Luomulihantuotannon ongelmista mainitaan lehdessä:
http://www.lihakeskusliitto.fi/fi/hornborg-lihaketju-on-rikki/Laakspohjan kartanossa on viidettäsataa ha peltoa, 102 hevosta, 70 niityillä kulkevaa liharotuista emoa ja sonnia, pari-kolmesataa uuhta. Tuosta tulee täyteen tarvittava eläinyksikkömäärä. Mutta kiloista ei ole tietoa ei Eviran, ei Luken, ei lehtiartikkeleiden kohdalla. No karitsanliha mainitaan olisiko 3000 kg niistä kasassa kokonaisuudessaan vuodessa, jos teuraspaino olisi 20 kg. Tuollaisella määrällä ruokitaan lähinnä kaupunkilaisia trendikuuttajia. Jos eläimiä vähennettäisiin, saattaisi vuositukitulo olla 100000 euroa pienempi, paljon pitäisi tuotantoa lisätä, jotta saisi kasaan nettona saman. Tuosta lihakarjasta, jotta se kasvaa, saataisiin ehkä 30-40 ruhoa myydyksi vuodessa. Olisiko 10 tonnia.
Liha tietty myydään suoraan, koska kaupan läpi myytynä ei saisi käytännössä mitään. Eli tilamyynti on tässä olennaista, taajaan asutun maakunnan pääkaupungin läheisyydessä. Mutta kyllähän tuollainen määrä menee miljoonan asukkaan talousalueelle, mutta jos kaikki Suomen naudat pitäisi myydä pienteurastamoissa kiertäen vakuuumipakattuna tilan postimyynistä, arkijärjellä jo tajuaa, ettei se logistiikka tule toimimaan.
Tottahan kahden kartanon varmaankin yli 1000 ha metsät, Lohjanharjun seudun maa-ainesvarannot, tonttireservit ja massiivinen ratsastuskoulutoiminta auttaa asiaa myös. Laakspohjan ja Vaanilan puuta on nytkin Lohjan Aseman seutu täynnään, ja lisää tulee koko ajan.
-SS-