On noi alle puolenvuorokauden kuivausajat vielä ihan inhimillisiä. Tuntee ittensä ihan vanhaksi, kun joskus on mennyt melkein vuorokausi satsissa.
Joo 70-luvun alkupuolella 20 - 23 tuntia, sitten oli niin märkiä eriä, niikö joku Terässiilo alkoi paataa vehnää joka paikkaan, elevaattoriin syöttölaitteeseen , ym. Lusikalla kaavittiin 15 kuutiota pois. Kaatopaikalta ja mettistä löytyi sitten höyryäviä mäskikasoja, kun ei vaan saanut kuivatuksi. Meilläkin pieni siilokuivuri kävi kolmessa vuorossa, kun oli lietsokuljetin.
Tuo Arska tulikin tuohon mäelle niiden sadekesäkokemusten jälkeen, elevaattorin ripapyörät, pohjaimuri, poistokanavan purkuputki elevaattoriin, suomulevyharjat, ylitehokas uuni. Silloin lannoitusta laitettiin reilusti, eikä 7 tonnia kevätvehnästäkään ollut huijausta. Kyllä ne kokemukset ja riskinotto, ja riskien realisoituminen, on jäänyt mieleen, nykypolvi on tottunut korjaamaan viljaa ritisevän kuivana helle-elokuuna kymmeniä hehtaareja preeriaranchin tyyliin, ja vieläpä myöhäisimmätkin lajikkeet elokuun alkupuolella, "kostean viljan siiloihin" myöhempää kuivausta varten, ja sen vielä sieltä saa poiskin, max 16 kosteana, tai kieltäytyvät kokonaan puimasta yli 18 kosteana ?
Vaikka ei nyt oikeasti vanhan ajan syksymärkyyttä ole vielä edes nähty. Maa on sentään vielä kovaa. Ja EU-ajan lannoitusrajat, aika omahyväinen pitää olla, että vieläpä käy käteisellä ostamassa tonnikaupalla "omaa apulantaa", ihan siitä ilosta, että saa "reikiä" lajikkeiltaan vahvakortisiin kevätvehnälaihoihin ?
-SS-