Luin tuosta Valion tuottajapostista, että on tulossa tai on tullut täydentäviin ehtoihin pykälä, että navettaan ja karjanhoitoon on oltava riittävästi henkilökuntaa. Ja korvaavien opastuksesta ja neuvonnasta on huolehdittava riittävän hyvin, että he suoriutuvat karjanhoidosta.
Tätä puntaroin, että miten se raja vedetään? Eläinmäärällä? Koneistuksella? Tässä on se jippo, että vastuu siirretään isännälle ja jos hommat brakaa, on isäntä yksin vastuussa. Enää ei voi syyttää lomittajaa tai renkiä, että hommat on hiturallaan, vaan vastuu on ja pysyy isännällä.
Tuota henkilömäärää vain olen miettinyt, että käykö tässä niin, että jos tilat eivät ymmärrä vastuutaan, niin kohta se määritellään lailla ja sen jälkeen nämä suuremmat tilat ovat kusessa tämän työntekijä määrä velvoitteen takia. Enää ei riitäkään se huru-ukko ja isäntä vastaamaan robotillisesta karjaa, vaan pitää olla vielä varahenkilöstöä tai muuta, lomitusta tämä ei edistä, koska sekin on nähty, ettei sieltä aina löydy edes akuuttiin hätään ketään..
On muillakin ympärivuorokautisen palvelun tai tuotannon aloilla jouduttu miettimään, miten pyörät saadaan pidettyä pyörimässä ilman keskeytyksiä. Toki taloudelliset tappiot ovat lähinnä kyseessä, eikä eläinsuojelulliset asiat, niin kuin tässä. Eläintuotanto kun ei muutenkaan ole nuoren kasvisruokaa suuntautuneen kaupunkilaissukupolven hellimä asia. Eläintuottajat saattavat joutua kiusaukseen arvostella nuorisoa ja kaupunkiväestöä rappeutuneeksi, luonnosta vieraantuneeksi, viherterrorismihullaantuneiksi ja ihan miksi tahansa, mutta joka tapauksessa se vanha kansa harmaantuu kermakuppinsa ääreen, ja kohta kuolee pois. Ja jäävät ne nuoret.
Sen takia ymmärrän ehkä tuollaisten hätäpäissään väännettyjen lisäsääntöjen olevan imagomielessä erittäin tärkeitä, eläintuotannon jatkuvuuden takaajana. Saattaa olla helppoa kuvitella metsien keskellä olevassa eläintuotantoyksikössä, että ovet lukkoon, natopiikkilanka-aidat ympärille ja no trespassing kyltit joka nurkalle, ei tarvitse olla missään yhteydessä ulkopuoliseen rappeutuneeseen ja muutenkin vinksahtaneeseen yhteiskuntaan.
-SS-
Ei tämä nyt minun mietintääni tuosta työvoimasta selventänyt lainkaan. Lomitusjärjestelmä luotiin aikoinaan turvaamaan tilan toiminta poikkeusolosuhteissa, mutta tänä päivänä osa tiloista ei saa lomituspalveluja käytännössä lainkaan ja osa on niin pitkälle erikoistuneita, ettei siihen vain lomittajan ammattitaito riitä.
Onko tämä nyt alkusoittoa sille, että lomitus ajetaan alas, ja tilat pakotetaan palkkaamaan henkilöstöä riittävästi, että hommat pyörivät konerikoista ja sairastumisista huolimatta?
En usko, että tätä on hätäpäissään tuonne lisätty, vaan sillä on selvä pyrkimys johonkin. Lomitusta ajetaan alas, se on päivänselvää. Sen pääkäyttäjä ryhmä on eläköitymässä kovaa vauhtia ja tilojen keskikoko kasvaa samaan tahtiin.