Päivitetääs tätä ketjua. Tuubista löytyy lyhyt video mestan sisätiloista.
https://youtu.be/TywcWt6MTTQ Navettaan on otettu kaikki saman laitetoimittajan kilkuttimet, mm. automaaginen karkearehun (appeen ?) jakoketju. Oppilaat eivät siis joudu tekemään ja jakamaan edes apetta.
Yle kertoo 23.11. Mustialan uusista tutkimushankkeista.
https://yle.fi/uutiset/3-11082475 Maitoketju-hankkeen yhtenä ajatuksena sanotaan olevan lehmien tuotantoiän jatkaminen. "Keinoälyn avulla etsitään vastauksia kysymyksiin, minkälaiset olosuhteet vaikuttavat lehmän maitokäyrään." Minulla soi hälytyskellot. Helpoin tapa nostaa lypsikin tuotantoikää on laskea sen vuosituotantovaatimusta. Tässä saattaa piillä myös taloudellista etua. Rehutehtaat luonnollisesti tuottavat dataa, joka puoltaa viimeisenkin tipan nyhtämistä erikoisherutusrehu "iTurbolypsättäjällä". Saksassa on rehutehdas, joka pyörittää omaa 300 le koenavettaa. Vuosituotos per le oli joku vuosi sitten 13.000 tuntumassa. Huomasin ilmoituksen, jossa ko. yritys haki uutta karjamestaria. Ilmoitettu tuotoslisäystavoite ei ollut minun mielestäni tästä maailmasta - en muista enää tarkkaa lukua, mutta se 13 t ei tyydyttänyt tehtailijaa. Holsteinia kestävämpien karjarotujen valinta voisi olla yksi kuvio. Maidon pitoisuuksien nouseminen voi tulla tässä samalla mukana. Tuottajan kannalta se viimeisen rivin luku kirjanpidossa on tärkein asia, ei maitohuoneesta haettu litramäärä.