Miksi Suomen lehmät ovat euroopan jopa koko maailman lyhytikäisempiä ?Suomessa lehmä poikii keksimäärin 2,5 kertaa joka on tavattoman vähän jo taloudellisestikin ajatellen.
Joku tuolla viisasteli että "huonostikkin " pidetty lehmä lypsää 10 th kg. vuodessa ,mutta ei huomioinut sitä lehmän todella lyhyttä ikää laisinkaan.Jossakin mättää onko Suomalaisten karjan pitäjien ammattitaito niin huono vai mistä tämä ongelma johtuu?
Tilastointitapa on myös toinen..
Ulkomailla on tietysti enemmän pihattonavettoja, mut niitä Sinä vihaat. Eli ne eivät voi selittää ulkomaalaisten paremmuutta..
Toisaalta... olet sitä mieltä, että pärjäämme täällä Suomessa parhaiten yksin, joten emme me voi edes matkia ulkoa mitään hyviä käytäntöjä
Faba-VG jalostus ja sekakarjat on mielestäni merkittävä syy yhdessä lukuisien huonojen parsinavetoiden kanssa (siis on myös hyviä parsinavetoita ja huonoja pihattoja).
Pohjoismainen punainen ei ole merkittävästi terveempi kuin holstein (kunhan sen holsteinin hoitaa holsteinille parhaalla tavalla), mutta keskimääräisissä karjoissa taitaa olla aika normaalia että 10-20% punaisista on pakko poistaa utarerakenteen takia toisen tai viimeistään kolmannen kauden jälkeen. Se on loppupeleissä iso luku, pienessä karjassa sitä ei vain silleen huomaa, kun on "vain" 1-2 pahasti repsattanutta vuodessa. Ja sekalaisessa karjassa (kuten meillä) on aika haastavaa ruokkia heikommin lypsävät ensikko AY:t terveelisesti niin että 60+ kg lypsävä holstein pysyy kanssa hengissä.
Matala keskipoikimakerta on myös ikävä kierre. Kun tarvitsee paljon uudistuseläimiä, niin pitää ottaa jälkeläisiä lähes kaikista elukoista, joten uudistuseläimet ovat huonompia joten ne kestävät karjassa huonommin. Kun kierteen kerran saa katkaistua, niin sitten vasta voi aloittaa varsinaisen jalostuksen... Tästä syystä sexattu siemen (parhaille tietysti) ja alkiot sopivat varsinkin heikompiin karjoihin.