Voisit aimomela hiukan tarkistaa noita lähtötietojasi ennenkuin alat julkisesti huutelemaan. Esim. juustoista 40 % kulutuksesta on tuontitavaraa, joten kyllä se markkinatalous on jokapäiväistä myös maidontuotannossa. Tällä alalla on vain kiintiöillä yms. säännöksillä hallinnollisesti estetty rakennekehitys vuosikymmenten ajan, joten toimialan jousto on melko kapea-alaista. Ja on niitä konkursseja tälläkin alalla nähty...
Onhan noita konkursseja... Ainakin ab-alueella... Ja mitä kiintiöihin ja säännöksiin tulee niin eivät nuo ole todellakaan tuntemattomia muillakaan sektoreilla olleet? Aikanaan ei juurikaan yli 300 lihasian sikalalle lupaa saanut vaikka yrittikin? Maitopuolella nuo lisäksi lienevät paljolti olleet alan sisäisiä eli pyritty jo varhain turvaamaan kaikkien tilojen mahdollisuus tuottaa kannattavasti?
Niin? Selitäs sinä sitten mihin perustuu se että tuottajahinta on ollut täällä korkeampi? Lyhyiden etäisyyksien ansiosta alhaisiin keräilykustannuksiin? Halpaan työvoimaan? Valion tehokkuuteen? Alkoiko Valiolla muuten yt-neuvottelut taannnoin? Miten ihmeessä kilpailun paineessa huippuunsa trimmatusta organisaatiosta voi enää mitään vähentää? Valion tuotteiden ultrakorkeaan laatuun jonka ansiosta kuluttajat ovat valmiit (riemusta?) kiljuen maksamaan korotettua hintaa kuten muissakin tuotteissa kotimaisuudesta? Muissa tuotteissa kuten viljassa tai sianlihassa ollaan oltu lähes koko ajan EU-tason alapuolelle mutta siellä ei olekaan ollut kiintiöitä.
Minä sanoisin että kiintiöt ovat suurin selittävä tekijä jonka ansiosta maidon hintataso on saatu pysymään korkealla. Minkä takia nyt sitten kaikki raportit pitävät kiintiöiden poistoa suurimpana uhkana maidontuotannollemme jos siellä kerran on ollut kovasti kovasti kilpailua ja sekä Valio että tilat ovat sen kilpailun ansiosta kilpailukykyisiä tuontia vastaan? Ajatteles nyt vähän tuota syy- ja seuraus -juttua? Jos kerran ollaan kilpailukykyisiä niin mihin niitä kiintiöitä tarvitaan? Kyllähän kuluttajat valitsevat kuitenkin kotimaista kun kerran siitä Valion ultra-laadusta ollaan valmiit maksamaan enemmän?
Ja vielä noista juustoista. Tuon
http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/ruotsalainen-maito-herattaa-suomessa-kuumia-tunteitalinkin mukaan juustoina tuodaan noin 350 milj litran verran. Kun tuotanto on 2.200 milj litraa niin tuo juuston tuonti vastaa noin 15% tuotannosta. Lisäksi kun huomioidaan että paras kate ei suinkaan tule juustoista vaan paras kate tulee ilmeisesti tuoremaidosta niin tuo juuston tuonti joka täällä aina vedetään esille että on kilpailua ollut niin se ei ole ollut niin vaarallista tuloksentekokyvylle eikä tilityshinnalle koska sen kate on alhaisempi. Nyt kun tuodaan myös korkeakatteista tuoremaitoa niin se uhkaa tilityskykyä merkittävästi enemmän. Eli vasta nyt on tullut todellista kilpailua sellaiselle sektorille jolla on todellista merkitystä?