http://www.smts.fi/jul2010/esite2010/040.pdf
Perseestä koko tutkimus, ensimmäisellä sivulla lukee että Suomessa väkirehut tilattiin tyypillisesti paikallisen maatalouskaupan kautta.
En tunne yhtään tuottajaa joka tilaisi rehunsa kaupan kautta. Luultavasti virheitä täynnä koko tutkimus en viitsi lukea rupesi heti vituttamaan.
Kyllä tota kannattaa nyt vain ajatuksella lukea. Ostorehuissa suurimman ja pienimmän ero tuotantokustannuksissa on 3 €/100 kg. Kun taas esim. suurin pellon kustannus on suurempi kuin halvin maiton koko tuotantokustannus. Vaikka ruokkisi puhtailla ostorehuilla, jos kone ja kalusto sekä pelto pylvästä saisi alemmaksi.
Koneet ja kalusto on omaa luokkaa Suomessa. Rakennuksissa, joista aina muistetaan mainita täällä kylmässä pohjolassa, ei ole suurta eroa. Paitsi näissä viimeaikaisissa rakennushankkeissa alkaa näkyä kalliimpi rakentaminen.
Kalliilla koneilla tehdään vähän rehua, siitä johtuu kallis rehu. Aikanaan kun näitä laskeskeltiin niin muutamalla tilalla oli toimintakuntoisia vähän vanhmpia käytettyjä omia koneita. Sitten kun tuloksia vertailtiin niin veti hiljaiseksi, eihän tuo ole mahdollista tuottaa noin halvalla.
Täytyy huomata, että näitä laskelmia ei ole tehty tällä maanmieskoulujen ja neuvojien katetuottolaskelmilla. Vaan toimintolaskennalla. Tässä lasketaan sille Fentille ja Fliegelille ihan oikea tuntihinta tilan töissä. Ja kohdistetaan muistakin tilan kustannuksista rehuntuotannolle kuuluva osuus koneista ja kalustosta. Rakennuksista lasketaan rehuntuotannon osuus esim konehalleista omien koneiden säilytyksestä ja rehuvarastot. Näin saadaan sille rehulle hinta ruokintapöydällä ja edelleen hinta maidolle tilatankin tyhjennyshanalla.
Esim ostat 100 000 € Fiegelin vain rehuntekoa varten. Vuosikustannus n 15000€. Rehua tehdään 100 ha vuodessa => 150 €/ha satoa 7500 kg/ha => 2 snt/kg. Tää on pelkän kärryn osuus, siihen lisää konehallin osuus säilytystä varten jne.
Tilaa koskevat yleiskustannukset kohdistetaan maidontuotantoon ja muihin niiden kokonaistuottojen suhteessa.
Tässä ei voi likvin tavoin huijata käyttämällä oletuksia.
Eikä tämmösiä laskelmia pitäisi käyttää olemassa olevan tilanteen ja saavutettujen etujen sekä nykyisen managementin puolustamiseen. Vaan toiminnan kehittämiseen. Miten pylvästä saadaan alemmaksi.