Pidin joskus sua viisaana mutta en enää . Viljankuivauksessa poistetaan kosteutta , ei se mitään raketti tiedettä ole . Lämmitetään viljamassa ja siihen puhalletaan jolloin kosteus poistuu . Yksinkertaista .
Otetaan sitten ihan yksinkertainen kysymys: miksi 20 hl lavakuivurissa oli muutaman kymmenen kilowatin tehoinen uuni mutta näissä uusissa isoissa lähes 1 MW? Jos erän koolla ei olisi merkitystä niin eihän kenenkään kannattaisi hankkia isoa, öljy- tai kaasusyöppöä pannua jos pienelläkin pääsisi samaan kuivausaikaan vaikka viljaa on moninkertainen määrä kuivattavana?
Kauanko kestäisi jonkun 700 hl kuivaus tuollaisessa pienessä lavakuivurissa - erän vaihtojen (35) kpl viemää aikaa ei tarvitse huomioida?
Johan suuremman viljamäärän alkulämmittäminenkin vie pidemmän ajan ja energian kuin pienen erän kun pannun teho pysyy vakiona.
Lämmöstä tinkiminen pidentää kuivausaikaa - tien toisessa päässä on sitten kylmäilmakuivuri tai tuuletussiilo. Kylmäilmakuivauksen teoria ja kuivausaika on sitten eri juttu.
Se että käytännön kuivurissa kohtuullisessa (alle 20%) erävaihtelussa ei välttämättä synny merkittäviä eroja kuivausajassa johtuu tilanteesen vaikuttavista monista muistakin tekijöistä. Mutta kyllä eräkoko kaksin- tai kolminkertaistamalla selviä eroja syntyy varmasti. Ainakin siinä nykyaikaisessa kuivurissa johon olen jyviä kipannut on kuivausajassa iso ero kippaanko 20 vai 40 t liian märkää tavaraa... ei se nyt ihan tupla se ero ole mutta ei kauas jää.