Eiköhän ruokaa tuoteta sielä missä sille on sopivat olosuhteet. Suomen tuotannon suurin luonnonhaitta vaikuttaisi olevan isäntien ja emäntien korvien välissä.
Jep, mutta sille haitalle ei saisi maksaa tukea...
Sopivan tilakoon määrittäminen on vaikeaa, siihen vaikuttaa yhteiskunnan vaatimukset sekä sosiaaliset ja taloudelliset vaatimukset. Edelleen se itse töiden tekeminen on maatalouden helpoiten järjestettävä homma vaikka kaikkien täppäreiden mielestä se on just se ylivoimaisuus minkä takia heidät on tähän hommaan
valittu... Siinä että joku ylikansallinen yritys viljelisi peltoja ja tuottaisi ruokaa, ei ole vapaassa yhteiskunnassa mahdollista, sillä on turha pelotella. Jos yhteiskuntajärjestys olisi sellainen että ihmiset sen hyväksyisivät, niin meillä olisi paljon suurempiakin murheita kuin se kuka saa täpinöidä ja missä.
Näkisin että optimaalinen tilakoko on se jonka arvo yhteiskunnalle on suurempi kuin pelkät tuotetut tonnit tai viljellyt hehtaarit, optimaalinen tilakoko on kuluttajan ymmärrettävissä ja omistajiensa hallittavissa, kuluttajalla on mielikuva toteutuvasta sosiaalisesta tasa-arvosta jota maatila osaltaan luo tuottamalla raaka-aineita erilaisiin käyttötarkoituksiin ja joita kuluttajalla on varaa ostaa.
Tilan omistuspohjalla tai sillä että jollain on oikeus viljellä ei ole mitään tekemistä optimaalisen tilakoon kanssa, optimaalinen tilakoko määritellään yhteiskunnan taholta, ei maanviljelijän itsensä. Jokainen optimaalinen maatila lunastaa päivittäin paikkansa ja arvostuksensa yhteiskunnassa.