Tähän voisi kirjoittaa jotain mutta en taida jaksaa, täytyy angstailla vähän just nyt
Jokos jaksais vastata? Tähän kysymykseen kun ei tahdo saada vastausta. Sinä kun fundeeraat rehustuksia työkses, niin jotain varmaan tiedät.
Väkirehuprosentin alentaminen tasolle max 40% kuiva-aineesta vaikuttaa kahdella tavalla: Maitotuotos nousee harvemmin yli 10000 kg/vuosi (EKM) ja keskipoikimakertojen määrä tilastoissa nousee yli kolmen. Olen laskenut nuo luvut 1800 karjan eli noin 32 000 lehmän aineistosta.
Eli pitää paikkansa. Mutta mikä on syy ja mikä seuraus. En tiedä.
Keskipoikimakertoihin vaikuttaa eniten se yksinkertainen asia että juuri laajentaneilla karjoilla elukoista 70% on kerran poikineita. Suomessa lehmän yleisin, mutta kirjoittamaton, kuolinsyy on se että tarvitaan paikka just poikineelle ensikolle. Jos ensikoitaei ole tulossa-> vanha lehmä saa pitää päänsä.
Lehmä lypsää parhaiten lypsykausilla 3,4 ja 5. Joskus myös kaudet 6,7 ja 8 ovat yhtä hyviä. Alkainen elinikä siis vähentää karjan keskituotosta. Nykyensikot pakkaavat tietysti lypsämään 11000 jo ekana kautenaan joten asialla ei ehkä ole kaikille merkitystä.