Meillä vasikat menee automaattijuotolle ryhmäkarsinaan heti, mikä aiheuttaa aika vahvan tautipaineen jonka takia kaiken muun (kuivitus, ruokinta, ilmasto) pitää olla erityisen hyvässä jamassa että homma skulaa. Nyt kun on kosteaa syysilma, niin ripulia (rota) tulee taas väkisin jonkin verran.
Meillä on myös vastaava, mutta näkyy uusissa navetoissa tehdyn ihan vastaavia, miksiköhän, kun ongelmat on kuitenkin tiedossa?
Mikäs tässä mättää ja miten asiat sitten pitäisi olla. Ittellä on tänhetkisenä suunitelmana yksilökarsinat noin viikoksi ja sitten neljä ryhmäkarsinaa missä vasikat viihtyy noin 3 kuisiksi jolloin kone lopettaa juoton. Mitään kovin isoja ryhmiä ei tule kun 65 lehmän vasikat jaetaan neljään juottoryhmään.
No varmaan juuri toi että eka yksilökarsinoihin.
On jotenkin inhimillistä laittaa eka yksilökarsinaan että oppii nousemaan kunnolla pystyyn ja imemään. Vierotus lehmästä kun tapahtuu lähes heti eli puolen- vuorokauden sisällä. Onko jollain kokemuksia laittaa vassu heti ryhmäkarsinaan.
Inhimillistä varmasti, mutta laumaeläimiä nuo ovat. Ei laitumella poikiva emo pidä vasikkaa viikkoa muista erossa ja navetassa emokin viedään pois.
Antti-X navetassa olen käynyt ja heidän tapa toimia vasikoiden kanssa mielestäni ainakin eläinten hyvinvoinnin ja työntekijöiden työmäärän suhteen mallipaikka. En tiedä mitkä ovat päiväkasvut ja investointi on ollut jonkinmoinen, mutta vastaavaa ratkaisua itselle olen rakentamassa.
Ämpärijuotto on käsittämättömän matalan tuottavuuden työtä, eikä sitä millään saada laadultaan samalle tasolle kuin automaattia. Kukaan jaksa parin tunnin välein ympäri vuorokauden käydä juottamassa. Vaikka isäntä, tai käytännössä emäntä, olisikin erittäin pätevä ja motivoitunut vasikoiden juottaja; niin virheitä, laiskuutta ja vahinkoja sattuu aina kun sama henkilö ei voi juottaa 365 päivää vuodessa. Ensin tavallista pidempi juottoväli ja sitten kiireessä "lämmitettyä" maitoa jonka vasikka nälkäänsä hotkaisee, niin ripuli taattu.