Suomea uhkaa vakava ruokakriisi. Etenkin lihan tuotannon kannattavuus on heikko.
– Jos tilannetta ei korjata, Suomesta loppuu lihan tuotanto, Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliiton MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila kertoo Uuden Suomen erikoishaastattelussa.
Hän ehdottaa eduskunnalle hätäkokousta, jossa selvitettäisi pelisäännöt, joilla ruokamarkkinat saataisi toimimaan.
– Nyt eletään ratkaisevia viikkoja ja kuukausia, hän sanoo.
Ongelman taustalla on maailmanlaajuinen ruokakriisin uhka, joka johtuu huonoista sadoista. Suomessa satoja ovat pilanneet rankat sateet ja tulvat.
Lihan tuotanto kallistuu
Rehun hinta nousee maailmalla, mikä johtaa viljan hinnan nousuun Suomessakin. Lihan tuotannon kustannukset nousevat Marttilan mukaan rajusti, koska rehukustannus on merkittävin kustannuserä kotieläintuotannossa.
– Kustannukset nousevat syksyn aikana, mutta emme tiedä nousevatko ne 20 vai 40 prosenttia.
Marttilan mukaan lihan tuotanto tulee kannattamattomaksi, jos myyntihintoja ei koroteta.