Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: 1 2 3 [4] 5

Viestit - berkut

Itsellä yli puolet pelloista sijaitsee taajamassa ja välillä toivon, että pellot sijaitsisi metsässä... Itse olen koittanut touhuta noilla lohkoilla 06.00-24.00 aikavälillä mikäli vaan mahdollista. Hieman kiertoa miten tuo viljely menee muutaman naapurin kanssa:

Kevät- Huiska heittänyt apulannat pihalle/uima-altaaseen on jopa ikkunasta lentänyt lasten sänkyyn. -> Keväinen tervevehdys molemmin puolin ja hyvä alku satokaudelle... Paikallislehden yleisöpalstalta saa lukea terveiset

Kesä- Taas ruiskutetaan ja on kuulemma nurmikotkin muuttunut ruskeaksi ja marjapensaat kuollu tänäkin kesänä.

Syksy- Puimurin edestä saat kerätä kaikkea mukavaa mm. polkupyörä, golfmaila. Näistä kun huomautat niin ei kuulemma ole meidän lapsien kun niitä on kielletty heittämästä tavaraa pellolle... Känkkäränkkä päivänä tuo polkupyörä löysi tiensä uima-altaaseen. Tämä on ainut kerta kun olen saanut poliisit pellonreunalle ja taas paikallismediasta saa lukea mitä tuli tehtyä.

Talvi- Pellolla pyöritään jos jonkinlaisella laitteella mm. suksilla, mopolla, kelkalla. Kerran olen keskeyttänyt heidän harrastustoiminnan kun olivat ruismaahan auraamassa mönkijällä jäärataa mopoautolle. Isi kuulemma sanonut, että kuuluu jokamiehenoikeuksiin...

Onneksi tällaiset tapaukset on kuitenkin harvassa. Pahimpia on tavallisesti lapsiperheet jossa vanhemmat on n. 40v ja lapset 10-15v. Muutettu kaupungista maaseudun rauhaan siihen 500m2 tontille johon on rakennettu se 120m2 valmistalo. Kun tässä unelmassa on asuttu se 2-4 vuotta ja huomattu, että ei se maaseudun postikortti unelma oikein toteudu.

Mitä pölyyn tulee niin eipä tuolle oikein mitään ole tehtävissä, kuitenkin puhutaan muutamasta päivästä vuodessa.
Ei valitettavasti kannata noiden lopettavien tilojen kuivureiden varaan paljoa laskea... Suurin osa isännistä jäähdytellyt viimeiset 10 vuotta ja koneet ja vehkeet sen mukaiset.

Valitettavasti nuo vanhat siilot on sellaisessa paikassa, että siihen ei kuljettimilla pääse.

Meillä on kunnassa rakennustarkastaja/tekninen"päällikkö" loputtomassa viisaudessa tehnyt päätöksen, että kaikki rakennukset jotka rakennetaan muualle kuin kalliolle on paalutettava! Meillä oli hirveä kädenvääntö, kun kesällä rakensin lämpökeskuksen ja olisivat vaatineet senkin paalutettavaksi...
Hieman mielipiteitä raatilaisilta kaipaisin. Itselläni seuraavanlainen tilanne kuivurin osalta: Vanha kuivurirakennus aloittanut elämänsä heinälatona joskus vuonna miekka ja kirves... Tätä rakennusta ja kuivuria on vuosikymmenien aikana päivitetty useaan otteeseen. Viimeinen päivitys on koneiston korotus 2000- luvun alussa, nyt n.150hl. Pannu on 80- luvun puolivälistä tunteja n.9000.

Kuivattava pinta-ala on kasvanut vuosikymmenien aikana 20ha->70ha. Kuivuri itsessään riittävän kokoinen tuolle pinta-alalle, mutta siilotilaa saisi olla enemmän nyt 8x120hl.

Koska kysenen mökki on aikoinaan rakennettu "pohjattoman" saven päälle on kuivuri vuosien aikana vajonnut niin paljon, että ei viitsisi tuohon kuivuriin hirveästi enää panostaa.

Tarkoitus olisi rakentaa tulevaisuudessa jotakin seuraavaa:
- Vaunukuivuri (200-300hl) ja rakennus ympärille. Tämän kylkeen siirrettäisiin vanhat pyörösiilot 2x1500hl jotka nyt sijaitsevat kallion päällä. Tuon kallion päällä ei ole enää tilaa kuivurille.
Kaikki tuo vaunukuivuri+siilot pitää paaluttaa, koska tontilta ei "kovaa" rakennuspaikkaa enää löydy.

- Toinen vaihtoehto olisi rakentaa esim. stand alone kuivuri ja samat siilot siirtää tuon yhteyteen.

Ideaali ratkaisu olis rakentaa esim.4x4 paketti, mutta valitettavasti ei talous anna myöden

Alustavia hintoja noille kuivureille hieman kysellyt: vaunun ja stand alonen hinnat pyörii tuon kokoisille kaapeille 60-80k€ 0% alv
vastaava 4x4 paketti on toimintakuntoon saatettuna 150-200k€.
Vanha kuivuri olisi tarkoitus ajaa jokatapauksessa "loppuun" ja sen jälkeen koneisto puretaan ja rakennus toimisi jonkinlaisena varastona...


Kysymys kuuluukin: Kuinka paljon veikkaatte että vanhalla pannulla (antti 250) on vielä elinikää jäljellä? Pannu ollut tarkalla pidolla ja rassattu vuosittain mitään näkyvää syöpymistä ja "kulumista" tuossa ei ole.

ja itse kuivurin rakentamiseen: kumpi olisi järkevämpää tehdä?

Tarkoitus olisi jatkaa tilan pinta-alan kasvattamista joko vuokraamalla tai lisämaata ostamalla, tämän takia ei viitsisi sitoa vähäisiä pääomia pakettikuivuriin. Alueella viljelijoiden keski-ikä alkaa lähentelemään 70 vuotta ja useassa paikassa ei ole jatkajaa tidossa...
Rahtikuivaaminen ei ole tässä kylässä mahdollista...


Kasvintuotanto / Vs: Puinnit 2018
: 10.09.18 - klo:22:12
Hieman yhteenvetoa kun tilityslaput tuli:

Kevätvehnä Qvarna- 2000kg/ha. Tuon näki jo juhannuksena ettei mitään suuria odotuksia ole.

Ohra Tipple- 4000-4500kg/ha. Postiivinen yllätys, näköjään ohra kestää kuivuutta vehnää paremmin. Ainut miinus tuossa on, että meni rehuksi. Valkuainen 14,5... 100kg/ha typpimäärällä. Syy-yhteys kuivuudella?

Syysvehnä Arktika- 4000kg/ha. Ihan OK. Näköjään tuo Arktika kestää talvea hyvin, keväällä tuo oli osittain pitkänaikaa jäänalla, mutta selvisi hyvin.

Ruis Reetta- 4000kg/ha. Ihan OK.

Syysrapsi Maximus- 1500kg/ha. Kesällä -17 kylvetyistä lohkoista ainoastaan yksi selvisi puinteihin asti.


Yhteenvetona: Kohtalaisen hyvin viljat sevisi kuivasta kasvukaudesta täällä varsinais-suomessa. Taloudellista yhteenvetoa en ole vielä tehnyt, mutta tuntuu, että -18 vuosi on parempi kuin -17. Viime vuonna hyvän sadon tuloksen söi huono hinta ja SUURI öljylasku.
Kasvintuotanto / Vs: Syysmuokkaukset 2018
: 27.08.18 - klo:22:15
Mitä on arvon toverit mieltä syyskylvöistä: Pitäisikö kylvää kuivaan maahan ja toivoa sadetta, vai odottaa että syksyn sateet tulee ja kylvää kosteaan maahan?

Kasvintuotanto / Vs: Syysmuokkaukset 2018
: 23.08.18 - klo:21:37
No ei suju. Samaa lohkoa 4 kertaa saa hinkata ja ei pienene päänkokoiset kokkareet, äkeestä 5kpl piikkejä poikki yhdellä lohkolla. Huomenna haen naapurilta lautasmuokkarin lainaan jos sillä sais jotain aikaiseksi.
Kasvintuotanto / Vs: Savike
: 23.08.18 - klo:21:26
Savikka on tullut tutuksi tänävuonna. Olin niin viisas että päätin täyttää ekoligisen alan apilalla -> VIRHE!!! Apila iti heinäkuun alussa, savikka toukokuussa. Voitte vaan arvata minkä näköinen on lohko, savikkaa tasaisesti koko pelto ja mitään ei saanut tehdä ennen heinäkuun puoliväliä. Vieläkään sinne ei saa kemikaalia työntää.

On todella ekologista kun yhden vuoden toimilla aiheutetaan se, että saa seuraavat 5 vuotta peltoon ajaa kaikki litkut mitä hankkijan hyllystä löytyy.
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 08.08.18 - klo:19:35
Nyt kun olisi paljon varastotilaa, niin voisi tehdä tiliä. Hieman tekee pahaa kun "joutuu" myymään heti puintien jälkeen. Tarkoitus olisi muutaman vuoden sisällä rakentaa siilotilaa siten, että voisi varastoida vähintään 2- vuoden sadon. Tällä korkotasolla tätä harrastustoimintaa voisi pyörittää hyvin velkarahalla.
Kasvintuotanto / Vs: Puinnit 2018
: 03.08.18 - klo:21:48
Puinnit lähenee puoliväliä. Hieman satoarvioita: syysrapsi -1500kg/ha syysvehnä- 3000kg/ha Ruis- 4000kg/ha. Ainut positiivinen asia näissä puinneissa on ollut öljyn säästö. Puintikosteudet pyöriny viljojen osalta 13...15%

Omituista tuo syysvehnä, samalla lohkolla voi olla kohtia joissa ei ole oikein mitään ja vieressä kohta jossa saa pelätä, että puimuri halkee. 
Kasvintuotanto / Vs: Puinnit 2018
: 24.07.18 - klo:20:40
Käsin puiden ja murskaavalla wilellä mitattu, Reettan kosteus ~20-25%. Kuivurissa vielä "pientä" hienosäätöä, jospa loppuviikosta alkaisi tämä puintikausi...
Kasvintuotanto / Vs: Syysrapsin kylvöstä
: 15.08.17 - klo:21:28
Mites on agrolaisten syysrapsinkylvöt? Itse kylvin heinäkuun puolivälin jälkeen n.7ha pioneeriä. Mikä mahtaa olla kun ei näytä itävän... Kylvö 2-3cm syvyyteen ja kylvöä seuraavana päivänä sai kunnolla vettä.
Kuinka kauvan teillä on kestänyt, että tuo on tullut pintaan?

Mitä rikkamyrkkyjä olet käyttänyt viimeaikoina, ennen tämän kylvöä?


Lohkolla ollut 2016 kevätvehnää jolloin saanut trion ja tautiaineen, talven yli oli sängellä. Keväällä kynnetty ja kylvetty apila, joka hädintuskin ehti pintaan... (egologinen ala). Lohko kynnettiin ja äestettiin normaalisti ennen rapsin kylvöä Kasvinsuojeluaineita tuo lohko on viimeksi saanut 2016 kevät/kesänä.

Kävin tuolla lohkolla edellispäivänä tonkimassa ja kyllä omat epäilykset kohdistuu etanoihin. Siemenet mitä löysin olivat itäneet ja itu oli n.5mm pitkä. Itu oli tosiaan sen näköinen, että siitä oli pää nirhastu. Kova on nälkä ollut noilla limasilla pikku perkeleillä kun on koko lohko järsitty...

Onneksi sain tänään siemeniä vielä ja kylvin tuon uudestaan, huomenna ajan kyllä tuon pellon siniseksi sluksilla!!
Kasvintuotanto / Vs: Syysrapsin kylvöstä
: 13.08.17 - klo:16:13
Etanaa itsekkin epäilin, mutta kun lohkolla ei ensimmäistäkään taimea missään vaiheessa.
Kasvintuotanto / Vs: Syysrapsin kylvöstä
: 13.08.17 - klo:15:56
Mites on agrolaisten syysrapsinkylvöt? Itse kylvin heinäkuun puolivälin jälkeen n.7ha pioneeriä. Mikä mahtaa olla kun ei näytä itävän... Kylvö 2-3cm syvyyteen ja kylvöä seuraavana päivänä sai kunnolla vettä.
Kuinka kauvan teillä on kestänyt, että tuo on tullut pintaan?
HAH! Niin siinä vaan kävi, että on vivusta hävinnyt tuo suoritettu koulutuspäivävaatimus. Aikaisemmin se siellä näkyi, mutta ei enää...
Onneksi on tullut tulostettua tuo sivu joka osittaa, että on suoritettu.
Kasvintuotanto / Vs: Syyskylvöt 2016
: 05.04.17 - klo:21:11
Miltäs raatilaisten syysrapsit näyttää? Varsinais-suomessa jostain syystä muuttunut kasvupiste sellaiseksi vihreäksi mössöksi... Mahtaakohan tuosta enää lähteä?
Sivuja: 1 2 3 [4] 5