Montakos hehtaaria pitäs vehnää olla, että Suomessa työllistyis kokopäivääsesti?
Iliman pyrokratiaa.
Tonneja se vaatii, bulkkituotanto. 100ha?
Permakulttuurista ja monitasoviljelystä. Jos ruuantuotantoa viedään siihen suuntaan nopeasti, ruuantuotanto korporatisoituu 100% varmasti. Jo nyt ympäristövaatimukset ja kilpailu hinnalla ajaa siihen suuntaan ja tuollaisen viljelytekniikan vaatima laaja-alainen ammattitaito ei löydy yksien korvien välistä. Eli henkisen pääoman tarve ajaa ruuantuotannon viimein muutaman suuryrityksen hallintaan. Siis jos asiaan ei puututa.
Monitasoviljely on nykytekniikalla erittäin käsityövaltaista, kun robotiikkaihmiset eivät ole saaneet massatuotantoon niitä pikkusia pelto/puutarhakusiaisroboja. Loppuu ahkerat hispaanit ja ukrainalaiset.
Tämähän on käynnissä koko ajan muutenkin, mutta kehitys ja peliliikkeet on sen verran hitaita, että maajussit pysyy ainakin osittain vielä mukana....