Maatalouden keskittymistä lisää vielä eräs seikka, entisenä lihantuottajana minulle tulee vielä LSO:n Jokasorkka-lehti, ja siellä oli juttu jonka mukaan tuotantosopimusten sopimuskäytäntöjä muutetaan, eli ne tilat, jotka sijaitsevat lähellä LSO:n teurastamoja, tulevat tulevaisuudessa saamaan korkeampaa tuottajahintaa, niin että tämmöisiä "mukavia" uudistuksia tekee teurastamonne.
Totta näyttää olevan, ei tosin viel' voimassa, sivu 17:
https://www.lso.fi/attachments/jokasorkka/2009/jokasorkka_3_09.pdf
Koskee vain sikapuolta. Nautoja teuraaksi kasvattavat ovat myös tiukasti ketjuohjauksessa mutta maidontuottajat ja ehkä myös pihvivasikoita myyvät taitavat vielä pystyä pitämään sylttytehtaat varpaillaan?
Tästä ei sitten pidä tehdä mitään pitkälle meneviä johtopäätöksiä etäisyydestäni teurastamoon tai yksikön koosta mutta näinhän sen tavallaan pitää mennäkin. Kysehän on siitä, mikä on teurassian yksikkökustannus tehtaan portilla eli ostohinta tilalta + logistiikkakustannus. Onhan selvää että jos on iso yksikkö josta saadaan täysi kuorma kerran viikossa ja sijaitsee 30 kilometriä teurastamosta niin lihasian noutokustannus on paljon halvempi kuin jos auto kiertää 150 kilometrin lenkin pysähtyen viidellä tilalla. Tämä on loogista jatkumoa määrälisille ja muille kaikkien teurastamojen käyttämille hinnoitteluperiaatteille. Siis ainakin sikapuolella, naudoista en tiedä mikä on tilanne. Mutta sama tilannehan sielläkin on että jos jostain Rovaniemen läheltä haetaan kaksi emolehmää ja viedään Kauhajoen teurastamolle niin tulee siinä lihalle hintaa. Ennemmin tai myöhemmin uskon että vastaava tulee naudanlihapuolellekin kun ei enää voida yhteisvastuullisesti maksattaa kaikilla älyttömiä kustannuksia osuustoimintaperiaatteen mukaisesti. Ja uskon että ennemmin tai myöhemmin myös maitoon. Tämä on tavallaan taas yksi syy siihen miksi on täysin älytöntä tukipolitiikalla ohjata tuotantoa pohjoiseen pitkien etäisyyksien päähän.
Niin, toisaalta miksi se pitäisi viedä Kauhajoelle, lähimmät teurastamot löytyy Kemistä ja Oulusta
?
Toisaalta, vaikka toinen lähellä oleva tuottaja saisikin sentin tai pari enempi kilolta, niin tuskimpa se siihen kaatuu, itseasiassa esim. metsäpuolella näin on ollut aina, eikä metsänkasvatusta sentakia ole täällä lopetettu
?
Näinhän on kaikessa muussakin yritystoiminnassa, hinta ei ole sama kaikille ja niin se on nytkin, isoille tuottajille järjesteään erillaisia sopimushintoja ja muita pihvi ja parttilisiä, joilla ne saa parempaa hintaa kuin me pienet toimijat.
Noudot myös toimii paljon paremmin isoilla kuin pienillä ....
En tiedä sikapuolesta, ehkä siellä on toisin, nehän on tunnetusti niin penteleen reiluja toisiaan kohtaan muutenkin
?
Ei kadehdi eikä puukota selkään ....