Sellaisessa opuksessa kuin "Kemia valloittaa maailmaa", jotain 60 vuotta sitten ilmestynyt, kerrotaan kuinkaDDT on mullistanut maailmaa mm. malarian torjunnassa sääskien hävittämisessä ja monessa muussa asiassa.. Eikä ole haitallista muille kuin hyönteisille. Nykyäänhän se kai luetaan joksin myrkyksi myös, niinkuin varmasti glyfotkin tulevaisuudessa. Muistan tämän 50-vuotisen praktiikkani ajalta montakin erinomaista torjunta-ainetta jotka ovat nyt kiellettyjä, Amitroolit, Gramoxoonit ja monta muuta..
Parakvatti (Gramoxone) on eniten käytettyjä kasvinsuojeluaineita edelleen. Sen välitön myrkyllisyys, kuten esimerkiksi myrkkykeison, on tiedetty koko ajan, ja suurin ongelma on ollut se, että sitä on ehkäpä tahallisesti eksynyt sinisestä väriaineesta huolimatta (nalkuttavan) vaimon aamuteehen, ja ylivelkaantumiseensa väsähtäneen viljelijäisännän viimeiseen iltagrogiin.
DDT on kovin nolo peruste kaikkeen, koska kyllä DDT:nkin fysiologia ja kemia on tiedetty pitkään, ja sekin tiedetään, että se biokertyy (kuin mutkin polyaromaattiset klooratut hiilivedyt) , sen on vähän samanlainen ongelma kuin
luonnossa syntyneiden dioksiinien pysyvyys: tällä hetkellä 90% kaikesta luonnossa olevasta dioksiinikuormasta tulee avopoltosta ja metsäpaloista, ei tehtaista tai Agent Orangesta. DDT:n holtiton kuluttajakäyttö kaikessa oli se perustavaa laatua oleva ongelma, samanlainen kuin palonsuoja-aineiden käyttö nykyään: tupakankestävät tekstiilit ovat siis tupakoitsija-arseholejen vaatima sivutuote eikä mikään kemikaalitehtaan salaliitto luomuviljelijää vastaan.
Sellainen harhaluulo on hyvin yleinen lähinnä ideologisten kasvinsuojeluainedemoisoijien taholta, että jos ja kun DDT on todettu haitalliseksi, siitä seuraisi, että glyfosaattikin ennen pitkää todetaan samalla tavalla haitalliseksi, tämähän on samanlainen analogia kuin se, että kloori tappaa jo melko pienenä annoksena ihmisen, joten siitä seuraa, että myös ruokasuola tappaa ihmisen, koska ruokasuolassa on kuusi kymmenesosaa puhdasta klooria ! Vaikka siis pöytäsuola on jo kaukana historiassa runsaasti käytetty ruuan mauste ja säilöntäaine. Myös mahanesteen happo muodostuu kloorista. Hui !
Kyllä kemian ja fysiikan opiskelu on sallittu luomuviljelijällekin, mutta siinä voi olla sivuvaikutuksena kriittisen ajattelun lisääntyminen. Ehkä kuitenkin kannattaa jättää väliin, niin edelleen voi uskoa alkemian ja energian syntymisen tyhjästä helpommin. Ja homeopatiaan.
Sitten kun
kloorattuja hiilivetyjä oikein aletaan metsästää, löydetään kokonainen perhe kemiallisia aineita, jotka joko tulevat mummon hellan pesästä kitupolttoa harjoittaessa tai papan poltellessa piippua. Tai luomufanaatikko savustaa luomupossunsa hercullisen makuiseksi, tai karamellisoi pihvin maukkaaksi valurautapannussa aidolla luomuvoilla, 110 vuotta sitten löydetyn Maillard-reaktion avulla.
PAH-yhdistehän se siinä hyvältä maistuu, ja pikkupikku suolistosyövän alut siellä suolessa hiljakseen kasvavat !
Ja sitten luullaan kaikkea muuta vain PCB:stä ja dioksiinista.
-SS-