Maidontuotanto ja lihanaudat / Vs: Vasikkavälitys ja teurasjonot eri ostajilla
: 04.01.24 - klo:18:51Jos tuo hinnanlasku jatkuu, niin voi vasikkaruuhkakin venyä.
Kova hinnanlasku marginaali eläimellä, pikkuhieho. Tuskin noita alle 170 kiloisia paljon tulee normaalisti…. Rupeeko lypsykarjoissa olemaan teuraaksi tulevaa vasikkaa jo vai miksi moinen hinnanlasku??
Itsekin ihmettelin sitä, että jos ja kun lihaa on liikaa niin mikä juttu siinä on että tavoitellaan enemmän lihaa hiehoista? JA niin huonosti alle 170kg on maksettu jo valmiiksi että ei niitä ole kukaan tarkoituksella varmaan myynyt.
Eihän naudanlihasta ole suinkaan ylitarjontaa tässä maassa, omavaraisuus aste on 80-85%. Tällä hetkellä on ruuhka ja kohta hetkellinen tasapaino ja sitten kirkuva pula.
Itse olen edelleen sitä mieltä että naudanlihantuotannossa pitäisi päästä tiiviimpään ketjuohjaukseen. Lähes kaikelle nuorelle naudalle voidaan vaikka välityspäivänä lyödä lukkoon sen teurastuspäivä ja todennäköinen teuraspaino. Lypsylehmien teuraaksi tuloa ei tietenkään voi ennustaa, mutta kai niitäkin valtakunnantasolla vuodesta toiseen tulee samanlaisia määriä kuukausittain. Nehän sen teurastuksen rungon muodostavat ja nuorinauta täydentää ohjelman. Vähänhän enään nuortanautaa kasvatetaan syntymä tiloilla teuraaksi ja villit loppukasvattamot rupeaa olemaan melko harvassa. Ongelman tuohon ketjutukseen tuo tilanne jossa kysyntä sakkaa pahemman kerran, kuten nyt. Jos tehtäisiin jauhelihaa niin paljon kun markkina vetää näillä kauppojen tarjous kamppanijoilla niin ei olisi ruuhkaa. Toki tilityshintakin olisi huono😉
Ketjuohjaukseen!? Kokemuksesta voin kertoa että, muinoin kun vasikat ostettiin suoraan tiloilta ja myytiin sinne kuka eniten maksoi oli kannattavuus ihan toisella tolalla , siis parempi. Mikä on liikkumavara ketjuohjaksessa? Ei ainakaan vaadi minkäänlaista yrittäjämäistä hoksnokkaa. Muutama aika sitten eivät edes emotilatkaan uskaltaneet myydä vasikoita suoraan, vaikka olisivat rahat saaneet heti tilille.