Variant av den italienska Mokkabryggaren
Perkulatorn har sina vänner i Vaaasa även om de inte är så väldigt många. Ägarna hävdar att den brygger det godaste kaffet. Helt klart är att konstruktionen innebär fördelar när det gäller att distribuera vatten med rätt temperatur i kaffebädden samt håller de flyktiga aromerna på plats.
Bryggaren ser vanligen ut som en termoskanna med elanslutning.
Påfyllt vatten samlas i botten där det finns ett värmeelement i likhet med vattenkokare. I toppen läggs ett grovmalet kaffe. När vattnet värms upp så stiger det till toppen via ett rör och distribueras i kaffebädden och tränger med gravitionens hjälp tillbaka ner till vattenkammaren.
Det kvarvarande kallare vattnet i botten av vattenbehållaren tvingas också upp i kaffebädden och till slut blir det en kontinuerlig cirkulering av kaffet som blir allt starkare. Kaffevätskan närmar sig kokpunkten och bryggarens karaktäristiska ljud upphör, bryggaren avslutar bryggningen.
Nu varmhåller elementet kaffet som är färdigt att dricka. Kaffet måste vara tillräckligt grovmalet för att undvika att det kommer med alltför mycket sump i koppen.
Processen som sker i perkulatorn påminner till vidss del med det som sker i Mokabryggaren. Den senare tillhör standardutrustning i ett italienskt kök!
I den trycks vattnet från vattenbehållaren i botten upp genom kaffebädden av uppvärmningen och samlas i en behållare i toppen av bryggaren. Denna konstruktion kräver istället ett finmalet kaffe, något grövre än vad som används för espressomaskiner.
Dessa två bryggare kallas också "percolators" på engelska, den första sägs vara av "gravity"-type och den senare av "pressure"-type.
Munat kiehuvat kattilassa...ja kaurapuuro toisessa...