Mites olisi tyhjö-pakastekuivaus...
Tuota tyhjiötä joskus mietin. Muistetelen laskeskelleeni, että tyhjiön ylläpitäminen (pienellä lämmöllä) vaati likimain saman verran energiaa, kuin veden haihduttaminen normaalipaineessa. En muuten takaa laskeman oikeellisuutta, mutta kokonaisuuden kannalta tuntuisi järkevältä. Vesi muuttaa olomuotoaan vedestä höyryksi, joka vie energiaa tietyn määrän. Mikä se menetelmä siinä välissä sitten onkaan, niin laitteiden hyötysuhde ja energian hinta ratkaisee.
Tuota laskiessa muuten lisääntyi myös epäilys alipainekuivurin väitetystä suuremmasta kuivaustehosta, koska ei siinä alipaine niin suuri voi olla, että sillä suurtakaan vaikutusta on veden haitumiseen.
Eiköhän ne suurimmat enegian talteenoton kohteet ole kuivattu, jäähdytettävä erä, mikä tosin vaatii toisen koneiston.
Toinen on poistoilman lämmön talteenotto kondensoivalla tavalla. Vesihöyryn tiivistyminen vedeksi luovuttaa energiaa. Ja kerää mukasti pölyä siihen kosteaan pintaan. Vaan voihan siihenkin jonkinlaiset pyyhkijät viritellä.
Voihan niitä muitakin villejä ajatuksia heitellä: Jokin eläintuotannon lopettanut tila, jossa iso lietelaari on jäänyt tyhjänpantiksi. Laitetaan siihen eristettä ympärille ja ajetaan sinne sitten veteen keväästä asti aurinkopaneeleilla energiaa talteen. Ei varmaan riitä lämpö kokonaan kuivaukseen, mutta lisälämmöksi ainakin.
Niin ja onhan niitä olemassa jonkinlaisia suola-akkujakin lämmön varastointiin.