Pitäisikö Muujussille paljastaa salaisuus: Kotimainen alkutuotanto on se, jonka avulla ruoka pysyy halpana. Mietippäs, paljonko esimerkiksi tuontivoi maksaa, jos jo Viron markkinahinta oli puolitoistakertainen. Ylijäämätavaraa on helppo ostaa niin kauan, kun sitä on, mutta entäs sen jälkeen.
Juttu on vain niin, että Lapissa tuotantokustannukset ovat etelää korkeampi, mutta ainakaan minä en heitä kadehdi. Lisäksi omaan pesään paskantajia ei tässä tilanteessa ole järkevää, sillä maaseutu tyhjenee, olipa tukimuodot mitä tahansa. Kehitystä voidaan hidastaa tai nopeuttaa, mutta muuttaminen onkin hankalampaa.
Osa tukimuodoista on korvausta toimenpiteistä ja jotka usein ovat kustannuksia suuremmat. Passiivinen raha pääomittuu pellon hintaan, jolloin raha valuu asumistuen kaltaisesti pääomasijoittajille.
Taitaa kuitenkin olla niin, että ainoa kannustava tuki on tuotantoon sidottu ja sitä suosittelisin varsinkin luomutuottajille ja viljantuottajille.