Eihän tuo 9000 keskituotos ole mikään ongelma jos on hyviä ja tuottavia eläimiä... Me jäätiin ensimmäisenä vuotena pihatossa karvan alle 9000 (EKM vähän yli) keskituotoksen ja niin kauan kun joutuu katella huonompia yksilöitä ja karsintaa ei pysty vielä tekemään niin kymppitonnin tuotos voi olla tiukalla. Huonot lypsäjät kun lähtee niin seuraavat tonni on tuon jälkeen helposti saavutettu. Paljon laajentaneita tiloja joilla sama ongelma... Joutuu pitää kaikki eläimet mitkä vaan saa lypsämään jotain.
Kyllä mä nyt ymmärrän tietenkin jos laajennetaan että ekat vuodet on vähän vaikeampia koska itse eläinaines rajoittaa tuotosta rankasti. Silti kuten antti-x (ja sinä) osoitti, pihaton olosuhteet ja heikkoihinkin eläimiin panostaminen mahdollistavat heikommankin aineksen keskituotoksen noston kansallisen tason keskiarvon yläpuolelle. Eikä kovin suuri osa suomen lehmistä taida siltikään olla vieläkään alle 5v ikäisissä nautapalatseissa.
Siksi ihmettelenkin keskituotoksen "mataluutta", jos suomessa lypsetään yhä jotain 50% lehmistä pienissä, hyvin (yksilöllisesti) hoidetuissa parsinavetoissa joita esim. sas niin kovasti ihannoi. Olettaisi että näissä parsitaivaissa tuotos on siellä 12 000l tietämillä, koska tosiasiahan on että parressa saadaan lehmästä ns. kaikki irti.
Todellisuus taitaa silti olla että suuri osa vanhoista (etenkin parsi)navetoista on olosuhteiltaan ja karjan laadultaan heikkoa ja niille syötetään huonolaatuista rehua.
Hieno ketju mikä osoittaa suomalaista asennetta. Aina pitää keksiä syy että mikään ei voi olla hyvin. Toki uskon että paljon on parannettavaa mutta kuitenkin ollaan eu:n parhaimpia ja yhtälailla täälläkin rakennetaan jatkuvasti uutta. Itse uskon että keskituotoksen rajoitteena on paljon kesän keli. Kaikki on kuitenkin aika paljon kiinni siitä että kummosta rehuq ammuille syöttää.
Eikö asenne ole juuri oikea silloin kun pyritään aina vaan parempaan?
Vaikka kyllä munkin mielestä oikeasti järkevä keskituotos terveyden kannalta on 10-12t kilon välillä.