Teimme vuosia itse rehua laakasiiloon ja ongelmia ei ollut. Sitten siirryttiin käyttämään urakoitsijaa ja vaihdettiinn menetelmä pyöröpaalaukseen. Alkuvuosina rehun laatu oli vielä siedettävää, mutta vuosi vuodelta homeista rehua ajetaan navetasta enemmän pois. Tällä hetkellä 10 % on niin huonoa, että se on ajettava navetasta ulos ja 90 % on heikkolaatuista. Hyvää ei viime vuonna saatu juurikaan. Analyysit näyttävät rehun laadun hyväksi, mutta säilönnällinen laatu 6. Nyt hankittiin omat koneet. Syyksi rehun laadun heikkenemiseen on arvioitu liian suurta paalaajan ajonopeutta pellolla ja toimintahäiriöitä hapon jakelussa. Lisäksi urakoitsija haluaa tehdä aina mahdollisimman märkää rehua, jotta maarä per hehtaari olisi suuri. Aamupäivällä niitto ja paalaaja on pellolla jo iltapäivällä. Edellisenä päivänä ei vielä tiedetä, ehditäänkö tulla.
Olisi mielenkiintoista kuulla urakoitsijan paalaimenmerkki. Kuvittelin, että 2000-luvun laatupaalaimilla ei enää huonolaatuista rehua saisi tehtyä, varsinkin jos säilöntäainetta käytetään. Itselle tulee paalattua n.2000 paalia kesässä eri korjuuasteista heinää ilman säilöntäainetta ja hyvin säilyy. Välillä olen huumorimielellä ostanut tynnyrillisen happoa, tai josilakkia, mutta havaintojen perusteella aivan turhaan. Nytkin on syötössä ylivuotisia paaleja ja silmämääräisesti ja tuoksultaan tosi hyvää. Elukat syövät aivan "simona". Analyysien perusteella voi sanoa, sokeria on yleensä vähemmän, kun ei käytetä säilöntäainetta. Maittavuus saattaa siis olla huonompi?
Asiakkaille hapolla ja bakteerilla säilötyt paalit ovat olleet säilönnälliseltä laadultaan poikkeuksetta kiitettäviä.
Aikoinaan kun meillä siirryttiin laakasiilorehusta paaleihin, niin ensimmäisen paalitalven jälkeen ihmeteltiin, että missä se jumalaton pilaantunut rehunmoskakasa on...