Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe Suomen naudanlihantuotanto  (Luettu 21257 kertaa)

wolfheartscry

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2216
Vs: Suomen naudanlihantuotanto
Just yksi asiakas sanoi, että kissakaan ei koske siihen kaasuun pakattuun lihaan, mutta suoramyyntiliha on sen herkkua. Kelpaa kuulemma myös ihmisille.

Kyllä tämä halpuutus pitää huolen siitä, että emolehmätuotantokin pikku hiljaa varmaankin vähenee, jolloin poistoholsteinin hinta lähtee nousuun. Sehä se on sitä laatua, josta kannattaa maksaa.

Paalinpyörittäjä

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 6908
Vs: Suomen naudanlihantuotanto
Tosi ei toivottava kehityssuunta tämä maidontuotannon vaihtuminen luomuemolehmätuotannoksi. Maidon myyntitulot/tuet suhde 75/25 kääntyykin toisin päin.  Koko maatalous elinkeinona kyseenalaistetaan jos tuet nousevat suuremmiksi kuin myyntitulot.
Osin totta, mutta maatalouden imago on jo menetetty kaikkine teurastamovideoineen täydennettynä jollain parressa tai ritilällä oleilevine lehmineen.
Jos taas kuluttajalta kysyy ihan naudanlihasta, niin taitaa ne sun naapurin laiduntavat luomupihvit mennä kiljuen kaupaksi vrt joku lypsyholsikki vaikka tukisuhde onkin mitä on  ::)

Paalinpyörittäjä

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 6908
Vs: Suomen naudanlihantuotanto

No miten ajattelit poistaa lypsyrotuiset siitä tarjontaketjusta?  ???

Jauhelihan osalta liharotu ei lisäksi ole yhtään se kummoisempaa kuin lypsylehmä, leikkaus ja tosiaan jatkokäsittely ratkaisee. Korkeat standardit leikkaukseen ja kaasun sijasta vakuumiin, ja kas, lypsylehmän jauheliha on korkeintaan aromikkaampaa kuin nuori simmental/blondi/hereford. ;)

Ja nyt suomessa on kotimaista lihakarjaa tarjolla 6 kertaa enemmän kuin 80 luvulla, ja lypsylehmää paljon vähemmän kuin 80 luvulla. Ilmeisesti kysyntä on tästä syystä jo noussut aika paljon?

edit: Ja täytyy lisäksi todeta että kunnon raakakypsytys on tosi tärkeä juttu kokolihan kanssa, ja jää puuttumaan myös valtaosalta rotukarjan lihaa. Varsinkin suoramyydyltä, luulen. Siinä olisi aika olennainen juttu jolla parantaa laatuimagoa. Valitettavasti vaan 1 tai 2 vähän laajempaa botulismitapausta sitten pilaavat koko jutun.
Huomaa, ettet ole saanut kunnon pihvilihaa  ;D
Et ole vissiin tutustunut pihvilhan suoramyyjiinkään tietotasosta päätellen.

Taitaa kuluttajan valintoja ohjata tällä kertaa lihan laatua enemmän se mihin on varaa ja pihvinauta on nyt liian kallista tavalliselle kuluttajalle.

antti-x

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2858
Vs: Suomen naudanlihantuotanto

No miten ajattelit poistaa lypsyrotuiset siitä tarjontaketjusta?  ???

Jauhelihan osalta liharotu ei lisäksi ole yhtään se kummoisempaa kuin lypsylehmä, leikkaus ja tosiaan jatkokäsittely ratkaisee. Korkeat standardit leikkaukseen ja kaasun sijasta vakuumiin, ja kas, lypsylehmän jauheliha on korkeintaan aromikkaampaa kuin nuori simmental/blondi/hereford. ;)

Ja nyt suomessa on kotimaista lihakarjaa tarjolla 6 kertaa enemmän kuin 80 luvulla, ja lypsylehmää paljon vähemmän kuin 80 luvulla. Ilmeisesti kysyntä on tästä syystä jo noussut aika paljon?

edit: Ja täytyy lisäksi todeta että kunnon raakakypsytys on tosi tärkeä juttu kokolihan kanssa, ja jää puuttumaan myös valtaosalta rotukarjan lihaa. Varsinkin suoramyydyltä, luulen. Siinä olisi aika olennainen juttu jolla parantaa laatuimagoa. Valitettavasti vaan 1 tai 2 vähän laajempaa botulismitapausta sitten pilaavat koko jutun.
Huomaa, ettet ole saanut kunnon pihvilihaa  ;D
Et ole vissiin tutustunut pihvilhan suoramyyjiinkään tietotasosta päätellen.

Taitaa kuluttajan valintoja ohjata tällä kertaa lihan laatua enemmän se mihin on varaa ja pihvinauta on nyt liian kallista tavalliselle kuluttajalle.

Huomaa ettet ole saanut kunnolla käsiteltyä lypsyrotuisen jauhelihaa. :)

Ja on kai niitä myös sen 1-2 kk raakakypsyttäviä suoramyyjiä, kuulee vaan usein systeemeistä joissa liha tulee about suoraan leikkaamosta heti paloittelun jälkeen, jolloin se viedään asiakkaalle ja korkeintaan kerrotaan että "kannattaa raakakypsyttää".

Maakalle

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 826
Vs: Suomen naudanlihantuotanto
edit: Ja täytyy lisäksi todeta että kunnon raakakypsytys on tosi tärkeä juttu kokolihan kanssa, ja jää puuttumaan myös valtaosalta rotukarjan lihaa. Varsinkin suoramyydyltä, luulen. Siinä olisi aika olennainen juttu jolla parantaa laatuimagoa. Valitettavasti vaan 1 tai 2 vähän laajempaa botulismitapausta sitten pilaavat koko jutun.

Raakakypsytyksen säilytystilan tarjoaminen voisi olla hyvä lisä pienteurastajien tarjoamaan palveluun. Itsellä tilat alkaa antamaan myöden pitää paria puoliksi liharotuista teurashiehoksi asti ja niistä tulee enemmän lihaa kuin laajennettu perhe syö. Lähimmällä pienteurastamolla saa hienosti leikkuutettua ja vakuumipakattua kuten haluaa ja löytyy myyntiin tarvittavat etiketitkin. Itsellä vaan kun ei ole tilaa säilyttää kunnolla, niin jos myyn osan se menee samalla kyydillä perille kun haen leikkaamosta. Leikkaamon olisi tehokkaampi panostaa isompaan ja energiatehokkaaseen kylmätilaan joka olisi koko ajan käytössä, kuin kasvattajien ostaa vanhoja jääkaappeja nurkat täyteen joitain viikkoja vuodessa käytettäväksi.

Tosiaan yllättävän kovaa hintaa pystyy saamaan jo liharoturisteytyksestä. Kuluttajan silmissä se on jo liharotua, kun näyttää elävänä täysin eriltä kuin lypsävät.

{o|o}

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 801
Vs: Suomen naudanlihantuotanto
edit: Isoissa maitomaissa joissa on myös ilmastoon sopivaa emotuotantoa, on sentään myös vasikanlihamarkkinaa joka auttaa poistamaan ylimääräisiä lypsyrotuisia eläimiä järjestelmästä. Suomessa ei ole mitään sellaista kuin aivan marginaalisessa mittakaavassa.
Isoissa maitomaissa maito(sonni)vasikanlihamarkkinat on kuoppa navetan takana  ;D
"Ilmastoon sopiva emotuotanto" terminä ansaisee mitalin itsenäisyyspäivänä.  Siis sen valkoisen maidon ritarikunnan suurristin nännikumein.  Laiduntamattomat lypsylehmät varmaan ovat sitä suomalaista unelmaa.

antti-x

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2858
Vs: Suomen naudanlihantuotanto
edit: Isoissa maitomaissa joissa on myös ilmastoon sopivaa emotuotantoa, on sentään myös vasikanlihamarkkinaa joka auttaa poistamaan ylimääräisiä lypsyrotuisia eläimiä järjestelmästä. Suomessa ei ole mitään sellaista kuin aivan marginaalisessa mittakaavassa.
Isoissa maitomaissa maito(sonni)vasikanlihamarkkinat on kuoppa navetan takana  ;D
"Ilmastoon sopiva emotuotanto" terminä ansaisee mitalin itsenäisyyspäivänä.  Siis sen valkoisen maidon ritarikunnan suurristin nännikumein.  Laiduntamattomat lypsylehmät varmaan ovat sitä suomalaista unelmaa.

Kyllä ne sonnit melkein kaikkialla hyötykäyttöön menevät, jopa Jenkeissä, Uudessa-Seelannissa  ja Saksassa. Saksasta lähtee osa vasikanlihantuotantoon kauemmas, esim Hollantiin tai Espanjaan. Aika perusteetonta mustamaalaamista. :/

Mitä tulee ilmastoon, niin esim. Tanskassa laidunnetaan lypsylehmiä selvästi vähemmän kuin suomessa. Samoin USA:ssa ja luultavasti jo Saksassakin. Eli ilmasto ei vaikuta siihen laiduntamiseen useimmissa suurista maitomaista. Joka tapauksessa paljon Suomessa on lypsylehmiä ollut monta sataa vuotta. Pidempi emolehmäperinne taas on kotosin vain alueilta joissa voidaan laiduntaa lähes koko vuoden ajan. Tätä tarkoitan sillä "ilmastoon sopivalla" että ilmeisesti ainakin 1800-luvulla ihmiset ovat olleet sitä mieltä että emolehmät sopivat vaikka Espanjan tai Ranskan ilmastoon, mutta eivät Suomeen. Tukipoliittiseen ilmastoon ne tosin sopivat hyvin sekä Suomessa että Ruotsissa. :) Ja toki on hyvä elää tässä hetkessä.

Mutta anyway, alla taskan malli lypsyrotujen kanssa: Osa vasuista vajaa vuoden ikäisiksi 195 kg teuraspainoon, osa vähän vanhemmiksi 240 kiloon. Tätä pitäisi tukea teurastamojen ja tukipolitiikan suunnalta Suomessakin, teurashiehon minimipainon voisi heti tiputtaa jonnekin 140 kiloon yms. Ja sonneille vähän isompi teuraspalkkio kanssa matalalla painorajalla nykyisten eläinpalkkioiden sijasta.
http://www.reks.nu/?p=30272

Make

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 8386
Vs: Suomen naudanlihantuotanto
Eläimet kasvatetaan nykyään huomattavasti suurempaan teuraspainoon kuin ennen EU-aikaa. Tuosta syystä lihan määrä ja pitemmän kasvatusajan vuoksi myöskään eläinmäärä ei ole vähentynyt samassa suhteessa kuin lypsylehmät.
Mystinen kesälaatumies

optimisti

  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1527
Vs: Suomen naudanlihantuotanto
Eläimet kasvatetaan nykyään huomattavasti suurempaan teuraspainoon kuin ennen EU-aikaa. Tuosta syystä lihan määrä ja pitemmän kasvatusajan vuoksi myöskään eläinmäärä ei ole vähentynyt samassa suhteessa kuin lypsylehmät.
Kyllä, teuraspaino on noussut kahdessakymmenessä vuodessa noin 100kg. Samalla rehunhyötysuhde on huonontunut pidemmän kasvuajan vaikutuksesta, kiertonopeus on pidentynyt, tilavaatimus on suurentunut isompien painojen takia.
Kaipa tuotanto vissiin jotenkin kannattaa koska uusia kasvattamoja harvakseltaan tehdään.

Oksa

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 65556
Vs: Suomen naudanlihantuotanto
mutta mikä kriisi nyt on iskenyt koko alalle?   kun ei ternit eikä muutkaan sonnivasikat tunnu liikkuvan ollenkaan!   itellä on pari uottanu jo muutamia viikkoja ja joka paikassa sanovat että ei mäne....

Täpinäreiska

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1231
Vs: Suomen naudanlihantuotanto
Jos naudanlihantuotanto perustuu lypsyrotuisiin vasikoihin eikä nauti maisemanhoito, luomu, yms tukia, kate on niin ohut tai suorastaan olematon että lihan hinnassa tapahtunut reilun 10% lasku vie tuotannon tappiolle. Samaan aikaan peltotuissa on tapahtunut laskua ja kirsikaksi kakun päälle nykäistiin puolen vuoden pohjoinen tuki välistä pois. Maitokansa voi ajatella omalle kohdalle tilannetta että ensin tuotetaan vaikka vain viisi vuotta Euroopan keskihinnalla ja sitten vielä puolivuotta ilman pohj. tukea. Miltä kuulostaa? Vilja- ja potsikansa tietää.
Täp-management. Sponsored by yhteiskunta.

Hammerhead

  • Vieras
Vs: Suomen naudanlihantuotanto
Naudanlihan huono hinta johtuu siitä että jauheliha on ainoa tuote mitä lypsyrotulihasta voi tehdä.
Tätä sitten myydään kauppojen sisäänvetotuotteena.
Lisäarvotuotteet ovat tuontia. 
Mikä olisi maidonhinta jos kaikki menisi maitojauheeksi? Ja juustot olisi tuontitavaraa?

Mitään tuotekehitystä naudanlihalle ei voida/haluta tehdä ,koska teurastamoiden hallintoneuvostoissa istuvat maidontuottajat pelkäävät naudanlihantuotannoksi kutsutun lehmien ja vasikoiden noutopalvelun puolesta.
Vertailun vuoksi, montako munantuottajaa on teurastamon hallituksissa? Mikä olisi siipilihan asema jos se tuotettaisiin ”ekologisesti” munantuotannon sivutuotteena?

Tuista puhuttaessa kannattaa muistaa että tukea se kiintiö ja interventiojärjestelmäkin on. 
Asenne näyttää olevan että menipä maidolla miten huonosti tahansa ,muilla on mentävä vielä huonommin. Viljelijä kollegat ovat rehuntuottajarenkejä tai paskahommatorppareita.
Maito sai kriisituen, nauta tukikriisin.

Kilpailu maitopuolella on sisämarkkinakilpailua. Nautaa oikeasti tuodaan.
Turha siitä EU tuonnista on vinkua. Euroopasta tuotu rapsi kyllä kelpaa lypsylehmien evääksi,mutta   meijerituotteiden tuonnista kauhea poru.
Naudanlihantuotanto onnistuu  ilman tuontirehujakin.

navettapiika

  • Vieras
Vs: Suomen naudanlihantuotanto
Kaikki on sitten vain lypsylehmien vika...miten tämä vääryys saataisiin oikastua?? Suomen maidontuotanto on oitis ajettava alas..ja maailma pelastuu..lihantuotanto ja viljanviljelykin nousevat uuteen kukoistukseen..yksinkertaista. :)

Täpinäreiska

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1231
Vs: Suomen naudanlihantuotanto
Ei sitä tarvitse marttyyriksi heittäytyä vaikka tosiasiat tuodaan eteen.  ;)
Täp-management. Sponsored by yhteiskunta.

Red Bull

  • Vieras
Vs: Suomen naudanlihantuotanto
edit: Isoissa maitomaissa joissa on myös ilmastoon sopivaa emotuotantoa, on sentään myös vasikanlihamarkkinaa joka auttaa poistamaan ylimääräisiä lypsyrotuisia eläimiä järjestelmästä. Suomessa ei ole mitään sellaista kuin aivan marginaalisessa mittakaavassa.
Isoissa maitomaissa maito(sonni)vasikanlihamarkkinat on kuoppa navetan takana  ;D
"Ilmastoon sopiva emotuotanto" terminä ansaisee mitalin itsenäisyyspäivänä.  Siis sen valkoisen maidon ritarikunnan suurristin nännikumein.  Laiduntamattomat lypsylehmät varmaan ovat sitä suomalaista unelmaa.

Kyllä ne sonnit melkein kaikkialla hyötykäyttöön menevät, jopa Jenkeissä, Uudessa-Seelannissa  ja Saksassa. Saksasta lähtee osa vasikanlihantuotantoon kauemmas, esim Hollantiin tai Espanjaan. Aika perusteetonta mustamaalaamista. :/

Mitä tulee ilmastoon, niin esim. Tanskassa laidunnetaan lypsylehmiä selvästi vähemmän kuin suomessa. Samoin USA:ssa ja luultavasti jo Saksassakin. Eli ilmasto ei vaikuta siihen laiduntamiseen useimmissa suurista maitomaista. Joka tapauksessa paljon Suomessa on lypsylehmiä ollut monta sataa vuotta. Pidempi emolehmäperinne taas on kotosin vain alueilta joissa voidaan laiduntaa lähes koko vuoden ajan. Tätä tarkoitan sillä "ilmastoon sopivalla" että ilmeisesti ainakin 1800-luvulla ihmiset ovat olleet sitä mieltä että emolehmät sopivat vaikka Espanjan tai Ranskan ilmastoon, mutta eivät Suomeen. Tukipoliittiseen ilmastoon ne tosin sopivat hyvin sekä Suomessa että Ruotsissa. :) Ja toki on hyvä elää tässä hetkessä.

Mutta anyway, alla taskan malli lypsyrotujen kanssa: Osa vasuista vajaa vuoden ikäisiksi 195 kg teuraspainoon, osa vähän vanhemmiksi 240 kiloon. Tätä pitäisi tukea teurastamojen ja tukipolitiikan suunnalta Suomessakin, teurashiehon minimipainon voisi heti tiputtaa jonnekin 140 kiloon yms. Ja sonneille vähän isompi teuraspalkkio kanssa matalalla painorajalla nykyisten eläinpalkkioiden sijasta.
http://www.reks.nu/?p=30272

Suomen ilmastoon ei sovellu oikeen minkäänlainen maataloustuotanto, kun sadanta on niin järjetöntä. Mites noita painoja alemmas saat kun teurastamoille edullisinta on yli 300 kilon painot..  ::)