Agronet

Keskusteluaiheet => Maidontuotanto ja lihanaudat => Aiheen aloitti: Poikapoloinen - 05.01.09 - klo:11:06

Otsikko: Soodavehnä?
Kirjoitti: Poikapoloinen - 05.01.09 - klo:11:06
Saako tämmöstä tehdä ja syöttää lehmille? Kuka valvoo ja kieltää sillä ei lipeä ei ole käsittääkseni eu:n sallittujen rehun lisäaineiden listalla. Minkälaiset seuraukset jos tämmöistä syöttää? Tekohan tapahtuu siten, että lipeää ja vettä sotketaan venhään ja ajetaan pötköksi jäähtymään ja seuraavana päivänä laitettaisiin siiloon. Etuna tässä olisi vehnän hitaampi sulaminen pötsissä, eikä pitäisi laskea pötsin ph:ta.
Otsikko: Vs: Soodavehnä?
Kirjoitti: cosmic_cowboy - 05.01.09 - klo:11:15
Evira valvoo ja neuvoo. Muutama vuosi sitten älähtivät kun lehdessä suositeltiin suomalaisillekin jossain Keenan-retkellä nähtyä käsittelyä. Sodagrain on Keenanin nimi systeemille. Muistaakseni aine jota käytetään on helmisooda. Suomessa ei ole yleistynyt kun täällä käytetään enemmän ohraa ja kauraa rehuviljana. Taloudellisesti systeemi on mahdollinen vain kuorettomille siemenille, käytännössä vehnälle ja rypsi/rapsille.
Otsikko: Vs: Soodavehnä?
Kirjoitti: Poikapoloinen - 05.01.09 - klo:11:29
Kaivelin tuossa sen seuraavan lehden esiin, missä oikaisiin ettei ole sallittu menetelmä. Lehdessä tuumailivat aineen olevan natriumhydroksidi. Ja tätä edeltävässä numerossa kerrottiin, että 3% seos on hyvä.
Otsikko: Vs: Soodavehnä?
Kirjoitti: sirkussonni - 05.01.09 - klo:18:20
Tiedän kyllä kaverin/kaverit jotka kyseistä hommaa harrastaa...
Otsikko: Vs: Soodavehnä?
Kirjoitti: SKF - 05.01.09 - klo:19:00
Kaivelin tuossa sen seuraavan lehden esiin, missä oikaisiin ettei ole sallittu menetelmä. Lehdessä tuumailivat aineen olevan natriumhydroksidi. Ja tätä edeltävässä numerossa kerrottiin, että 3% seos on hyvä.

Soon kumma jos se Suamesa oo sallittu vaikka EU-alueella käytetään paljoki. Mitees ko tua eliintaarvikeviraasto on nii kovaste tuata vastaa ni aikoovakko lähtee purukalla sitä esmerkiiks Ruattiin ja Irlantiin kiältään. Eiköös tua viraasto pittäis vastat nykyysin koko EU aluveen yhrenvertaasuuresta, nottei sitte käytettääs mihinään muuallakka.
Mum miälestä käyttäkköö jokka ossaa sen kans pelata turha sitä muittem om murehtia.
Otsikko: Vs: Soodavehnä?
Kirjoitti: Poikapoloinen - 05.01.09 - klo:19:04
Ovatko käyttäjät olleet tyytyväisiä, voisi olla ihan mielenkiintoista testailla, kun pääsee siirtymään aperuokintaan.
Otsikko: Vs: Soodavehnä?
Kirjoitti: SKF - 05.01.09 - klo:20:32
Kaivelin tuossa sen seuraavan lehden esiin, missä oikaisiin ettei ole sallittu menetelmä. Lehdessä tuumailivat aineen olevan natriumhydroksidi. Ja tätä edeltävässä numerossa kerrottiin, että 3% seos on hyvä.

Taitaapi olla jonkuun sortin kaupan rajootuksi toikii, ko Kemiira ei näy tota tavaraa yksinoikeurella maahantuavan .
Jos ruppeis tuamaa olis aivvan varmmaan sallittujen listalla varttisa.
Sevverta oon aikanansa kokkeellu notta tiärän systeemin, elukoolle teki eetvarttia ja lypsätti hyvästi.
Ainua onkeelma on tua tyätuvaallissuus om melekosen ärjyä ippiä tua lipiä, vaikkei kuulemma ennää nesteenä käytettäkkä.
Otsikko: Vs: Soodavehnä?
Kirjoitti: Poikapoloinen - 06.01.09 - klo:00:10
Ilmeisesti rakeina tai jotenkin, nesteenä varmaan melkosta myrkkyä, ja sais melkein naapurista. Onko kokeiltu muilla kun haspelisekoittaja vaunuilla sekotella tätä? Vaatiiko Keenanin, Redrockin tai Lucasin muita ilmeisesti ei suomen markkinoilla ole. Miksei pystyisi pystyruuvivaunulla tekemään? Kun itse en näe sille juuri muuta estettä, kun että tavaraa saattaisi hieman jäädä vaunuun.
Otsikko: Vs: Soodavehnä?
Kirjoitti: SKF - 06.01.09 - klo:22:39
Ilmeisesti rakeina tai jotenkin, nesteenä varmaan melkosta myrkkyä, ja sais melkein naapurista. Onko kokeiltu muilla kun haspelisekoittaja vaunuilla sekotella tätä? Vaatiiko Keenanin, Redrockin tai Lucasin muita ilmeisesti ei suomen markkinoilla ole. Miksei pystyisi pystyruuvivaunulla tekemään? Kun itse en näe sille juuri muuta estettä, kun että tavaraa saattaisi hieman jäädä vaunuun.

Ohan tuata tehtynnä aikanaa tasosekoottimellaki. Onnistu hyvinki. Pystyruuvvi vikineellä tullee sellaanen onkelma nottei tua reunasa oleva vilja/ lipiä sekkaannu ja lopputulos on ainaki arveluttava.

Aloon taas pähkinöörä minkä takkei tua on nii huanon mainnee saannu notta EVIIRA tuata ei salliis?
Tuli miäleeni aikakaus ko tuata tehtii tasosekoottimella ja eriillis ruakintaanki viä. On varmmaa monta kertaa elukka ollunna ihmeessänsä ko pesupuluverille haiskahtavvaa tavarata on suaraa paiskattu sekoottimesta noka ettee.

Moon ymmärtänny notta nua Irlaantilaasekkaa ei hyväksy jos tuata samana päevänä nakkaa ruakintaseokssii. Kaiketikki pitääs antoo asettua vissii viikon verta?  Jos nuan tekköö pitääs olla aikaas komiata tavarata. Vaa oliis se piäni apu kustaannusten laskuhu jos tuata vilijaa ei tartteis nim piruste ajjaa eluka ettee saman vaikutuksen saammiseks. Saati sitte nua Raisio mannekkiinnit, vaen ei taijja soppii rehutehtaalijoolle ko melki ilimaaseks sais elikkonsa ruakittua?
Otsikko: Vs: Soodavehnä?
Kirjoitti: Poikapoloinen - 06.01.09 - klo:22:52
Kauanko tasosekoittimella sekoittelit? Semmonen löytyis nurkista jo valmiiksi.
Otsikko: Vs: Soodavehnä?
Kirjoitti: cosmic_cowboy - 06.01.09 - klo:23:04
Aloon taas pähkinöörä minkä takkei tua on nii huanon mainnee saannu notta EVIIRA tuata ei salliis?

Ihan arvaamalla heitän, että kukaan ei vaan ole hakenut Suomen viranomaisten hyväksyntää noiden aineiden käytölle rehun käsittelyssä.  ???
Otsikko: Vs: Soodavehnä?
Kirjoitti: Poikapoloinen - 06.01.09 - klo:23:06
Muistelisin, että se ois kiellettyä koko eu:n alueella, sen vanhan koneviestin korjausjutun mukaan. Varmaan joutuu soitteleen ja kyseleen.
Otsikko: Vs: Soodavehnä?
Kirjoitti: Terminator - 07.01.09 - klo:08:34
Kyllä se on kiellettu koko unionissa, irlantilaiset ei vain välitä siitä säänöstä.
Lipeää ei muistaakseni ole hyväksytty eläinten ruokintaan.
Otsikko: Vs: Soodavehnä?
Kirjoitti: rene - 07.01.09 - klo:09:23
Eikös tämä juuri sopinut kuorellisille lajikkeille? Kuoren sulavuus paranee eikä jyviä enää mene elukan läpi kokonaisina. Muistaisin jostain piskelleeni että kuoren rehuarvo paranee 0,1 ry/kgka.
 Jo sotien jälkeen on rehupulassa ureoitu olkea, kuulemma. Nykyiset aktiiviviljelijät eivät tästä ole monet kuulleetkaan. Taannoin etsin tietoja niin puhuttiin myös ammonoinnista.
  Mielenkiintoiseksi tuon tekee se että ei tarvitsisi viljaa jauhaa ollenkaan ainakaan jos käyttömäärä ei ole liian suuri. Kaippa tuo nostaa pötsin ph:ta jonkin verran vai "hajonneeko" emäksisyys sekoituksen jälkeen.
 Luulen että jos olisi tiheä pitkä ruuvikuljetin niin sillä voisi olla mahdollista jatkuvatoiminen sekoitus. Hetken päästä liikuttelee seosta uudestaan niin pitäisi toimia. Keenanilla taidetaan markkinoida yhtämittaista pikäkestoista sekoitusta.
Otsikko: Vs: Soodavehnä?
Kirjoitti: Make - 07.01.09 - klo:09:35
-70 luvulla ureoitiin ja ammonoitiin olkia yleisesti.
No onhan sekin sotien jälkeen.  ::)
Otsikko: Vs: Soodavehnä?
Kirjoitti: cosmic_cowboy - 07.01.09 - klo:10:11
Eikös tämä juuri sopinut kuorellisille lajikkeille? Kuoren sulavuus paranee eikä jyviä enää mene elukan läpi kokonaisina. Muistaisin jostain piskelleeni että kuoren rehuarvo paranee 0,1 ry/kgka.
 Jo sotien jälkeen on rehupulassa ureoitu olkea, kuulemma. Nykyiset aktiiviviljelijät eivät tästä ole monet kuulleetkaan. Taannoin etsin tietoja niin puhuttiin myös ammonoinnista.
 
Terminator laittoi: "Kyllä se on kiellettu koko unionissa, irlantilaiset ei vain välitä siitä säänöstä.
Lipeää ei muistaakseni ole hyväksytty eläinten ruokintaan."

Lipiä tekee kipiää. Jonkun lehtijutun jälkeen selvittelin joskus asiaa. A-rehun Kimmo Kytölä tiesi asiasta jotain, vaikkei enemmän sian ruokinnan kanssa työskentelevänä käytännön kokemusta tainnut olla. Runsaampi kuoren määrä vaati niin paljon lisää ainetta, että kustannukset karkaavat ainakin kauran käsittelyssä. Helmisoodasta hänen kanssaan puhuttiin. Lipeä on englanniksi caustic soda ja jossain mainitaan myös pearl caustic soda. Googletelkaa noita, en tiedä onko se helmi vain olomuoto? Biltemasta kai saa lipeää alle apteekkihinnan.

Pappa kävi Tanskassa olkireissulla 70-ja 80-lukujen vaihteessa. Siellä sutattiin lipeän kanssa niihin aikoihin. Kyllä meilläkin kokeiltiin sitä sen jälkeen. Lipeän kanssa pelattiin myös vasikoita nupoutettaessa. Helppo sillä on saada aikaan pysyviä muutoksia kudoksiin.

Itse olen tehnyt/teettänyt urea-ja ammoniakkiolkia emolehmille 90-luvun alussa. Urean kaasuuntuminen onnistuu lämpimämmissä maissa puintiaikaan. Suomessa litku on käytännössä levitettävä aivan tasan. Ensin timoteinoljen, sitten CAP-säilörehujen ja muiden sivutuoteiden tarjonta tällä seudulla korvasi kemialliset kokeilut. ammoniakkimestari kertoi Perniössä olleen lakimiesten omistama sonnienkasvatus Oy, jossa ammoniakin kanssa pelattiin. On täsä mailmasa montaa laijja touhua ollu!
On muuten viimeiset Neuvostoliittolaiset (http://www.straightsdirect.com/miscellaneous.html) ureat juuri menossa appeen mausteeksi. Tuli tuota otettua nuppikuorma 1991 (ja perävaunussa raakafosfaatttia) kun kansallinen maatalouspolitiikka räväytti typpi-ja fosforiveron muodossa 51% lisää hintaa. EU:n tullen hinta putosi niin, että vasta nyt raskittee käyttää.  ;)

Jyviäkin voi säilöä urealitkulla

http://www.farmit.net/farmit/fi/03_kasvinviljely/02_kasvuohjelma/175_erikoiskasvit/murskevilja/index.jsp
joskaan ei kehuta:
http://www.valio.fi/maitojame/ruok99/rkokov.htm

Siinä touhussa ihmiset jäävät pääsääntöisesti henkiin ja viljaan tulee valkuaisen raaka-ainetta lisää.

Tai lennä Ryänärillä (http://www.ryanair.com/) kuningaskuntaan ja osta pussillinen joka sorttia  (http://www.straightsdirect.com/miscellaneous.html) ja muuta Eviraan asumaan.



Otsikko: Vs: Soodavehnä?
Kirjoitti: Poikapoloinen - 07.01.09 - klo:11:02
Tulipa kateltua sitä eu:n listaa. http://ec.europa.eu/food/food/animalnutrition/feedadditives/comm_register_feed_additives_1831-03.pdf Mikäli tämä on oikea lista, niin sieltä ainakin Natrium hydroksidi eli lontoon murteella sodmium hydroxide. Tuosta aineesta siinä koneviestin jutussa ainakin puhuttiin. löytyy sivulta 28 ku zoomi on normaali 100%
Otsikko: Vs: Soodavehnä?
Kirjoitti: rene - 07.01.09 - klo:13:01
Muistinkin nyt että ureointi oli niin paljon kevyempi menetelmä lipeäkäsittelyyn ja ammonointiin verrattuna että sillä ei ollut suuria vaikutuksia kuoren sulavuuteen vaan jyvät pitää erikseen rikkoa. Eli ureoinnista isommassa mittakaavassa ainakin katoaa mielekkyys. Jos jyvät litistää ja painottaa hyvin niin kosteus on rajoittamaton, säilöntä on halpaa, maittavuus on hyvä ja on käyttövalmista.
Otsikko: Vs: Soodavehnä?
Kirjoitti: Poikapoloinen - 07.01.09 - klo:14:36
Evirasta sain suhteellisen nopeasti vastauksen siihen natriumhydroksidin käyttöön. Se on sallittu kissojen ja koirien rehujen happamuuden säätelyyn, muttei märehtijän eväitten käsittelyyn. Ovat kuulema olleet yhteydessä Ruotsin ja Irlannin vastaaviin toimistoihin, mutteivat enempää voi tehdä sen hyväksi. Jotta menetelmästä saataisiin sallittua, pitäisi tehdä hakemus eu:n komissiolle ja euroopan elintarviketurvallisuus viranomaisille. Kuulostaa niin kovalta prosessilta, ettei semmoseen pieni viljelijä lähde. Joku kauppaketju tuomaan tavaraa ulkomailta ja tavarat eu:n sisältä jotta saa ulkomaan tukkurin piikkiin hyväksynnät?
Otsikko: Vs: Soodavehnä?
Kirjoitti: rene - 07.01.09 - klo:16:36
Jos mietit vielä tuota lipeäkäsittelyä omalla kohdalla niin ota te-keskukseen yhteyttä ja kysy tarkastajalta suhtautumista tuohon hommaan. Jos joka tapauksessa aiot kokeilla niin laita joku tuttu kysymään...
Otsikko: Vs: Soodavehnä?
Kirjoitti: cosmic_cowboy - 07.01.09 - klo:17:31
Jos joka tapauksessa aiot kokeilla niin laita joku tuttu kysymään...
Ja vaikka anoppi käytännön sekoitteluihin.  ;)

Viljan ureasäilöntää voisi ajatella murskesäilöjän varajärjestelmäksi jos pääsee kovin kuivaksi vilja eikä ole kuivuria käytettävissä. Halvempaa lienee kuin propionihappo, jonka rehuarvo on sitten melkoisenkin hyvä.
Otsikko: Vs: Soodavehnä?
Kirjoitti: SKF - 07.01.09 - klo:21:51
Evirasta sain suhteellisen nopeasti vastauksen siihen natriumhydroksidin käyttöön. Se on sallittu kissojen ja koirien rehujen happamuuden säätelyyn, muttei märehtijän eväitten käsittelyyn. Ovat kuulema olleet yhteydessä Ruotsin ja Irlannin vastaaviin toimistoihin, mutteivat enempää voi tehdä sen hyväksi. Jotta menetelmästä saataisiin sallittua, pitäisi tehdä hakemus eu:n komissiolle ja euroopan elintarviketurvallisuus viranomaisille. Kuulostaa niin kovalta prosessilta, ettei semmoseen pieni viljelijä lähde. Joku kauppaketju tuomaan tavaraa ulkomailta ja tavarat eu:n sisältä jotta saa ulkomaan tukkurin piikkiin hyväksynnät?

No nii siinä tua taas nährään toiset puhhuu asiasta ni EVIRA vastaa kirvveen varsista.
Mää em ymmärrä mitä hel.......n happamuuren säätelyä on jos viljaa kuaritaan kemiallisesti.
Jos otetaan lipeöirystä viljasta näyte viikon päästä käsittelystä ei viljasta ph muutosta löyrä, saati lipeää. Kaikki on muuntunnu KALSIUM KARBONAATIKSI eli ruaka soodaksi.
Mutta............ , mutta..............., millä nää jukuripää tutkijat saa ymmärtään asian, että se ei ole erelleenkään tarkoitettu suoraan ruakinta seokseenn laitettavaksi.

Sama tilanne, ei rikkihappokaan oo sallittujen listalla ja silti joka kesä sitä ajetaan tuhansia tonneja AIV sekkaan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Otsikko: Vs: Soodavehnä?
Kirjoitti: Poikapoloinen - 07.01.09 - klo:22:56
Kai niittenkin pitää leipänsä ansaita, money money money lauloi abba aikanaan.