Mulla on nyt valkoisenmaatiaisen ja ranskanlupan risteytyksiä, ja aion sotkea tuohon vielä muitakin lihakanirotuja. Ranskanluppa pysyy kuitenkin aina hyvin edustettuna koktailissa. Jättikaneista belgianjätillä ja saksanjättiperhosella on huonompi lihas-luusuhde, niitä en aio käyttää. Joku sanoi kauniisti, että lihakanien teurasiässä belgianjätti on vielä pelkkää luuta ja korvia. Puhdasrotuinen ranskanluppa on iso (yli 5,5-kiloinen täkäläisen rotumääritelmän mukaan), mutta kasvaa hitaammin kuin nelikiloiset lihakanit.
Euroopan isoissa kaniloissa käytetään yleisimmin uudenseelanninvalkoista. Tehotuotannossa suositaan valkoisia kaneja, koska irtokarvat eivät näytä niin ikäviltä lihassa, kun niitä kuitenkin liukuhihnateurastuksessa jää (ja kyllä kotioloissakin). Poikaset menevät siellä teuraaksi kaksikuisina ja noin kahden kilon painoisina.
Omillani teetän kaksi poikuetta vuodessa, teurastus 3-4 kk:n vanhana, ja painoa pitäisi olla kolmisen kiloa. Ruokinnassa olen käyttänyt kuivaheinän ja tuorenurmen (= kaikenmaailman rikkaruohojen ja oksien) ohessa kauraa ja Primo II:sta, mutta vastaisuudessa täytyy vähentää väkirehun osuutta tai muuttaa koostumusta valkuaispitoisemmaksi, etteivät paistikkaat rasvoitu. Luonnostaan kani on hyvin vähärasvainen, mutta nuo lihakanirodut on jalostettu nopeasti kasvaviksi, ja tehoruokinnalla niistä saa läskejä. Lisäksi mulla on varaa ottaa huomioon maku, kasvatan vain kotitarpeiksi enkä yritä maksimoida voittoa. Sekalaisilla yrteillä 4 kuukautta elänyt maistuu oletettavasti paremmalta kuin Primoa 3 kk syönyt. Kanin rasva ei ole erityisen her*****sta.
e.parviaisella on hyvä pointti tuossa emokanin muutaman viikon lepotauossa kierrosten välissä. Kani pystyy tiinehtymään samana päivänä kuin on poikinut. Tällöin poikasten vieroitus 28 vrk:n kuluttua ja uusi pesällinen syntyy 31 vrk:n kuluttua. Kuitenkin, jos halutaan ensimmäisestä poikueesta mahdollisimman hyvin kasvava, kannattaa vieroitusta siirtää pari viikkoa myöhemmäksi. Suosittelen varsinkin (meille) aloitteleville kasvattajille. Tämä säästää myös emoa. Jos on hyvä emokani jota on tarkoitus käyttää useampana vuotena, ei kannata ajaa sitä heti piippuun. Stressaantunut emokani ei tuota isoja terveitä poikueita, jos yleensä ollenkaan.
Jättikanirodut eivät ole kovin pitkäikäisiä, ranskanluppa elää yleensä noin neljävuotiaaksi. Kaksivuotias kokenut emo on kuitenkin todennäköisesti tuottoisampi kuin ensikertalainen alle vuoden vanha.
Kani on tuottoisimmillaan keväällä ja kesällä. Syksyn ja talven aikana voi tiinehtyä, mutta todennäköisyys tähän on vähäisempi, poikuekoot pienempiä, keskenmenot ja poikasten hylkääminen tavallisempia ja maidontuotanto heikompaa. Tämä siis noin keskimäärin, kyllä talvellakin voi hyvin onnistua.
Koska Suomessa ei ole lakia tuotantokanien kohtelusta, niitä tietääkseni koskee se mitä laissa on säädetty lemmikkikaneista. Mistä e.parviainen löysit tiedon tuosta 4 poikueen rajoituksesta lemmikki- vaan ei tuotantokaneilla?
Lopetus- eli tainnutusjousia saa nykyään myös Suomesta:
http://www.maatalousykkonen.fi/tuotteet/muut_kotielaimet/131/