Ruoan suhteellinen hinnan nousu perustuu toistaiseksi energian ja muiden muuttuvien kulujen trendiin. Ruoan raaka-aineiden hinnan nousu ei ole merkittävä tekijä suhteessa kaupassa myytävän ruoan hintaan. Elintarvikesektori pellon ja syöjän välillä tasaa kulujaan ruoan korkeammalla hinnalla, mutta alkutuotannon suhteen vältetään taakan jakoa viimeiseen asti. Huvittavinta on se, että kauppa joka voi suoraan siirtää ostohintojaan myyntihintoihin, tekee parhainta tulosta.
Toisaalta, näinhän on aina ollut. Jos välissä oleva elintarviketeollisuus sanelisi korkeampia ostohintoja kaupalle, koko elintarvikeketjun taakan jako olisi helpompaa. Jostain syystä tässä on klikki. Onko se sitä paikallista sopimista, jota kartelliksikin voisi kutsua? Kauppa kuitenkin siirtäisi hinnat heti myyntihintoihin, koska sen katteet ovat pyhä asia.
Ernst Vettori, haluatko ostaa vokaalin.