Marraskuusta lähtien lehmät syöneet vain ja ainoastaan apetta. Kahdella seoksella mennään nyt, mutta vähän on hakusessa umpi/hieho ape. Poikimahalvauksia nyt ollu vaivana ja pari raatoa on tullu näiden seurauksena.
Lypsävien seos tällä hetkellä:
12kg murskevilja ohra/kaura
2.7kg rypsi
2kg raeleike
0,35 lypsykivennäinen
45,4kg säilörehu
Seoksen arvoja:
kuiva-aine 39%
RV 17,7%
Energia uRy/kg 0.95
Maitoa nyt keskimäärin 25kg per lehmä. Rasva 4,65 valkuainen 3,65 ja urea 25
Onko normaalia tälläisellä seoksella?
Hieho/umpi seos on sitten:
500kg säilörehua
150kg olkea
kivenäiset olen antanut erikseen ja samoin vähän viljaa.
Umpi lehmille ei ole ollut kivennäistä meidän talossa ainakaan 5 vuoteen, mutta nyt noita halvauksia jostain syystä alkanut ilmaantua.
Lehmien appeeseen kannattaa laittaa myös olkea ja merisuola on elintärkeä osa apetta jolla saadaan poikimahalvaukset kuriin, kalsiumi ei imeydy ilman suolaa. Tuossa nykyisessä seoksessa on puolet liikaa viljaa ja rypsiä, itsellä laitetaan vain puolet tuosta ja keskituotos lehmää kohden n.30. Lehmän maha ei toimi kunnolla noin tuimalla seoksella, eli suomeksi sanottuna syö liian vähän. Ja miksi tehdä 400e apesatsi, kun voi tehdä 200e satsin jolla lypsää lehmätkin enemmän... sehän tämä appeen perusaate on.
Hieho/umpiseokseen sellainen juttu, että kaikki kivennäiset ja vilja vaan samaan seokseen ja olkea tuossa seoksessa teillä laitetaan liikaa, säilörehua enemmän siis. Tähän seokseen myös sitten ehdottomasti tuota merisuolaa. Itse laitamme n.600kg/4800kg säilörehua, joka sekin on jo paljon suhteessa säilörehumäärään. Niin ja meillä ei ole mitään tunnutusapetta vaan hiehot/umpilehmät syövät samaa. Jälleen kerran säästöä työajassa, kustannuksissa ja toimiikin vielä.
Ja sitten sellainen vinkki vielä, että tee kerralla sellainen satsi joka riittää 2 päivää, niin ei tule niin usein tekijästä johtuvaa laadun vaihtelua seoksessa, jos joku muukin tekee appeen kuin sinä. Tässäkin säästää aikaa ja rahaa, eikä vaikuta tuotokseen ja seoksen maittavuuteen millään tavalla.
Niin ja ollaan muuten ensimmäisiä apetiloja suomessa, niin ollaan jo vähän ehditty noita eri reseptejä kokeilemaan. Apereseptejä on niin monta kuin on laskijaakin, mutta tekijän perstuntuma on se kaikkein tärkein.