Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe Takuueläke  (Luettu 13209 kertaa)

-SS-

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 19997
  • Rauta ei valita eikä voima kuvia palvele - Ford
Vs: Takuueläke
Pitää ottaa huomioon se, että omat eläkemaksut eivät suoraan kata koko omaa eläkettä, vaan nuorempien palkasnsaaajien ja yrittäjien maksut ovat osa kokonaisuutta.
Tämä on keskustelussa epäolennaista. Suuri työeläke tarkoittaa nykyjärjestelmässä suuria maksuja, sinne eläkkeellä oleville sukupolville.

Ja tältä pohjalta on ihan reilua kysyä, että ottavatko laskentamallit huomioon sen, että suurempaa eläkettä saavat elävät keskimäärin kauemmin. Ensinnäkin siksi että ovat olleet hyvätulosia ja hyvinvoivia työikäisinä. Ja toisekseen siksi, että korkeammat eläketulot mahdollistavat paremman terveydestä huolehtimisen eläkeiässä. Luonnollisesti olisi väärin, jos tällaista ei huomioida eläkemaksuja määritettäessä. Olisi väärin olettaa että kaikki elävät yhtä kauan.

Mutta eliniänodote ei suoraan voi olla työtulojen ja siitä seuraavan eläkkeen suuruudesta peräisin, vaan myös muilla tekijöillä on vaikutusta. Hyvä lähde tutustua yhteiskunnan epäoikeudenmukaisuuden ja eriarvoisuuden aiheuttamaan terveyskuiluun on https://www.thl.fi/documents/890257/897495/Osa1_paivitetty_201009_2.pdf
Tuossa dokumentissa on muuten hyviä ajatuksia, mutta siitä olisi voinut ottaa pois seuraavat päätelmät köyhien ja rikkaiden välisen elinikäeron (jopa 12 vuotta miehillä) kahdesta suurimmasta selittävästä tekijästä: Alkoholinkulutus ja sen luonne , 25% ja tupakoinnin yleisyys , 25% . Koska useimmiten esiintyvät samalla yksilöllä, on yhteiskunnallisen eriarvoisuuden ja "porvarin syy" -selitysmallille vahingollista mainita noinkin yksinkertainen selitys, kuin nuo yleiset ruoka- ja nautintoaineet ! Muutenhan tutkimus osoittaa, että köyhä on köyhä siksi, että rikkaiden elämä masentaa. Olisiko mahdollista, että köyhyyttä ja siitä johtuvaa terveyden heikkenemistä voitaisiin ehkäistä jakamalla valtion taholta köyhille alkoholit ja tupakat ilmaiseksi, silloin heillä jäisi huomattavasti enemmän rahallisia mahdollisuuksia korjata niitä muita pitkäikäisyyttä lisääviä tekijöitä, jotka mm. ovat kuntoliikkuminen, opiskelu ja monipuolinen raakaravinto. Koska rahastahan oli kysymys. Onko suurituloisten synniksi katsottava se, että he eivät jaksa perehtyä viihdetupakointiin tai viitsi ihan aina juopotella ihan loppuun asti, vaan nappailla kohtuunapsuja silloin tällöin, ja näin tällaisia saitureita olisi rankaistava eläkeleikkurilla ja ylimääräisellä väkisinotettavalla tulonsiirrolla ? Saisiko sen rahan takaisin, jos kumminkin sairastuu johonkin tautiin ?

Tämä myös puoltaa eläkekattoja vaikka niissä ei ole mitään suoraa tulonsiirtoaspektia. Eli ei vaadita 55 vuotiaalta tomitusjohtajalta isoja eläkemaksuja, mutta ei toisaalta myöskään makseta valtavaa eläkettä siihen asti että tämä 105 vuotiaana golffarina kupsahtaa.

Tuo on osaksi otettu huomioon elinaikakertoimessa, mutta pitkäikäisyys aina kuormittaa samalla tavalla jakoperusteella toimivaa eläkejärjestelmää, olivat maksut sitten isot tai pienet. Eli pitkäikäinen on rasite systeemille joka tapauksessa. Pitkäikäinen köyhä on myös rasite systeemille.  Mutta suurempi ongelma kuin pitkäikäisyys, on työeläkejärjestelmälle se, että 70-luvun palkkatyöläis-ikäluokat säästivät vain noin 5-10% tulotasosta rahastoon, sitten 90-vuosituhannen vaihteessa ennen eläkkeellelähtöään saivat 3-5% karttuman viimeisten tulovuosien perusteella, nämä ikäluokat ovat todellisia pitkäikäisiä hopeisia leijonia, ja nauttivat yhtä kaikki pieniin tai suuriin tuloihin verrattuna suurempaa eläketasoa kuin perässä tulevat sukupolvet.

-SS-

Terminator II

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 16939
  • YTK:FI
Vs: Takuueläke
Kansalaispalkka.

Käyt töissä niin saat palkkaa päälle ja kerrytät eläkettä vanhuuden varalle tai säästät sitä itse rahastoon tai muuten. Jos et käy töissä kerryttämässä eläkettäsi, on eläkkeesi oleva kansalaispalkka. Se on se, minkä elinaikanasi olet ansainnut olemassaolosi turvaksi.

Kansalaispalkka olisi siksikin näppärä, että jos tahdot opiskella lisää, tai vaihtaa alaa, niin palkkahanat kiinni pariksi vuodeksi jonka jälkeen taas mennään.

Se on ihan liian nerokas idea sellaisenaan, ettei joku sosialistiänkyrä sitä jollain tapaa vesittäisi.

Siinähän menis vielä hyvät bisnekset pilalle.
Vasen silmä jos on musta, niin vasurit veti kuonoon! Oikea slmä jos on musta, niin kapitalistilta tuli kuonoon! mutta jos kumpikin silmä on musta, niin kannatat demokratiaa!

Muujussi

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1685
Vs: Takuueläke
MYEL ei ole verrannollinen järjestelmä, koska käytännössä on osa maataloustukijärjestelmää, valtion rahoittamana. Vähän niin kuin ylimääräinen takuueläke siitä hyvästä, että on ollut maanviljelijä.

-SS-

Osuma...

Muujussi

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1685
Vs: Takuueläke
Mutta suurempi ongelma kuin pitkäikäisyys, on työeläkejärjestelmälle se, että 70-luvun palkkatyöläis-ikäluokat säästivät vain noin 5-10% tulotasosta rahastoon, sitten 90-vuosituhannen vaihteessa ennen eläkkeellelähtöään saivat 3-5% karttuman viimeisten tulovuosien perusteella, nämä ikäluokat ovat todellisia pitkäikäisiä hopeisia leijonia, ja nauttivat yhtä kaikki pieniin tai suuriin tuloihin verrattuna suurempaa eläketasoa kuin perässä tulevat sukupolvet.

-SS-

Jos nyt ajatellaan että edes jonkunlaiseen sukupolvien tasa-arvoisuuteen pyrittäisiin. Niin tässä tehtiin se suuri virhe. Kun suuret ikäluokat maksoivat vain silloin eläkkeellä olleiden pienet eläkkeet sekä (ihan liian) pienen rahastoitavan osuuden. Maksoivat siis varsin pieniä maksuja. Lisäksi päästettiin ihan liian nuorina eläkkeelle monesti vielä loppuajan superkarttumilla viimeisinä vuosina. Johtaa siihen että nuoremmat maksavat kallliisti. Saattaa tulla vielä sukupolvien kapina. Kun työssä olevat maksavat varsin suuria maksuja. Lisäksi kun vielä eläkkeellä olevat ovat sitä mieltä että indeksillä on epäreilusti leikattu eläkkeitä, lisää vaan tarttis saada kun eläke niin pieni. Se voi päteäkin vanhempiin ikäluokkiin mutta ei todellakaan suuriin ikäluokkiin.

Muujussi

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1685
Vs: Takuueläke
Sori en osaa vastata, mutta esitän kysymyksen. Miten käy, jos sattuu huono tuuri ja kupsahtaa päivää ennen eläkkeelle pääsyä. Kuka saa rahat😅
Niimpä.

Aika vähän ihmiset ajattelee, että eläkettä olisi järkevämpää kerryttää sijoittamalla kuin maksamalla ylimääräisiä maksuja (koska pakkohan niitä on jonkin verran maksaa). Kupsahtaessa ennenaikaisesti jäisi nekin rahat perillisille, tietty perintöverot niistä vietäis.

On (onneksi?) sellainen asia kuin leskeneläke jota maksetaan sekä leskelle että lapsille. Ja heti ensi alkuun tulee esim MYELin kautta leskelle ja lapsille maksettava kertakorvaus.

Terminator II

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 16939
  • YTK:FI
Vs: Takuueläke
MYEL ei ole verrannollinen järjestelmä, koska käytännössä on osa maataloustukijärjestelmää, valtion rahoittamana. Vähän niin kuin ylimääräinen takuueläke siitä hyvästä, että on ollut maanviljelijä.

-SS-

Osuma...

Eikä Oo!

Myelissä maksavat asiakkaat vähenee koko ajan. Sen takia valtio maksaa osan. Valtio takaa myös työeläkkeet Suomessa. Nytkin taitaa olla että maksut ei riitä maksettavien eläkeitten maksuun. Vaan niihin käytetään säästöjä.
Vasen silmä jos on musta, niin vasurit veti kuonoon! Oikea slmä jos on musta, niin kapitalistilta tuli kuonoon! mutta jos kumpikin silmä on musta, niin kannatat demokratiaa!

alpo10

  • Vieras
Vs: Takuueläke
Eläkejärjestelmä on kokonaisuus ja myös niiden eläkkeet on jonkun maksettava, jotka eivät itse maksa omaa eläkettään ollenkaan. Kansalaispalkka jos tulee käyttöön, niin eläkejärjestelmääkin ilmeisesti on uusittava.

Takuueläke, esimerkiksi työvoiman ulkopuolella olleen eläke, ei ole osa työeläkejärjestelmää, eikä tulosidonnainen, vaikkakin suurempituloiset rahoittavat sitä enemmän kuin pienempituloiset. Eli kansaneläke on suoraan tulonsiirtoperiaatteella rahoitettu, siis se maksetaankin Kelan järjestelmästä. On harhaanjohtavaa pitää takuueläkettä ja työeläkettä samana kokonaisuutena, koska sen työeläkkeen säästön ja maksatuksen kullekin maksavat palkkatyöntekijät työllään, työnantajan tilittämänä, eivätkä kaikki tulonsaajat veroistaan. Se, että yksityisessä työeläkkeessä maksaja ja saaja saattavat olla eri sukupolvia, ei kuulu myöskään tähän asiaan.
myös työeläkejärjestelmä on kokonaisuus, ei voi puhua oman eläkkeensä maksamisesta, jos työeläkemaksua maksaa. Maksut perustuvat kulloinkin voimassa oleviin periaatteisiin, samoin eläke määräytyy eläkepalkan ja kertymäprosentin yhdistelmästä. Maksuihin tulee apuja rahastojen tuotoista, mutta myös työkyvyttömyyseläkkeet, kuntoutukset, perhe-eläkkeet ym aiheuttavat yhteisesti maksettavia menoja. Se mitä tapahtuu kulissien takana on monimutkainen tapahtuma. Sukupolvia ei myöskään voi erotella, kun järjestelmä toimii on-line eli maksuja tulee sisään ja eläkkeitä maksetaan ulos. Toki järjestelmää on muutettu enemmän henkilökohtaisempaan seurantaan mm eläkekertymää seurataan tarkemmin.

Selvin liittymä pinta eläkejärjestelmien välillä on kuitenkin verotus, maksut saa pääsääntöisesti vähentää täysimääräisenä ja eläketulo on veronalaista. Veroilla taas hoidetaan vähän kaikkea muutakin.

de Citonni

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 8709
  • Don't dream your life, live your dreams.
Vs: Takuueläke
Ylisuuret eläkkeet leikkautuvat niin kuin Ruotsissa. Siellä eläkemaksuja peritään vain tiettyyn rajaan asti.Monet ajattelevat, että yksityisten työeläkkeiden eläkemaksuistakin tehtäisiin tulonsiirto, että pakotettaisiin suuremmista palkoista täysimääräinen eläkemaksu, joka sitten jaettaisiin pieneläkeläisille.

Niinpä vaan voitaisiinkin toivoa. Kyllä kyllä.

-SS-

Siis työntekijän palkasta peritään eläkemaksua 7 prosenttia tiettyyyn rajaan asti  (37 063 kruunua/kk, 2016), tämä maksu on sitten vähennyskelpoinen verotuksessa, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että työntekijän eläkemaksu rahoitetaan yleisillä verovaroilla.
Työnantaja puolestaan maksaa 10,21 prosenttia koko palkkasummasta, vaikka eläkettä karttuu vain tuohon määrättyyn rajaan saakka. Ylimääräinen summa ohjataan valtion budjettiin.
On niin ihanaa olla tekemättä mitään ja levätä sen jälkeen.

SAS

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 12800
  • Velehojen Veleho
Vs: Takuueläke
Myel maksua pitää maksaa todella rotevasti jotta siitä saatu hyöty ja korvaa menetetyn kansaneläkkeen.Tätä vaan ei kaikki ota huomioon.
http://www.kela.fi/maara_kansanelakkeet-laskukaava

Jos tämä nyt paikkansa enään pitää.
Mystinen Logger,arkinen aivan,Talouden ja politiikan arvostettu tutkija.Ilmastotutkimuksen huippu luotettava kriitikko.Sääennustamisen moninkertainen Suomen Mestari.
Pikkutilallinen yrittää omillaan,suuri tilallinen tarvitsee yrittämiseen EU:n tukea !

Terminator II

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 16939
  • YTK:FI
Vs: Takuueläke
Takuueläke aiheuttaa sen että työeläkkeet on käytännössä veroja. Järjestelmän pitäisi lähteä siitä että jokainen saa sen 700€/kk ja voi päälle tienata työeläkettä. Nythän työeläke pienentää takuu eläkettä.
Vasen silmä jos on musta, niin vasurit veti kuonoon! Oikea slmä jos on musta, niin kapitalistilta tuli kuonoon! mutta jos kumpikin silmä on musta, niin kannatat demokratiaa!

Oksa

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 65621
Vs: Takuueläke
kiva!   ja nuoriso kiroaa kun ei eläkettä lasketa vaikka tuloja jo aikanaan.... ja nykyään kun porukkaa jää eläkkeelle jo tosi nuorena niin......

-SS-

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 19997
  • Rauta ei valita eikä voima kuvia palvele - Ford
Vs: Takuueläke
MYEL ei ole verrannollinen järjestelmä, koska käytännössä on osa maataloustukijärjestelmää, valtion rahoittamana. Vähän niin kuin ylimääräinen takuueläke siitä hyvästä, että on ollut maanviljelijä.

-SS-

Osuma...

Eikä Oo!

Myelissä maksavat asiakkaat vähenee koko ajan. Sen takia valtio maksaa osan. Valtio takaa myös työeläkkeet Suomessa. Nytkin taitaa olla että maksut ei riitä maksettavien eläkeitten maksuun. Vaan niihin käytetään säästöjä.

Ero on siinä,,että MYEL ei koskaan ole ollut maksutasoltaan muihin työeläkkeisiin verrattava. Ei siis ole yritettykään rahastoida. Varhaiseläkkeitä myönnetty rakennemuutoksen nimissä kuin sotilaille. Kyllä TyEL joutuu tietenkin turvautumaan säästöihin ennen pitkää, mutta ne ovat työeläkerahastojen säästöjä.

-SS-

Terminator II

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 16939
  • YTK:FI
Vs: Takuueläke
MYEL ei ole verrannollinen järjestelmä, koska käytännössä on osa maataloustukijärjestelmää, valtion rahoittamana. Vähän niin kuin ylimääräinen takuueläke siitä hyvästä, että on ollut maanviljelijä.

-SS-

Osuma...

Eikä Oo!

Myelissä maksavat asiakkaat vähenee koko ajan. Sen takia valtio maksaa osan. Valtio takaa myös työeläkkeet Suomessa. Nytkin taitaa olla että maksut ei riitä maksettavien eläkeitten maksuun. Vaan niihin käytetään säästöjä.

Ero on siinä,,että MYEL ei koskaan ole ollut maksutasoltaan muihin työeläkkeisiin verrattava. Ei siis ole yritettykään rahastoida. Varhaiseläkkeitä myönnetty rakennemuutoksen nimissä kuin sotilaille. Kyllä TyEL joutuu tietenkin turvautumaan säästöihin ennen pitkää, mutta ne ovat työeläkerahastojen säästöjä.

-SS-

Hankala rahastoida kun maksut kattaa ehkä 50% kuluista. Paljonko on tilojen määrä jostain 1960 luvulta tippunut?
Vasen silmä jos on musta, niin vasurit veti kuonoon! Oikea slmä jos on musta, niin kapitalistilta tuli kuonoon! mutta jos kumpikin silmä on musta, niin kannatat demokratiaa!

Terminator II

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 16939
  • YTK:FI
Vs: Takuueläke
MYEL ei ole verrannollinen järjestelmä, koska käytännössä on osa maataloustukijärjestelmää, valtion rahoittamana. Vähän niin kuin ylimääräinen takuueläke siitä hyvästä, että on ollut maanviljelijä.

-SS-

Osuma...

Eikä Oo!

Myelissä maksavat asiakkaat vähenee koko ajan. Sen takia valtio maksaa osan. Valtio takaa myös työeläkkeet Suomessa. Nytkin taitaa olla että maksut ei riitä maksettavien eläkeitten maksuun. Vaan niihin käytetään säästöjä.

Ero on siinä,,että MYEL ei koskaan ole ollut maksutasoltaan muihin työeläkkeisiin verrattava. Ei siis ole yritettykään rahastoida. Varhaiseläkkeitä myönnetty rakennemuutoksen nimissä kuin sotilaille. Kyllä TyEL joutuu tietenkin turvautumaan säästöihin ennen pitkää, mutta ne ovat työeläkerahastojen säästöjä.

-SS-

http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2000001941334.html
Vasen silmä jos on musta, niin vasurit veti kuonoon! Oikea slmä jos on musta, niin kapitalistilta tuli kuonoon! mutta jos kumpikin silmä on musta, niin kannatat demokratiaa!

Make

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 8393
Vs: Takuueläke
Valtio tukee Myelin maksajaa alennettuna vakuutusmaksuna tänävuonna 41602,87 € työtuloon asti. Myel eläkkeitä ei ole rahastoitu ollenkaan, joten eläkemenon ja vakuutusmaksutulon erotus maksetaan valtion varoista. Vanhemmat Myel eläkeläiset saavat hyvinkin pientä eläkettä koska eläke on aina määräytynyt koko työhistorian maksettujen maksujen suhteessa. Systeemi alkoi 1968 ja eläke alkoi karttua vasta tuosta vuodesta lähtien. Täten maatalousyrittäjien määrän väheneminen ei varsinaisesti vaikuta Melan rahantarpeeseen valtiolta.
Mielestäni systeemiä nykyisellään hyödyntää parhaiten joko maksamalla mahdollisimman vähän ja turvautumalla takuueläkkeeseen ja samalla varautumalla alhaiseen eläkkeeseen muilla sijoituksilla. Toinen vaihtoehto on ottaa eläkemaksussa maksimi tuki ja pyytää työtuloksi tuo reilu 41000 €.
https://www.mela.fi/fi/elakevakuutus/myel-vakuutus/vakuutusmaksut
Mystinen kesälaatumies