Ajatellaan tilanne, hyvin hoidettu 25 lehmän tila, jossa pellot ympärillä. Miksi on luotu ikäänkuin mielikuva, että se ei voi toimia nykypäivänä?
Siinä voisi olla kuitenkin yhden henkilön työpaikka, ehkä pariskunnan. Nämä on jäämässä pois, kylät hiljenee jne. Sopisiko Suomen kaltaiseen maahan tällaiset pientilat?
Tietenkin tilanne on muuttunut, että kiintiöitä ei ole, koneet maksaa. Maidosta jäävä siivu on ohkanen ja täytyy olla kerrointa. kilpailu on kovaa, pienet ei pärjää.
Pellosta ei tarvitse kuitenkaan kilpailla jos ei laajenneta. Voiko rehun tehdä yhä edullisesti? 25 le tilan rehut onnistuu tehdä vaatimattomammallakin kalustolla? Korjausvelkaa aina tulee, mutta ei neliöitäkään niin paljoa ole pienissä kuvioissa.
Ajattelin, jotta olisiko toisenlainen kehitys ollut vaihtoehto, kun olisi saatu houkuteltua nuoria jäämään niille hyvin hoidetuille 'pikkutiloille'.
En vastusta laajentamistakaan, olisiko pientilavaltainen tuotanto ollut joka tapauksessa tuhoon tuomittu?
Suuntahan ei enää miksikään muutu ja se voi olla hyväkin, mutta mielenkiintoisia juttuja pohtia kun on itsekin maataloutta tullut seurattua jo aika pitkään ja se muutos on ollut niin iso.
Viimeksi muokattu: 17.01.18 - klo:13:13 kirjoittanut maidontuottaja
Huonostakin asiasta voi löytyä joskus jotain hyvää.