Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe Tapaus mustapekka  (Luettu 5197 kertaa)

kysyn_vaan

  • Vieras
Tapaus mustapekka
Tämä juttu oli Valmassa ja vaikka lopussa nimen omaan kielletään kertomasta kellekään, oli niin asiallinen kirjoitus "ison pahan Valion" toiminnasta että ajattelin jakaa. Ja Mustapekkaa jäädään kaipaamaan.  :'(

Mustapekka juuston ystäville
"Mustapekassa on charmia. Ensin se vaikuttaa miedolta ja pehmeältä, täysin vaarattomalta, mutta juuri kun on valmistautunut sanomaan 'eihän se miltään tuntunut', kurkkua polttavat mustapippuri ja paprika, joilla juusto on maustettu."

Näin mainostettiin Mustapekka®-juustoa vuonna 1969, kun tuotteen valmistus aloitettiin Enighetenin (myöhemmin Osuuskunta Milka) meijerissä Vaasassa. Sittemmin Mustapekka® juustoa on valmistettu samalla perinteisellä reseptillä ja tavalla tähän päivään asti, viimeiset vuosikymmenet Kaitsorissa sijaitsevassa juustolassa. Valiolle tuotanto siirtyi vuonna 2005 osuuskuntafuusion seurauksena. Kaitsorin juustolan viimeinen tuotantopäivä on 30.4.2015, kun juuston tuotantoa kannattavuuden lisäämiseksi keskitetään.

Vuosikymmenten aikana juuston kulutustottumukset ovat muuttuneet Suomessa. Nykyään Suomessa kulutetaan juustoa 2. eniten (24,7 kg) Euroopassa henkeä kohden heti Ranskan jälkeen. Myös kilpailu on tuonnin ja kotimaisten pienjuustoloiden myötä kiristynyt.

Kaupan hyllyt notkuvat vaihtoehtoja, mutta kuluttajien ostoissa korostuvat edelleen perinteiset edam, emmental ja kermajuusto. Edamin ja emmentalin kulutus on kuitenkin jyrkässä laskussa. Juustokulttuuri kehittyy Suomessa jatkuvasti ja ihmiset tuntevat ja kokeilevat erikoisuuksia entistä enemmän. Makutottumukset kansainvälistyvät ja juuston kulutus monipuolistuu. Valio vastaa kehitykseen erittäin monipuolisella juustovalikoimalla ja tuomalla uutuuksia markkinoille - uusia tuotteita on odotettavissa taas ensi syksynä.

Mutta miten käy Mustapekka® juuston? Voiko sen valmistuksen siirtää Valion muihin juustoloihin?

Mustapekka valmistetaan rahkasta, mutta ei mistä tahansa rahkasta, vaan aivan erityisellä prosessilla valmistetusta. Kaitsorin rahka on erilaista, sellaista kuin se on aina ollut. Se valmistetaan kermasta perinteisellä kermahapatteella. Hellävaraisen hapattamisen jälkeen saostunut kerma annostellaan tätä tarkoitusta varten juustoliinoista ommeltuihin rahka säkkeihin. Nekin on tehty itse Kaitsorissa, niitä ei kaupasta saa. Näissä säkeissä hapantuneesta kermasta hera poistui hellävaraisesti yön aikana - kiireettä. Vain tällä tavalla tehdystä rahkasta voidaan valmistaa Mustapekka juustoa.

Viimeiset vuodet Mustapekka juuston myynti on ollut laskussa ja tuotanto huonosti kannattavaa.

"Niin muuttuu maailma, Eskoni", kirjoittaa Aleksis Kivi Nummisuutareissa ja niin se muuttuu Mustapekankin kohdalla. Muutos on kuitenkin mahdollisuus ja uuden alku. Haastavalle ja käden taitoa vaativalle tuotteelle ei juuri nyt löytynyt uutta kotia, mutta kompromissia emme halunneet tehdä. Jenny-hapate on tallessa ja salaiset reseptit niin ikään. Ehkä vielä jonain päivänä...

Kaikkia kuluttajia ja Valio Mustapekka® juuston tuotantoon osallistuneita kiittäen!
PS. Mustapekkaa saa vielä huhtikuussa - älkää kertoko kellekään vaan ostetaan itse loput!


Kimmo Luoma
Markkinointijohtaja, Valio Oy

Dr.Who

  • Vieras
Vs: Tapaus mustapekka
Niinpä.......... makuja pitäisi olla,tänään ostin sveitsiläistä cyerere alppijuustoa.sellaista ei ole valion eikä muidenkaan suomalaisten valmistajien valikoimissa.Pitäisi niitä makuja kehitellä,eikä vain mauttomampia nateroita.

Oksa

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 65593
Vs: Tapaus mustapekka
juuu, muta aattelepa kuin paljon nuo veittiläsiet sitä juustoa onkaan keittäneet.   ja siellä ei pekkapuskat ole joka rasvarosenttia puottamassa.       siellä syödään juustoa ja jodlataan vuoristossa joten kait kaloritkin kullu toisin kuin täällä toimiston martelalla istuen.                               kun kattoo juutuupista heidän heinän keruuta niin montako kesselimahaista niissä näkyy?     ja osaavat jopa liikua jaloin...

jylperö

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1255
Vs: Tapaus mustapekka
sveitsistä ei löydy mäkkäreitä eikä burgerkingejä kuin muutama suurten kaupunkien sisällä. Siellä syödään oikeaa ruokaa, kaupasta ei löydy eineksiä ollenkaan  vaan raaka aineita ja kaikki ruoka tehdään itse.  Näin se on valtaosin muuallakin euroopassa suomessa on totuttu eineksiin ja mikro ruokiin amerikan malliin ja se myös näkyy ihmisten terveydessä.

kysyn_vaan

  • Vieras
Vs: Tapaus mustapekka
Niinpä.......... makuja pitäisi olla,tänään ostin sveitsiläistä cyerere alppijuustoa.sellaista ei ole valion eikä muidenkaan suomalaisten valmistajien valikoimissa.Pitäisi niitä makuja kehitellä,eikä vain mauttomampia nateroita.

Tarkoitat ehkä Gruyèreä? Se on kyllä varsin hyvää mutta itse yritän boikotoida Sveitsiläisten tuotteita maan pankkisektorin mädännäisyyden takia.

Alppikreivihän on miedompi kopio Sveitsiläisestä appenzelleristä, ihan jees. Mielestäni tosin Valion pitäisi yrittää tehdä suht halpaa maustettua juustoa (kuminagoudaa yms) eikä yrittää niinkään kopioida noita pitkään kypsytettyjä ja kalliita juustoja jotka on yleensä jopa alkuperäsuojattu. Siitä tulee kuitenkin kallista tehdä ja ihmiset ostaa siihen kalliiseen hintaan mieluummin sitä alkuperäistä.

Dr.Who

  • Vieras
Vs: Tapaus mustapekka
Siis se että nuo suomalaiset juustot ei maistu miltään on kyllä iso ongelma ulosviennissä.Rasvaa ja makua pitää olla.Mustaleima emmental  ja Aurajuusto alkaa sitä olla,muu ovat lähinnä juustoraasteeksi sopivaa mautonta kittiä,mitä jokainen juustomeijeri osaa tehdä.Olisi edes suolaa hiukkasen mutta kun ei sitäkään.

kysyn_vaan

  • Vieras
Vs: Tapaus mustapekka
Mustapekka on rasvaista ja maukasta. Sääli että suomalaisiin ei sitten taas sellainen riittävästi uppoa.

http://www.valio.fi/tuotteet/artikkeli/valio-mustapekka---ensin-oli-ajatus-josta-muodostui-her*****nen-juusto/

"Valio Mustapekka® tuorejuuston tarina alkoi vuonna 1967

Vuonna 1967 myyntipäällikkö Erik Simons oli tuonut Ranskasta maustettuja tuorejuustoja, jotka eivät hänen mielestään olleet hyviä. Tästä syntyi kunnianhimoinen ajatus alkaa itse valmistaa parempia."

Siinä on ollut oikea asennekin taustalla kun sitä on alettu tehdä.

Ja kiva miten linkkikin sensuroidaan?

Viimeksi muokattu: 02.04.15 - klo:19:34 kirjoittanut kysyn_vaan

Neke

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2798
Vs: Tapaus mustapekka
Kysyn, on ihan kuitenkin ajatuksella jäljillä, vaikka pääomajohdannaisuus hukassa.

Neke

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2798
Vs: Tapaus mustapekka
Ostakaa Mustapekan oikeudet ja alkakaa Herliineiksi.

kantola

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 27223
  • Ut sementem feeceris, ita metes.
Vs: Tapaus mustapekka
Ostakaa Mustapekan oikeudet ja alkakaa Herliineiksi.
Neken kannattaisi aloittaa pääoman kartuttaminen omaa juustolaa varten, eikä viivytellä kadehtien. :-*
Yllä oleva materiaali on laadittu vain informatiivisessa tarkoituksessa, eikä siinä mainittuja seikkoja ole tarkoitettu ohjeeksi tai neuvoksi.

Neke

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2798
Vs: Tapaus mustapekka
Koitan vaan teitä opastaa kuinka nämä asiat oikeesti hoituu ihan yksilötasollakin.
Ettei kohta taas kyselyäisi niitä veroeuroja avuksi tomintojen kannattamattomuuteen.

kantola

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 27223
  • Ut sementem feeceris, ita metes.
Vs: Tapaus mustapekka
Koitan vaan teitä opastaa kuinka nämä asiat oikeesti hoituu ihan yksilötasollakin.
Ettei kohta taas kyselyäisi niitä veroeuroja avuksi tomintojen kannattamattomuuteen.
Hyvin ja positiivisesti olet vuosien aikana jaksanut kannustaakin.
Yllä oleva materiaali on laadittu vain informatiivisessa tarkoituksessa, eikä siinä mainittuja seikkoja ole tarkoitettu ohjeeksi tai neuvoksi.

Neke

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2798
Vs: Tapaus mustapekka
Koitan vaan teitä opastaa kuinka nämä asiat oikeesti hoituu ihan yksilötasollakin.
Ettei kohta taas kyselyäisi niitä veroeuroja avuksi tomintojen kannattamattomuuteen.
Hyvin ja positiivisesti olet vuosien aikana jaksanut kannustaakin.

Ette vai ole ottanna onkehen

Oksa

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 65593
Vs: Tapaus mustapekka
heikko koukku ei anna eväitä!      saamattomuus on maan synti!