Ero tulee siitä että ennen 14 lehmän karjassa oli keskituotos 6000, nyt se on 140 lehmän karjassa 12000.
20 hehtssrin viljatilalla saatiin 2000kg hehtaarilta ennen, nykyään 200 hehtaarin viljatila ottaa 5 tonnia hehtaarilta.
Eihän tuo keskituotos nyt mistään määrästä riipu vaan viljelijän ammattitaidosta. Voi sitä 20 hehtaariltakin ottaa 5 tonnia /ha. Ei se vilja paremmin kasva oli isännällä 20 tai 200 hehtaaria. Tai lehmä paremmin lypsä jos se on 100 lehmän karjassa.
Vaikka nyt ei mitään maatalousoppilaitosta olekaan käyty, niin kyllä täällä etelässä (b-alue) se on se isot viljatilat, joilla pienemmät hehtaarisadot kuin pienillä eläintiloilla. Mutta se johtuu siitä, että pienten tilojen tarkoitus onkin saada mahdollisimman paljon rehuista omilta pelloilta jotta ei tarvitse ostella rehuja kalliilla. PIenillä on tarve ja halu satsata hyvään lopputulokseen, koska muuten homma ei kannata.
Joku 200 hehtaarin viljatila nyt elää jo tuilla. Ja jos tulee vähemmän satoa, niin eipähän tule niin paljon kuivauskuluja.
Pointti olikin se, että pienessä yksikössä on pienempi tulotaso mutta vastaavasti pienempi tyonmäärä. Isossa yksikössä isommat tulot, mutta vastaavasti on sitten enemmän töitäkin, paitsi jos pääsee siihen maagiseen kokoon, jossa rengit tekee kaiken ja itse vaan johtaa orkesteria.
Ihmettelen vaan, että jos joku pojankloppi nyt mielenhäiriössä haluaa aloittaa maata viljelemään niin heti pitäisi ottaa miljoonan pankkilaina että tila on "elinkelpoinen". Kyllähän se pienikin yksikkö on elinkelpoinen kun sitä oikein hoitaa. Ja mielestäni on parempi kasvattaa sitä tilaa sitten sen mukaan kun ja jos ylimäärästä jää. Varsinkin kun ottaa huomiin on että nuo tuet neuvotellaan joka viidesvuosi aina ihan uudestaan, jolloin on ihan uskonasia että 20-30 vuoden päästä joku tuotantosuunta kannattaa tai ettei koko maataloutta ajeta alas täältä pohjoisesta.