Mää olen pariin kertaan selvittänyt tätä magnesium/kalsium tasapainon epäsuhtaa ns. asiantuntijoilta. Ensimmäisen kerran 2007 Anne Kermiseltä ja hän sanoi, että epäsuhta ei johda maan tiivistymiseen vaan se on ensisijaisesti maan rakenneongelma, joka johtuu viljelytoimenpiteistä (tallattu märällä jne.). Kuten tiedämme savimailla on monesti luontainen magnesium-luku korkea. Tilannetta on sitten pahennettu ajattamalla magnesium-rikasta kalkkia (liekö taas ollut halvempaa
). Yleisesti ottaen korkea magnesiumluku tarkoittaa, että maalaji on herkkä liettymään ja tiivistymään (Kerminen). Tämä keskustelu lähti liikkeelle silloisesta Isovilja-tutkimuksesta, jossa väitettiin korkean magnesium-luvun pelloilla satotason olevan heikko. Kerminen oli kuitenkin sitä mieltä, että johtuu ensisijaisesti juuri tallomisesta ja maalajiominaisuudesta.
Toisen kerran palasin aiheeseen pari vuotta sitten näyttelyssä, yhden Yaran hemmon kanssa, mutta hänkään ei pitänyt viljanviljelyssä epäsuhtaa ongelmana.
Tämä kysymys nousee aika ajoin esille ja on hyvä, että sitä pohditaan, mutta itse en ole saanut sellaisia vastauksia, että tälle pitäisi alkaa tosissaan tekemään jotain. Noissa omissa pelloissa on varmaan kaikki mahdolliset saven muodot ja tiivistymät mitä nyt voi olla, mutta kyllä niistä aika monta olen valmis laittamaan ihan maanominaisuuksien piikkiin. Esim. jollain raiviolla on näkyvissä ihan samat ongelmat mitä vanhoillakin pelloilla ja ne on useinmiten johdettavissa eri saven lajeihin.
Tämä niinkuin omien selvitysten pohjalta. Mutta jatkakaa tutkimuksia. Seuraan tuloksia kiinnostuneena