Kuule, tässä on yhdellä jos toisella usko loppumassa. On päivä jolloin tässä hommassa ei ole mitään järkeä. Nyt on meneillään sellainen vaihe että vähennetään elukkamäärää, lehmät vähenee vaikka ei haluaisikaan, mutta nyt tuosta hiehoporukasta karsitaan vielä 1-3, seuraavat kaksi ikäluokkaa on uudistuksena noin 25 % ja 20 % eli lihasonnia on mennyt. Pitäisi vähentyä paskan määrä ja tilantarve nuorkarjalle. Nyt nuo liharotuiset risteytysvasikat ovat kaikki lähteneet terninä, niille on kysyntää. Maidolle ei ole nyt kysyntää.
Oletko kokeilut y-sexattua?Jos olet ,mitä mieltä?On kumminkin melko huono tuo lihislehmäsen hinta.
Juu, kokeiltiin, ei tiineyksiä.
Paljon valitetaan noista lihalehmävasikoista, mutta mielestäni ne on ihan ok, jos niistä pääsee ajoissa vaan eroon. Niiden etuja on mm. pienempi syntymäkoko eli ne säästää lehmää aika tavattomasti, jos saat lypsävän elämän pelastettua pienellä lehmävasikalla niin mielestäni se on kannatavampaa kun rikkoa lehmä isolla sonnilla joka syntyy myös useimmin kuolleena. Toiseksi on tutkittu että lehmävasikan poikineet lypsävät kyseisellä kaudellaan enemmän ja ihan konkreettisesti olen huomannut että lehmävasikkapoikimisesta lehmä on virkeämpi ja palautuu nopeammin ja syö paremmin.
Lihasonnin käytön perusajatus on kuitenkin vähentää uudistusta ja kohdentaa vain tietyt naaraat oman rodun siemennyksiin, jos lihasonnitiineyden lopputuotteena tulee lehmävasikka niin sehän on tehtävänsä tehnyt, ei lypsyrotuista uudistusvasikkaa.
Sama itsellä y-seksatuista kokemuksena. Osin ongelmana se, että monesti lihasonnille valittu lehmä on siinä ryhmässä koska sen tiinehtyvyydessä ollut jo valmiiksi häikkää. Olisi pitänyt selvemmin eroitella ne tapaukset, eli suunnitelmaan erikseen ryhmä "liha" ja "seksattu liha"
Blondilehmäternit on nyt taas tänä vuonna lähtenyt oikeasti terninä. Puolen vuoden välein jätän yhden ilmoittamatta ja kasvatan holsteinien joukossa teuraaksi ettei pakastin tyhjene.
En ole kyllä huomannut että lihasonnien ja lihalehmien välillä sen suurempaa eroa emän virkeyteen.