Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3 4

Viestit - Maitotyttö-89

Kiitos vastanneille! Tuli heti uudenlaista varmuutta, sillä tähän asti olen ollut kotitilalla lypsylehmistä vastuussa eli käytänössä osaisin homman, kun ajattelee, että  olen ollut vastuussa lehmien siemennyksien oikein ajoittamisesta, lypsytyöstä yms navetan töistä. Koneitakin osaisin käyttää, avant sekä traktorityöt (rehunotto siilosta yms perusjutut sujuvat). Tavoitteenani on ollut kasvattaa keskipoikimakertoja, mielestäni utareterveyden hyvänä pysyminen mahdollistaa lehmän pitkäikäisyyden kun ei tarvitse soluttelijoiden ja turhien utaretulehdushoitojen takia  poistaa eläimiä. Ja tietysti kun ruokinta on sillä mallilla, että tiineiksi saaminen ei vaadi siemennyskertoja älyttömiä määriä (valtaosa tullut lehmistä ja hiehoista tiineiksi viimeistään 3. siemennyskerralla.) Ruokintaa en ole itse suunitellut, myönnän olevani todella huono ymmärtämään rehuyksiköiden ja laskemisten päälle. ::)

Olen saanut motivaatio nimenomaan lypsylehmiin siltäkin osin, kun havaitsee solutusta ja ottaa sikäli maitonäytteen, pääsee sitten selville mistä mahdollisesta pöpöstä on kyse, se kun on mielestäni lypsyjärjestyksen suunnittelussa kaiken a ja o ettei bakteeri pääsisi puhtaisiin lehmiin. Monestikin olen saanut lievemmät tulehdukset tiheällä lypsyllä korjaantumaan ja se onnistumisen ilo onkin sitten jo sen vaivan arvoista  :)
Ja siis kun tuossa edellä mainitsin vähän työkokemuksesta, niin 30 lehmän karjassa olen työskennellyt persinavetassa, jättitiloilla pärjääminen voi olla sitten jo ihan eri juttu kun on paljon eläimiä ja tarkkailukin on jo sitten ihan muunlaista pihatoissa kuin mitä parsissa.

Sillä lähinnä lähdin kyselemään, kun monet ovat ihmetelleet miten näin nuorena voi kantaa vastuuta karjasta/maatilan töistä, niin se lähinnä on pistänyt ihan miettimään otetaanko ikäisiäni hakijoita edes tosissaan. Toki on eri asia olla 21-vuotias kuin esim. 40-vuotias kokenut karjaihminen, sitä kokemusta kun tulee vain ajan kanssa. Tämä nyt ei ole mikään työhakemus tai itsensä ylistämisraportti, vaan ihan mielenkiinnolla tärkeätä tietää tilallisten mielipiteitä ja näkemyksiä mihin asioihin erityisesti  paikkaa mahdollisesti hakiessa tulisi panostaa ammattiosaamistaan, jotta olisi mahdollisimman taitava työssään. Se motivaatio toki meinaa paljon, sen verran huomannut itse muutamia uusia lomittajia neuvoessani "oman" tilan töille. On niin paljon kiinni siitä, onko oikeasti kiinnostunut tekemästään ja toki inspiroitunut työntekijä tekee työnsä niin hyvin kuin osaa eikä vaan siksi, että on pakko tehdä kuin ei muutakaan vaihtoehtoa ole. Ja se työn mielekkyys heijastuu tietenkin eläinten terveenä pysymiseen...

 
Elikkäs tarkoituksenani olisi tiedustella hiukan tilannetta, onko töitä näihin aikoihin vuodesta? Kesäaika varmasti työllistää, mutta kuin sitte syksyllä/talvella? Itsellä olisi kiinnostusta karjanhoitajan työhön, olen 2009 valmistunut, kotitilalla työskennellyt siitä asti täyspäiväisesti. Ikäni maalla lehmien vierellä kasvaneena luonnollisesti olisi kovasti kiinnostusta lypsylehmien parissa työskentelyyn myös jatkossa.

Kertoilkaa ihmeessä mitä tuollainen "vieraalle tilalle" töihin pääseminen edellyttäisi ja muutenkin mitä työtilanne on nyt ja miltä se vaikuttaa tulevaisuudessa yms. Kiitoksia jo etukäteen!
Umpeen kyseinen neljännes. Meillä umpeutettiin yhdeltä äskettäin poikineelta lehmältä kaksi tisua. Toisessa neljänneksessä oli uberis ja toisessa joku muu juttu miksi solutti. Ei mitään ongelmaa umpeuttamisen kanssa...

Tosin tuo kyseinen elukka ilmoitettiin juuri teurasautoon ::) Huono jalka- ja utarerakenne, hidas lypsyinen ja muutenkin v...ti kyseinen otus :D

Joo, eihän tilanne välttämättä ole sitten niin kamala kuin mitä jo pelkäsin. Kuitenkin kolme vedintä täysin kunnossa, niin eiköhän siitä vielä lehmän saa  :)
Mitä ihmettä kannattaisi tehdä reilu viikko sitten 3. kerran poikineen lehmän kanssa, kun VE on aivan ruvella ja verillä, todella kipeä eikä anna lypsää kunnolla tätä kyseistä vedintä, maitokin tulee hirveän hitaasti. Koko ajan poikimisesta lähtien olin pitänyt vetimessä lypsyn ajan vedinsidettä, nyt on vaan kipeentynyt. Muiden neljännesten kanssa ei ongelmia. Tästä kipeästä neljänneksestä löytyi kaiken lisäksi vielä aureusta. Onko teillä miten kokemuksia vastaavanlaisista tilanteista poikineen lehmän kanssa? Mielessä on käynyt umpeuttaa koko neljännes, tulehduksen riski tosin taitaa olla todella suuri. Mutta jos puoli tuntia saa lypsää yhtä kipeätä neljännestä, lehmän pää pöytään köytettynä ja silti vain potkii, niin voi tosin olla viisasta umpeuttaa?
Näillä kesällä poikineilla usealla ollut kesäihottumaa, mutta näin pahaa ei ole vielä ollut. Muilla parantunut rasvaamisen ja vedinkaston avulla.
Meilläpä oli näitä neljä viime talvena. Ell piikitti kahteen genestrania ja kahteen dalmarelinia. Aika äkkiä olivat tiineitä.

Eläinlääkäri kävi pistämässä kummallekin hieholle tuota dalmarelinia. Sanoi vielä, että yleensä nuo pistokset tehoaa hiehoille lähes sataprosenttisesti, joten toivotaan parasta...
Pari hiehoa ei ole näyttänyt kiimojaan ollenkaan, ikää kohta 1,5 vuotta. Seminologi totesi, ettei mitään toimintaa edes ole, ettei ihme kun ei kumpikaan ole näytellyt kiimojaan. Säilörehua saavat reilusti eikä pitäisi olla kivennäisistäkään puutetta, koska muut hiehot näyttäneet kiimansa erinomaisesti. Ja nämäkin kaksi ongelmatapausta ovat ihan sopusuhtaisia rungoltaan, eivät laihoja eivätkä lihaviakaan. Kannattaisikohan tässä vaiheessa kutsua ihan eläinlääkäri ja laitattaa kierukat molemmille? Laitumelle pääsy tekisi varmasti myös ihmeitä, mutta hankala niitä sitten tuolla ulkoa seurata jatkuvasti.

Lieneekö teillä muilla kokemuksia hiehojen hedelmällisyys hoidoista?
Nyt hellepäivien aikana kahdella loppulypsykaudella olevalla lehmällä todettu ympäristöperäinen bakteeri utareessa, toisella oireilee vain yksi neljännes, toisella kaikki. Eläinlääkäri määräsi puhelimessa Kefa-Mastin hoidon ja ihmettelen, sillä tämä jolla oireilee kaikki neljännekset, niin pitäisi antaa 2x päivässä tuubit jokaiseen neljännekseen + vielä yhtenä päivänä kerran. Ihmettelen kummasti parantuneeko, kun maito on röpelöistä. Ja nyt kun olen laittanut tällä lehmälle yhden päivän tuubit(8kpl) olisi sitten huomis iltana laitettava ilmeisesti jo umpituubit perään?! Vai lieneekö nuo Kefa-Mastinin umpeenpanotuubit niin tehokkaat, että etä voi jätää lehmän umpeen noin nopeasti? Maitoa on alle 10kg per lypsykerta ja VE sen verran röpelöinen ja punertavaa maitoa ettei lypsimillä saa lypsettyä ollenkaan. Mitä mieltä, pahentuuko tilanne entisestään jos laitan umpituubit heti perään ja jätän lehmän lypsämättä sen jälkeen, kun ottaa huomioon sen, ettei lypsykertoja ole vielä vähennetty ollenkaan?

Tällä toisella lehmällä, jolla oireilee vain yksi neljännes näyttäisi paranevan ihan hyvin ja sekin olisi umpeen jäämäsillään, mutta miten lie, riittäneekö että laitan tuohon tuubitettuun neljännekseen vain umpituubin (Vonapen-merkkinen) ?

Olisi mukavaa kuulla teidän näkemyksistä/kokemuksista kun itsellä ei sitä kokemusta ole kuin vasta muutamilta vuosilta...
Onko miten normaalia, että aiheuttavat lähes aina utaretulehduksen? Tuossa juuri lehmä polki vetimensä ja vedinkanava alkoi tukkeutumaan, joten tilannetta koitettiin pelastaa laittamalla "kanyyli" vetimeen. Ympärille kiersin vielä vetimeen tarkoitettua sidettä siinä toivossa etteivät bakteerit pääse jylläämään..Mutta kappas, röpelötähän sieltä tulee, vaikka kuinka tarkkaan olevinani desifioin vetimen pään. Siispä, onko yleistä vai lienenkö toiminut jotenkin epähygieenisesti..?
Olen kovasti innostunut karjanhoitajan työstä ja siksipä ajattelinkin kysyä, että onko kenelläkään enää nykypäivänä tarvetta karjanhoitajalle navettaansa? Vai ovatko koneet jo todellakin korvanneet kaiken ihmistyövoiman..Tai no ainakin epäilys on kovin suuri, ettei näin ole.. :P Mutta siis Etelä Suomen alue kiinnostais kovasti ja ainakin syksylle 2010 olisi tarkoitus hakea jostain paikkaa. Unelma paikka olisi pihatto lypsyasemalla, lypsämisestä innostuneena robonavettaan en osaisi kuvitella itseäni. Ja teillä joilla on tai on ollut karjanhoitajia, niin ovatko kokemukseltaan olleet jo useita kymmeniä vuosia alalla..? Että riittäneeköhän ylipäätään tälläinen reilun 5 vuoden kokemus maatilan töistä, kun taustalla on maaseutuyrittäjän koulutus..?
Ilmeisesti eri neljänneksissä? Aureus ja koli eivät yleensä viihdy yhdessä.

Koli voi parantua ihan itsestään muutaman päivän erikseen lypsyllä, mutta aureuksen takia heti hoito päälle. Mieluummin piikkikuurina tai yhdistettynä tuubien kanssa.



Samassa neljänneksessä. Olen varma asiasta, koska otin näytteen vain yhden neljänneksen maidosta.
Löytyi poikineelta hieholta takaneljänneksestä aureusta ja colia, muut neljännekset soluttomia. Kannattaako hoidattaa? Tämä kyseinen elikko on kova valuttamaan maitoa, joten onko todennäköistä, ettei hoidolla  olisi merkitystä?
Meiltä on muutamana vuotena hakrnu Kuusakoski paalimuovikasan ja ei oo maksanut mitään. 20m3 suunnilleen joka vuosi, helposti pääsee eroon kun ei kasaa muovikasaan muuta roinaa kuten verkkoja, huonojapaaleja,trukkilavoja. Mikä on niin ***** vaikeaa ihmisille hoitaa jätteet asiallisesti ja hankkiutua niistä eroon muuten kuin polttamalla. Ei jäteöljyjenkään kerääminen mitään maksa kun ei pistä vettä samaan tynnyriin. Asillisesti toimimalla pääsee vieläkin paljon helpommalla kuin polttamalla. Ei luulisi kenenkään talon kaatuvan jätehuoltomaksuihin ja jos kaatuu niin sitten on syytä kaatua.

Näin on. Itelläni on tapana kierrättää kaikki mahdollinen. Moni ei sitä ymmärrä minkä ihmeen takia, kaikki kun olisi muka vaan helppo kiskasta tuleen. Nykymaailma on kuitenkin jo kehittynyt sen verran pitkälle, että varmasti keräily ja kierrätysfirmoja on sen verran moneen lähtöön, että hakijoita luulisi varmasti löytyvän paalimuoveillekin.
Hyvä kun asia on kunnossa siltä osin ja kait se lääkäri tarkisti ettei ollut kahta.
Joskus on sattunut niinkin.
En halua mitenkään pilata asiaa mutta jälkeisten kanssa voi vielä tulla ongelmia.eli kuumeilua ja se  kyllä tulee sitten aivan muutaman päivän sisällä jos on tullakseen,antibioottikuuri sitten vain.kyllä se siitä paranee.

Nyt on ollut hieholla  ainakin vielä toistaiseksi  ruokahalu kohdallaan, pitää vaan toivoa ettei ala kuumeilemaan. Jälkeisiä ei ole kuulunut, kovasti yritti kyllä työntää niitä pihalle poikimisen jälkeisenä iltana, mutta ei. Lypsäminen on kyllä hankalaa, kun on jatkuvasti liikenteessä niin kauan ennen kuin saa lypsimet kiinni. Jostain syystä tuo pyyhkiminen tuntuu ylitsepääsemättömän vaikealta, jännä kyllä että sitten edes rauhoittuu. Mutta hiljaa hyvä tulee  ::)
Kesällä oli yksi tapaus, kun toiselta hieholta jäi jälkeiset, mutta ei kuumeillut ihme kyllä sekään vaikka valutteli niitä retaleitaan kolmatta viikkoa, kunnes sain lopulta vedettyä ne kaikki pois kun sen verran näkyviin tulivat. Haisi kuin raato, mutta terveenä on ollut ja siemennytinkin reilu kuukausi sitten, saa nyt nähdä onko kantava...
Nonniin. Nyt selkisi mysteeriin ratkaisu, soitin tänään eläinlääkärin hiehoa katsomaan ja kuinkas ollakaan, kuollut vasikkahan sieltä tuli. Kuukautta etuajassa syntyi, todennäköisesti oli napanuora katkennut, kun niin huonossa asennossa oli koko vasikka. Eläinlääkäri sanoikin siinä vasikkaa oikoessaan ennen kuin päästiin vetämään, että täältä voi tulla ihan minkälainen ihmetys tahansa. Onneksi ei ollut muuta epänormaaliutta, kuin vain todella todella pieni vasikka, joka oli hiehon sisällä niin sykkyräsä, että yksin ei olisi poikiminen mitenkään voinut onnistua. Viiteen vuoteen ensimmäinen tälläinen tapaus.
Meillä isokokoinen hieho oli  kasvattanut tuossa lomaviikon aikana utaretta ja nyt näyttäisi siltä, että poikiminen olisi hyvinkin lähellä. Tänä aamuna valutteli jo vähän maitoa maatessaan. Mutta se itse ongelma, hiehon odotettu poikimapäivä kun on VASTA 24.12. !
Onko teillä ollut vastaavanlaisia tapauksia ja jos, niin onko poikimiset onnistuneet?  Huolettaa kyllä ja kovasti. Ihmettelin tuossa äskettäin navetalla käydessäni sitä liman/mönjän määrää, mitä tuo hieho valutteli takapäästään, oli persukset takajalkoja myöten ihan kellertävässä mönjässä. Eläin vaikuttaa kuitenkin muuten normaalivointiselta, syö ja märehtii, muuten olisin jo soittanut eläinlääkärille...
Sivuja: [1] 2 3 4