Oikea toimintamalli on siis se, että rehupulasta kärsivät tilat analysoivat puutteensa JA OMATOIMISESTI alkavat järjestellä asioitaan. Eivätkä odota että joku kansanliike toimittaa rehupaaleja ilmaiseksi pihaan ensi keväänä.
Väitän että on hyvn harva isäntä joka osaa paaleista päätellä kuinka paljon hänellä on rehua. Siihen kuin vaikuttaa niin hirveästi kuiva-aine ja syönti indeksi. Totuus valkenee vasta joulun tietämillä kun nykyistä satoa on syötetty pari kolme kk ja näkee montako palluraa menee karjalle päivässä. Silloin on helppo laskea että menee kolme paalia päivässä ja ruokintapäiviä on noin 170. Paaleja ei tosin ole kuin 340 joten hupsista. huhtikuussa homma kusee.
Ylimäärä rehu on aina hyvästä kunhan malttaa syöttää sen pois ennen uutta satoa.
Tämä on se ongelman ydin.
Paalin paino kiloina * kuiva-aineprosentti desimaalimuodossa = paalin sisältämä kuiva-ainemäärä kiloina.
Lypsävä lehmä syö (=se saadaan syömään+ on myös riittävä määrä) 11 kg kuiva-ainetta päivässä. Tuo luku sitten esim. luvulla 320 (on poikimaväli-umpiaika vuorokausina). Tulee esim. 3500 kiloa kuiva-ainetta.
Umpilehmä syö 60*8 jos se on "rajoitetulla" ruokinnalla. Eli 480 kgka.
Hiehot 6-26 kk syövät keskimäärin 6 kgka. Vuodessa 2200 kgka/turpa. Siis keskimäärin JOS ruokinnassa on joku tolkku. Jos ei ole niin rehua menee 40% enemmän.
Kaikkia lukuja voi pienentää 10% jos vedetään väkirehu maksimiin. Ja kaikkia lukuja voi nostaa 20% jos rehua pilaantuu/ruokinta perustuu mutuun. = väkirehu% on jostain ihmeen syystä liian matala ja lehmä purkaa näläntunteen aiheuttamaan tuskaansa mussuttamalla säilörehua koko päivän.
Eli noin 15 minuuttia menee kun tämän laskee ja sitten voi päätellä loppuuko rehu vai eikö lopu. Laskelman arvo TÄLLAISENA vuotena on tuhansista euroista kymmeniin tuhansiin, joten ihan oikeasti ottakaa laskimet käteen.