Siis merivedessä. Tarkoittaako tuo sitten että järvet ja joet ovat vaarassa rehevöityä. jos käyttää kipsiä?
Ei. Suomalaisten järvien keskimääräinen sulfaattipitoisuus on 15 mg/l , eli 100 ha x 3 m järvessä voisi olla 30 - 40 tonnia luonnon sulfaatteja.
Eli aika paljon valumaa saa olla, että järveen tulisi outo maku. Typpi ja fosfori ovat selvästi voimakkaimmat rehevöittäjät. Pohjavesissä rikkiä voi olla enemmän. Rikkilaskeuma oli ennen vanhaan vähintään 10 kg/ha, nykyään ehkä 2 kg / ha. 100 ha järvessä 200 kg vuodessa, vastaa 1000 kg kipsinä.
En oikein saa mieleeni, mihin perustuu raivokas viha kipsiä kohtaan, koska parantaa kalsiumpitoisuutta, nostaa myös pH:ta, parantaa mururakennetta ja on osa välttämätöntä rikkilannoitusta, 50 kg/ha esimerkiksi rapsin vuotuinen tarve. Rikkiä kipsissä on 180 kg tonnissa.
-SS-