Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 108

Viestit - Paalimies

Miksei verkkosähköllä oleva käy?
Jos puhdasta loppukasvstusta ajattelee millä naudoilla tahansa niin yli 250 vuosimyynti millä aloittaa, mielummin 500. Hinnastot on rakennettu suurempia suosiviksi näillä kahdella isolla ja muut voi maksaa avoimesti pärstäkertoimen mukaan sille kelle haluaa. Isoista on teurastamon helppo tasata tok riskitkin on suuremmat. Yhdistelmätuotannossa pienempikin toimii, mutta hinnasta tulee turpiin, pitää myös olla tilaa kasvattaa sonnit yli 20 kk.n ikään. Keväällä syntyneet ei ole hinnastojen mukaisesti teuraskypsiä ennen seuraavan laidunkauden loppua, osa on. Mutta hitaimmin kasvaneet ja nuorimmat vetää homman pakkaselle jos pistää liian aikaisin pois. Tietysti teurastamot suhtautuvat nuivasti omaan loppukasvatukseen kun sitä ei pysty hallitsemaan ja näille loppukasvattajille on löydyttävä ne vasikat, tai teurastamo vaihtuu. Toki harva aloittaa nollasta. Vanhat, halvat, TOIMIVAT tilat on monasti sen kannattavan naudanlihan tuotannon perusta, etenkin emojen pidossa. Emojen tuotolla ei pysty uusia navetoita kovinkaan helposti maksaan. Toki hyvän navetan kun rakentaa niin 50 vuoteen ei paljon tartte korjata, mutta lainat tarttee vähän nopeammin saada maksuun. Meillä on -76 rakennettu navetta käytössä jossa on lähes kaikki aidat vielä alkuperäisiä. Mustasta raudasta tehtyjä, kaasulla hitsattuja ja ulkona ovat kokoajan. Ja toimivat lukoistaan ja saranoistaan moitteettomasti. Onhan niitä korjattu, mutta eivät ne mitään tilkkutäkkejä ole. Toki ei ne enään maitorotu sonneja kestä.
Kun ei kasvata itse teuraaksi niin kesällä on kaikki eläimet laitumella. Pienen määrän ruokinta kesällä on sinänsä hankala homma jos meinaa ne saada hyvin kasvaan, säilörehut tuppaa sillä kulutuksella ehti lämmetä. Toki työnä ei ole suuri ruokia.
Olen kokeillut jyrsinturpeen polttoa hakkeen seassa riittävästi. Stokeripolttimissa jyrsinturpeesta saatu teho on olematon. Vaikka turpeessa on yli Mega kuutiossa, ei stokeri saa siitä mitään irti. Turve lentelee kipinöinä eikä pala mitenkään järkevästi, että siitä saisi mitään lämpöä. Vähemmällä ilmalla se ei pala myöskään "kasana". Palaturve onkin sitten aivan eri asia, siitä saatu teho on hurja.

Tähän johtopäätökseen itsekkin tulin, on toki tyhjää parempi. Taitaa saada samat tehot irti kaatotuorreesta hakkeesta. Ja nyt kun on pakkasta vähän enemmän niin paakkuuntuu ja menee huonosti ruuville.
ne jotka saa emotuotannon kannattavaksi laskettua tai toisaalta eivät kannattavuudesta välitä niin varmaan jatkavat. Mutta ottaen huomioon että tuet tosiaan on laskusuuntaiset ainakin suhteessa siihen mitä kaikki muu maksaa, ja vasikasta ei kukaan halua maksaa ainakaan yhtään enempää jatkossakaan, niin eihän se ihan kultakaivokselta vaikuta alana. Tänä talvena sai/saa ilmeisesti pitää vasikoita riittävän pitkään emotiloilla odottamassa loppukasvatuspaikkoja. Jos on 100 hehtaaria peltoa ja 50 emoa niin tulot ilman tukia ovat 50 000€. Saman tulon ilman tukia saa viljelemällä sitä 100 hehtaaria perusviljelyssä ilman niitä emoja, toki tuet jää vähän alle mutta myös vuoden työaika on aika paljon lyhkäisempi.

Aika olennaista on se että mitään merkityksellisiä inflaatiokorotuksia ei emopuolelle tullut tai ole varmaan jatkossakaan tulossa. Kaikessa muussa tuotannossa hinnat on sentään vähän eri tasolla kuin neljä vuotta sitten. Viljassakin sentään kymmeniä prosentteja korkeammalla ollaan kuin 2020 keväällä vaikka hintaa ei riittävänä ehkä pidetäkään.

Omassa loppukasvatuksessakin ( varsinkin jos lisää eläintiloja) on se riski että hinnat jatkaa laskuaan ja ovat jo aika heikot siinä vaiheessa kun ekat eläimet saa teurastamoon asti. Edit: Erillisruokinta paaleilla ei myöskään välttämättä ole se kustannustehokkain ja toimivin tapa syöttää hyvin kasvavaa loppukasvatuseläintä, mutta sillä varmaan täytyisi mennä kun paalilla emotilat aika järjestään operoi.

Ei se säilörehu välttämättä sen huonompaa paalissa ole.  Itse olen siinä suhteessa hyvässä tilanteessa kun molemminpuolin talouskeskusta käy 2 eri silppuriurakoitsijaa ja toinen urakoi maissia myös. Tekisivät äkkiä tuohon asfalttikentälle 50 sonnin rehut.

Tuskin tuo lihan hinta tälläkään kertaa loputtomiin laskee.

Siinä olet Antti aivan oikeassa ettei emot ole saaneet edes inflaatio korjausta,saati sitten tasokorotusta. Tuo on monella tilalla tosi asia että enempi jäisi paljon rahaa kun niittäisi heinät maahan tai antaisi naapurin korjata….
Suosittelen ottamaan yhteyttä Viljatavastiaan ohrarehun osalta, saattaa olla välityspalkkio pienemmästä päästä.

-SS-
Kiitos vinkistä. Tämän olin unohtanut kokonaan. Toki toimialue ei osu ihan tähän et kuinka alkaa rahti sitten näyttelemään merkitystään. Toisaalta aina se sen kympin maksaa kun rekalla viedään.

Korian siilot sen verran lähellä et siitä pystyisi isolla kärryllä hakemaan itsekin traktorilla. Mut täytyy tutkia tuon viljatavastian tilannetta...
Ei auta tuijottaa tuota Hämettä tässä asiassa, jäseniä on ympäri Suomen.
No juu niin kuulemma on. Täytyy kysyä löytyykö tuolta toimivaa mallia.

Sehän tässä on ongelma et määrän tiedän nyt rekan tarkkuudella mut hintaahan en osaa kertoa. Ja oikeastaan enhän mä tiedä onko meikäläisen tuotannolla enää paikkaa ensi syksynä lihatalon ketjussa.

https://www.google.com/search?q=tippavaaran+maatalouspalvelu+oy&ie=UTF-8&oe=UTF-8&hl=fi-fi&client=safari

Mikäs tää on?

Näillä seuduilla toimiva maatalouskauppa/viljanvälittäjä.  Pälkäneeltä- etelä-savoon ja itä-uudella maalla toimii pääasiassa. Ei kuulu ketjuihin
Kasvintuotanto / Vs: Ohra happamalle maalle
: 10.02.24 - klo:13:42
No tuossa on sitäkin ongelmaa, viereisen järven pinta on liki samassa tasossa, hieta kohdat vähän ylempänä… Että jos sattuu kasvamaan niin vielä puintia saa jännittää. Peurat kulkee kevyesti…
Kasvintuotanto / Ohra happamalle maalle
: 10.02.24 - klo:12:25
Mulla on tuollainen hapan erm hieta/multamaa. PH 6-6.2. Onnistuuko siinä happamuudessa mikään ohra? Rikkakasvien torjunnantakia ajattelin viljaa katkaisemaan nurmen monokulttuuria.

On sellainen pelto jossa todennäköisesti ei ole viljelty viljaa ikinä. Vanha torppa ja ollut siihen asti heinäniittynä ja torppaan tehtiin navetta ja ollut sitten heinällä
Tällä hetkellä pakkasvarastot naudalla suuret, nahan alla varastossa paljon. Arvopalojen kysyntä sakkaa pahasti, enempää ei voi laittaa pakkaseen. Tämä aiheuttaa osaltaan teurasruuhkaa, seurauksena vasikat eivät liiku.

Syksyllä tuli paljon emoja teuraaksi vuosia jatkuneen niukan rehutilanteen vuoksi ja oli myös muutakin lopettamista. Ja siihen lisäksi lopettavia lypsykarjoja. Niin saatin kunnon teurasjonot. Vasikkaruuhkaa pahentaa osaltaan runsas lopettajien määrä.

Mutta kaikesta huolimatta valoisin mielin kohti seuraavia poikimakausia. Nautaruuhkat vasikoissa ja teuraissa vääjäämättä vähenee. Omalla kohdalla tullut mietintään loppukasvatuksen aloittaminen uudelleen… vaatisi investointeja.
Kyllähän tässä aika herkillä mennään, aika raaka vuosi oli viime vuosi, tuet romahti raakasti menneisiin aikoihin ja lihan hinnan nousun vaikutus ei ehtinyt tulla vasikan hintaan asti. Kustannukset kyllä emoillakin nousi. Lähinnä öljy ja siitä tehtävät tuotteet, puhumattakaan koneista ja niiden kunnossapidosta.

Mutta pidot paranee ku väki vähenee, kuka sitten niissä juhlissa on…
Kasvintuotanto / Vs: Pellon hinta
: 08.02.24 - klo:20:51
Täälläpäin on ainakin typeryyttä ostaa pelkkää peltoa, pyykkejä menee isommalla rahalla mitä sen ryteikön hinta on siinä välissä tai sitten jää paljon pellosta ostamatta…. Eli aina tulee mehtää mukaan
No näin pyöreillä luvuilla kalenterivuosittain tarkasteltuna -40%. Mutta kaippa se vähän tasoittuu kun juoksee kovempaa….

Toki -22 oli niitä extroja pikkusen, luomutukea vähän enempi ja -23 vuoden tukia siirtyi huomattavasti tälle vuodelle. Myös -22 oli huomattavasti pienempi kuin -21 vaikka oli bonuksia. 21 vs 24 -50%.
Jos ei ihan läheinen niin monasti myös ihan mukavat juhlat…
Sivuja: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 108