Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe 1.niiton satoa  (Luettu 16663 kertaa)

vms1

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 6759
  • Pitäisiköhän teksti edes joskus oikolukea.
Vs: 1.niiton satoa
En muista merkkii mutta olen nähnyt tapauksen jossa bioloogisella on rehusato pilattu . Sama päinvastoin , hyvää rehua myös bioloogisella .

olisiko kuitenkin ollu niin että rehu oli pilattu muualla tai muuten ja biologinen ei pystynyt korjaamaan tilannetta. Se käsitys ainakin mulla on että happo antaa enemmän anteeksi muita kämmejä.

Yhden alkavan lämpenemistapauksen toki tiedän itsekkin missä isäntä väittää että kaikki muu olisi oikein tehty että syy löytyis aineista. Tiedä sitten. Prosessin ainakin pysäytti tulleet talvipakkaset 
Älä usko sitä mitä agrosta luet, mutta muista kertoa se naapurille.

Hyvä jos puoletkaan totta.

Maataloudella on mahdollisuus tulla miljonääriksi.............

jos on miljardööri aloittaessa.

JoHaRa

  • Vieras
Vs: 1.niiton satoa
Jos siilorehu muuttuu paskaksi ilman käymistään lehmän sisuksissa niin... Mittauttakaa huviksenne vaikkapa rehun tuhkapitoisuus  ::) Siitä näkee paljonko maata rehuun on onnistuttu sekoittamaan.

Mulla on sellainen olo että biologisella aineella tehty siilo on todella herkkä sateelle. Jos siiloon sataa kesken varastointityön sade pesee rehun aika nopeasti sokereista+halutuista bakteereista tyhjäksi. Tällöin yläkerros mätänee ja mätä valuu pilaten koko siilon. Hapoilla en ole nähnyt tätä tapahtuvan.

Komeaa on tuo Mikko9b:n rehu emolehmille  :D Vai saatko sen sonneille  ??? Jos meillä sokeri nousee yli 50 g:n ja D-arvo on yli 65 niin jokainen elukka työntää ulos pelkkää ripulia. Ylionnistuminen emosektorilla ei ole kovin mielekästä  :D

Mickey

  • Harjaantunut
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 124
Vs: 1.niiton satoa
Hyvin samanlaista rehua tuli itellekkin laadullisessa mielessä ja samalla säilöntä aineella. Tosin itellä on vanhempana tehty. Rehu tuoksuu ja näyttää hyvälle. Mutta lämpenee pirulainen rintuuksessa. Appeeseen kun lisää 2+ niin ei mitään ongelmia lämpenemisen suhteen pöydällä tai rehuvarastossa. Kuitenkin viimeinen vuosi bakteerilla:)

Adam Smith

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 10972
  • Gee!!
Vs: 1.niiton satoa
tommosen tuloksen mulle arpoivat:

Rehulaji:
01 Nurmisäilörehu
Sato:Kevät
AnalyysiTulos
Yksikkö Säilönnällinen laatu pH 4,62
NH3-N 26 g/kg N
Maitohappo 8 g/kg ka
VFA 0 g/kg ka
Liukoinen typpi 235 g/kg N
Sokeri 72 g/kg ka
pH tavoite 5,06
Koostumus
Kuiva-aine 486 g/kg
Raakavalkuainen 199 g/kg ka
NDF 502 g/kg ka
D-arvo 738 g/kg ka
Arvio näytteestä
Arvosana
Tulkinta 24
Tulkinta 28
Rehuarvot
ME 11,8 MJ/kg ka
OIV 93 g/kg ka
PVT 62 g/kg ka
Syönti-indeksi
120
ME-indeksi
129

 ::)
Komia on  :o Me 129 ja kuituakin löytyy!!
                   
*****ilu on jokamiehenoikeus ja syytteen saa vasta se joka lyö.

Adam Smith

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 10972
  • Gee!!
Vs: 1.niiton satoa
Hyvin samanlaista rehua tuli itellekkin laadullisessa mielessä ja samalla säilöntä aineella. Tosin itellä on vanhempana tehty. Rehu tuoksuu ja näyttää hyvälle. Mutta lämpenee pirulainen rintuuksessa. Appeeseen kun lisää 2+ niin ei mitään ongelmia lämpenemisen suhteen pöydällä tai rehuvarastossa. Kuitenkin viimeinen vuosi bakteerilla:)
5-6 viikkoa pitäis olla sulkemisesta avaamiseen, silloin ei enää tule lämpenemistä. Tää siis mun kokemuksilla.
                   
*****ilu on jokamiehenoikeus ja syytteen saa vasta se joka lyö.

mikko9b

  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1159
  • Agronet - epäsosiaalinen media?
Vs: 1.niiton satoa

Komeaa on tuo Mikko9b:n rehu emolehmille  :D Vai saatko sen sonneille  ??? Jos meillä sokeri nousee yli 50 g:n ja D-arvo on yli 65 niin jokainen elukka työntää ulos pelkkää ripulia. Ylionnistuminen emosektorilla ei ole kovin mielekästä  :D

teurashiehoillehan tuo olis tarkoitus tarjoilla kivennäisen ja ohra-lisän kera...

anteeksi, kirotukshärötykset, oikoluku kaipaa selkeästi treeniä :-)

JoHaRa

  • Vieras
Vs: 1.niiton satoa

Komeaa on tuo Mikko9b:n rehu emolehmille  :D Vai saatko sen sonneille  ??? Jos meillä sokeri nousee yli 50 g:n ja D-arvo on yli 65 niin jokainen elukka työntää ulos pelkkää ripulia. Ylionnistuminen emosektorilla ei ole kovin mielekästä  :D

teurashiehoillehan tuo olis tarkoitus tarjoilla kivennäisen ja ohra-lisän kera...



Tuurilla voit jättää tuon ohrankin pois tai laitat vain jotain 400g/päivä

Mickey

  • Harjaantunut
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 124
Vs: 1.niiton satoa
Hyvin samanlaista rehua tuli itellekkin laadullisessa mielessä ja samalla säilöntä aineella. Tosin itellä on vanhempana tehty. Rehu tuoksuu ja näyttää hyvälle. Mutta lämpenee pirulainen rintuuksessa. Appeeseen kun lisää 2+ niin ei mitään ongelmia lämpenemisen suhteen pöydällä tai rehuvarastossa. Kuitenkin viimeinen vuosi bakteerilla:)
5-6 viikkoa pitäis olla sulkemisesta avaamiseen, silloin ei enää tule lämpenemistä. Tää siis mun kokemuksilla.

Suunnilleen 2.5 kk oli suljettuna. Nyt yritin tänä vuonna kiinnittää vielä suurempaa huomiota tiivistämiseen ja painotukseen. Viittaan tässä nyt edellisen vuoden keskusteluun. Tai ei se nyt yritykseksi jäänyt vaan tiivistin paljon huolellisemmin.

lypsikki

  • Vieras
Vs: 1.niiton satoa
Jos siilorehu muuttuu paskaksi ilman käymistään lehmän sisuksissa niin... Mittauttakaa huviksenne vaikkapa rehun tuhkapitoisuus  ::) Siitä näkee paljonko maata rehuun on onnistuttu sekoittamaan.


mistä olet saabut päähäsi että tuhkapitoisuus kertoisi maan sekoittumisesta rehuun? Minä taas olen saanut sellaista tietoa että tuhka kertoo nimenomaan kivennäismäärästä, mitä isompi tuhkaluku sitä isompia määriä kivennäisiä; mikä tarkoittaa siis makrokivennäisiä eli kalsiumia, Kaliumia, Magnesiumia ja Natriumia. Se voi olla siis joko hyvä asia mikäli Kalium on rajoissa. Mielestäni tuhkapitoisuutta ei edes analysoida nautojen rehuista niin kovasti kun se ei ole niin tähteellinen asia, kun kivennäisten määritystä varten kannattaa nautojen rehuille teettää mielummin kivennäisanalyysi niin tietää kivennäisten suhteet mikä on tärkeämpi kuin niiden määrät.


Maan ja muun epäpuhtauksien sekoittumista tulee seurata korjuuhektelä ja jälestäpäin  se voi selvitä että rehu lämpenee ja pilaantuu herkemmin ja käymisessä on ollut ongelmia. Maidon analyyseissa se näkyy voihappoitiöiden nousuna.

Adam Smith

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 10972
  • Gee!!
Vs: 1.niiton satoa
Suunnilleen 2.5 kk oli suljettuna. Nyt yritin tänä vuonna kiinnittää vielä suurempaa huomiota tiivistämiseen ja painotukseen. Viittaan tässä nyt edellisen vuoden keskusteluun. Tai ei se nyt yritykseksi jäänyt vaan tiivistin paljon huolellisemmin.
Sitten en osaa sanoa. Mulla on kerran ollut tuo lämpenemisongelma, silloin rehu oli hiukan liian kuivaa. Mutta ennen sitä ja sen jälkeen samanlainen tavara on säilynyt ja syötetty lämpenemättä. pH:lla lienee kans jotain tekemistä asian kanssa, hapan rehu ei kuumene niin herkästi....
                   
*****ilu on jokamiehenoikeus ja syytteen saa vasta se joka lyö.

JoHaRa

  • Vieras
Vs: 1.niiton satoa
Jos siilorehu muuttuu paskaksi ilman käymistään lehmän sisuksissa niin... Mittauttakaa huviksenne vaikkapa rehun tuhkapitoisuus  ::) Siitä näkee paljonko maata rehuun on onnistuttu sekoittamaan.


mistä olet saabut päähäsi että tuhkapitoisuus kertoisi maan sekoittumisesta rehuun? Minä taas olen saanut sellaista tietoa että tuhka kertoo nimenomaan kivennäismäärästä, mitä isompi tuhkaluku sitä isompia määriä kivennäisiä; mikä tarkoittaa siis makrokivennäisiä eli kalsiumia, Kaliumia, Magnesiumia ja Natriumia. Se voi olla siis joko hyvä asia mikäli Kalium on rajoissa. Mielestäni tuhkapitoisuutta ei edes analysoida nautojen rehuista niin kovasti kun se ei ole niin tähteellinen asia, kun kivennäisten määritystä varten kannattaa nautojen rehuille teettää mielummin kivennäisanalyysi niin tietää kivennäisten suhteet mikä on tärkeämpi kuin niiden määrät.


Maan ja muun epäpuhtauksien sekoittumista tulee seurata korjuuhektelä ja jälestäpäin  se voi selvitä että rehu lämpenee ja pilaantuu herkemmin ja käymisessä on ollut ongelmia. Maidon analyyseissa se näkyy voihappoitiöiden nousuna.

 ::) Olet kyllä oikeassa. Mutta määritä tuhkapitoisuus joskus huviksesi likaantuneesta kohdasta ja sitten puhtaasta. Yllätyt siitä miten tuhkaprosentti nousee. Tuolla menetelmällä nimittäin etsitään syitä pilaantumisille tilanteissa joissa isäntä väittää että yhtään kuraa ei ole siiloon mennyt ja säilöntäainevalmistaja väittää pilaantumisen syyksi likaantumisen. Eli jos jonkulla siilo mätänee niin tämä on ihan hausk testi.. Verrokkiaineisto täytyy tietysti olla puhtaasta kohdasta.

arzyboy

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 4314
  • Autetaan miestä mäessä...
Vs: 1.niiton satoa
Laitetaanpas analyysiä täältäkin ekasta sadosta...

Näytteenottopvm: 17.07.2011   Rehu: Apilavaltainen sr  Neuvonta >
Säilöntäaine: Muu   Säilötyyppi: Pyöröpaali   
Näytetunniste: Ehg.raiheinä 1.sato   Näytenumero: 8341112140   
Sato: Kevät 
 
 
Analyysi Tulos Yksikkö Tavoite/normaali
 
Säilönnällinen laatu   SJ > 
pH > 5,15   alle 5,17 (ka 514 g/kg) 
Ammoniakkityppi > 42  g/kg N  alle 70 
Maito- ja muurahaishappo > 26  g/kg ka  yli 35 
Haihtuvat rasvahapot > 4  g/kg ka  alle 20 
Liukoinen typpi > 404  g/kg N  alle 500 
Sokeri > 61  g/kg ka  yli 50 
Koostumus   SJ > 
Kuiva-aine > 514  g/kg   
Raakavalkuainen > 204  g/kg ka  yli 120 
Kuitu (NDF) > 454  g/kg ka  yli 450 
D-arvo > 725  g/kg ka  yli 660 
Rehuarvot   SJ > 
ME (energia-arvo) > 11,6  MJ/kg ka   
OIV > 100  g/kg ka  yli 71 
PVT > 59  g/kg ka  yli 14 
Syönti-indeksi > 120   yli 90 
ME-indeksi > 130   yli 85 
 
Näytteenottopvm: 06.09.2011   Rehu: Nurmisäilörehu  Neuvonta >
Säilöntäaine: Muu   Säilötyyppi: Pyöröpaali   
Näytetunniste: Mäntysaari   Näytenumero: 8341118050   
Sato: Kevät 
 
 
Analyysi Tulos Yksikkö Tavoite/normaali
 
Säilönnällinen laatu   SJ > 
pH > 5,24   alle 5,68 (ka 640 g/kg) 
Ammoniakkityppi > 22  g/kg N  alle 70 
Maito- ja muurahaishappo > 6  g/kg ka  yli 35 
Haihtuvat rasvahapot > 1  g/kg ka  alle 20 
Liukoinen typpi > 190  g/kg N  alle 500 
Sokeri > 78  g/kg ka  yli 50 
Koostumus   SJ > 
Kuiva-aine > 640  g/kg   
Raakavalkuainen > 185  g/kg ka  yli 130 
Kuitu (NDF) > 545  g/kg ka  yli 500 
D-arvo > 713  g/kg ka  yli 680 
Rehuarvot   SJ > 
ME (energia-arvo) > 11,4  MJ/kg ka   
OIV > 89  g/kg ka  yli 71 
PVT > 53  g/kg ka  yli 14 
Syönti-indeksi > 114   yli 90 
ME-indeksi > 118   yli 85 
 
Hyvin maistuu elukoille vaikka kuivaksi pääsikin ::) Kuivaheinää annetaan pari kiloa päivässä joten masut pysyy kunnossa. Noita on syötetty vasta koemielessä että on analyysin saanut. Vielä on vanhojakin syöttämättä aika lailla :( Säilötty hiven OY cool-it aineella.

sorkkis

  • Vieras
Vs: 1.niiton satoa
En muista merkkii mutta olen nähnyt tapauksen jossa bioloogisella on rehusato pilattu . Sama päinvastoin , hyvää rehua myös bioloogisella .

olisiko kuitenkin ollu niin että rehu oli pilattu muualla tai muuten ja biologinen ei pystynyt korjaamaan tilannetta. Se käsitys ainakin mulla on että happo antaa enemmän anteeksi muita kämmejä.

Yhden alkavan lämpenemistapauksen toki tiedän itsekkin missä isäntä väittää että kaikki muu olisi oikein tehty että syy löytyis aineista. Tiedä sitten. Prosessin ainakin pysäytti tulleet talvipakkaset 
Se oli täydellistä paskaa mitä paalissa oli . Voihappobakteeria riitti joten ei ollenkaan sovelisasta lypsylehmille . Merkistä oli kyse ( en muista minkämerkkistä ) koska toisella tuotteella paalit onnistu erinomaisesti .

arzyboy

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 4314
  • Autetaan miestä mäessä...
Vs: 1.niiton satoa
Minen ymmärrä miten rehuun saa voihappoitiöitä ??? Multaako sinne pitää laittaa vai mistä johtuu, mutta meillä ei ole koskaan ollut vaikka paalattiin welgerin rp 12:lla sellaisia höttöpaaleja ettei paremmasta väliä. Ei ollut aina niin hyvin säilyneitäkään, mutta koskaan ei ollut ongelmia itiöiden kanssa ::) Eikä käytetty säilöntäainetta...

Suki

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 787
Vs: 1.niiton satoa
Minen ymmärrä miten rehuun saa voihappoitiöitä ??? Multaako sinne pitää laittaa vai mistä johtuu, mutta meillä ei ole koskaan ollut vaikka paalattiin welgerin rp 12:lla sellaisia höttöpaaleja ettei paremmasta väliä. Ei ollut aina niin hyvin säilyneitäkään, mutta koskaan ei ollut ongelmia itiöiden kanssa ::) Eikä käytetty säilöntäainetta...

Sama homma. Meillä ei kai koskaan semmosia ole ollut, ei ainakaan viimeiseen 20:een vuoteen  ??? Tehty siiloon, aumaan ja paaliin ja aina AIV:ta tosin käytetty.
Selittäjät selittää,
koirat haukkuu perään,
mutta karavaani kulkee taas.