä mukaan höyryn kautta ja jos ne on alumiinia, niin se alumiini liukenee mehuuun!
Ei uskois miten hapokas mehu voi syövyttää, meiltä häipyi kymmenessä vuodessa kaakelilattiasta saumat ja laattojen alta kiinnitysvalut. Samoin pihabetoniin tuli viiden sentin syvyisiä kraatereita siihen missä laitteita pestiin. Nyt on sisällä akryylimassalattia ja ulkona asfaltti.
Että jos liikut Mersus kans näillä main, niin siitä papuhallin viereisestä rakennuksesta löytyy aputähän ongelmaan..
Meneekö puristimella hyvin myös sokeroidut omenat? Vai onko koskaan ollut syytä kokeilla, varmaan ainakin sakeampaa ainesta tulee paljon mukaan.  Mitenkähän muuten tuo puristettu mehu säilyisi pakastimessa, jos keittämisen kokeilisi jättää pois?
 Alumiinista välillä puhutaan mutta ei sitä nyt kovin nopeasti liukene. Ja tuskin se alumiini niin kovin vaarallista on. Kai rosteristakin voi jotain hippusia irrota ainakin jos metallikapustalla hämmennetään ja siitä irtoavat aineet on kromia ja nikkeliä joiden terveysvaikutus on negatiivinen. Eipä sillä, rosterisella maijalla meillä on aina keitelty.
Otsikko: Vs: Parasta mehua omenoista?
Kirjoitti: Petri - 12.09.10 - klo:15:46
Eiköhän höyrymehu ja (tuoremehuasemalla) puristettu (ja sitten pastoroitu) mehu ole aika lailla eri tuotteita.

Tuosta jälkimmäisesti tuli yhtenä kesätyövuonna alppien juurella kokemusta, siellä sitä käytetään paljon. Ruokaillessa tavallisin sekoitus oli 50/50 makea- ja hapanmehua (Süss- und Sauermost). Se hapan oli jätetty vesilukolla varustettuun astiaan puristamisen jälkeen ja pullotettu viileään vasta parin kuukauden päästä. Mielenkiintoisin mehu tuli sitten märäksi jätetystä puristusmäskistä, joka aikansa 200 litran tynnyreissä muhittuaan kuskattiin naapurikylän polttimoon, jossa siitä tiristettiin sellaista ihan vesikirkasta mehua. Harjuri sai roudata niitä tynnyreitä, kun johtoporras maisteli mehua keskittyneen näköisenä...

No, harjuri sai sitä kirkasta mehua maistettavaksi vähän myöhemmin. Hyvää oli. Omasta mielestäni. Tosin silloinen tyttöystäväni, nykyinen vaimoni oli asiasta eri mieltä. Hän tuli minua hakemaan kotiin sieltä kaukomailta. Aikaa ennen kännyköitä ja sähköposteja tavoitettavuus oli heikkoa ja pari iltaa jo passissa oltuani harjurikolleega houkutteli illaksi kaupungin rientoihin. Lähtiessä nautimme pikarillista kirkasta mehua, joka jäi jostain syystä kesken, kun kaupunki houkutteli. Sitten takaisin tultuamme huomasin, että oli tainnut odotettu vieras saapua. Kävimme kolleegan kautta tyhjentämässä pikarinpohjat ja sitten hipsin huoneeseeni sängyllä nukkuvan tyttöystäväni viereen. Ensimmäiset, herkät sanat 4 kk näkemättömyyden jälkeen: "mitä ihmeen etikkaa sä olet oikein juonut?!"

petri
Otsikko: Vs: Parasta mehua omenoista?
Kirjoitti: Kp - 12.09.10 - klo:18:54
Happamat omenat-> parempi mehu.   ;D

Happamat omenat hapan mehu, niin se menee.  ;D
Naapuri tarjosi eilen omenatuoremehua, joka oli tehty, joko happamista tai raaoista omenista. Kyllä laittoi meikäläisen suun irvistykseen.  ;D

Jos se olikin konjakkia?

Ainakin konjakin väristä, lähes.  :)

Ja renelle: Toi emäntä näkyy kyllä pilkkovan ne omput sellasiksi lohkoperunoiden näköisiksi viipaleiksi. Taitaa mehustuminen tapahtua nopeemmin. Ja luulen että ei tarvii enää maijan jäljiltä keittää.  ;)
Jos omppuja seisottaa sokerin kanssa niin niistä irtoaa nestettä aika tavalla vaikka mehumaija ei olisi tulillakaan. Joka tapauksessa niin nopeasti että mehu pitäisi kuumentaa erikseen.
   Omenoiden mausta ei voi suoraan päätellä mehun tai soseen makua mitenkään. Hyvinkin kirpeistä ja karvaista ompuista voi saada erittäin hyvää mehua.  Saattaa olla että hiukan raakoista omenista tulee parhaat mehut ja hillot mutta nyt alkaa raa`at omput olla jo hukassa :)

Paarasta mehua tulee lajikkeesta Punainen Atlas.