Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 24

Viestit - Ruisrypsimohralvehnä

Nyt näyttää siltä että glyfosaatin käyttö jatkuu kymmenen vuotta. Onneksi en ehtinyt myydä kalustoa pois , kunajattelin että sen käytö loppuu vuoteen 23. Niinkuin ollaan huomattu niin moni entinen luomuviljelijä ja vaihtanut tavanomaiseen viljelytapaan. Ja nykyiset kasvinsuojeluaineet alkavat olla huonosti tehoavia. Siihen vielä märän syksyn puintihaasteet, niin sadonkorjuu vaikeutuu huomattavasti. Ihmettelen suuresti jos vain 5 prosenttia jää puimatta Pro Agrian mukaan. Mitä maakunnissa kulkenut niin ainakin on vielä paljon puimatta. Onnesi tänään alkaa hulttion poudat, niin saavat vielä satoa talteen.
Kasvintuotanto / Vs: Apulannan hinta
: 06.09.23 - klo:09:34
Kesäkuussa tilatut lannoitteet tulivat sovitusti toissa iltana, joten olemme palanneet "normaaliin" kaikkien koronoiden ja muiden eriskummallisuuksien jälkeen. Hyvä niin koska nää kelit ovat jo riittävän eriskummallisia.. Saas nähdä onko hinausketju rasvattava puimuriin tänään :) jos alkaa uppoomaan
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 29.08.23 - klo:06:52
Ei mitään tietoa paljonko satoi..Mittari on 50 mm ja meni jo hyvissä ajoin yli..Täytyisi ottaa HKL 2500 lisälaitojen kehittäjään yhteyttä, että kehittelisi myös sademittariin irroitettavat lisälaidat.. :)
Kasvintuotanto / Vs: Puinnit
: 27.08.23 - klo:18:13
Eilen 400 ja tänään 25. Olisi pitänyt vaan lähteä puimaaan kello 9 tänä aamuna, niin ois saanut sen 250. No "onneksi " ei tarvi viikkoon puida, kun sääennusteet losottaa vettä. No hyvä puoli on se että oma siemen on plakkarissa ensi kevääksi. Vaikka tottakai ostan lisäykseenkin, mutta jos kylvösiemen markkinat ylikuumenee, on edes joku jolla kylvää. No sori, eihän noi kylvöasiat kuulu Puinnit -ketjun pirtaan, mutta tulipahan mieleen.
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 24.08.23 - klo:19:16
36 mm tänään..Just olin lähdössä puimaan kun alkoi losottaan..Onneksi en ehtunyt aloittaan puintia, eilen sama tilanne. Huomenna toivottavsti jo pääsee..voi esiintyä uria pellolla, mutta lasken hiekkamaaan läpäisykykyyn ja lähden rohkeasti yrittään.
Kasvintuotanto / Vs: Puinnit
: 23.08.23 - klo:19:58
Rukiinpuinnin jälkeen, joka loppui viikko sitten, niin ei mitään ole puitu. Kävin eilen käsipuimassa Planettia 24, kosteus. ja ei vihreitä jyviä. Siltikään ei oo puitu..Höh..Laskennallisesti 5-7 ha päiväpuinneilla ja kymmenellä sade ja kuivauspäivällä puinnin lopetus olisi 25.9. silloin alkaa jo kuivaaaminen oleen yöpakkasten takia pyörrettä tankkiin tuova ilmiö  :)
Kasvintuotanto / Vs: Puinnit
: 12.08.23 - klo:08:33
Eilen alkoi puinnit Danskowie Agat lajikkeella. Kosteus siellä 22 paikkeilla. Torajyviä en ole nähnyt ..Jätin oljet pitkäksi, niin on sitten helpompi käsitellä peltoa seuraavaa kasvia varten. Tänään jatkuu ja huomenna ja ylihuomenna. Keskiviikkona sataa. Ja sitä ennen noi täytyy saada pois.
Kasvintuotanto / Vs: Että silleen..
: 13.06.23 - klo:12:53
Aivan sama mitä tonne kuivaan koppuraan kylvää..Ja kahteen viikkon ei oo luvattu sadetta. Mielenkiintoinen seurata erinomaista poukkoilua ja laittaa silmät kiinni ja tehdä ens kevään viljelysuunnitelmia. Ehdothan ehtii muuttu monta kertaa ennen toukokuu 24 jää. Ja mitä tulee tuohon kasvivalikoiman muuttumiseen olisi kiva kuulla selitys, miksi ne on tarvinut vaihtaa. Ja onko vaihto vaan tälle vuodelle ja selitys kun siemenpakkamot eivät tietysti ehtineet regoida aikaisempiin toukokuussa annettuihin ehtoihin. Ja nytkö muka niiden pitäisi ehtiä reagoida paremmin..Tälläisen katovuoden kun tämä vuosi tulee oleen. Olisi nyt tärkeä keskittyä ensi vuoden kylvöihin. Tän vuoden viljoista tulee oravankynsiä ja sitä kautta siemenhaasteet  tulee olemaan kovat ensi keväänä.
Kasvintuotanto / Vs: Peltotuet 2023-2027
: 23.05.23 - klo:13:08
No tukihakemus on kumminkin jätetty, oli syy mikä hyvänsä. Nyt yritin vaihtaa kasvia Vipu Mobiilissa. Ei onnistu. Missä ne kasvulohko ja kasvivaihdot voi tehdä ? Vai voiko ne tehdä Vipu mobiilissa 15.6 jälkeen kun päätukihakemus aika on päättynyt. Sen jälkeenhän vasta tarkastukset alkaa. Ja alkavat kyseleen Vipumobiililla kuvia kasvustoista paikannustoiminto päällä. Nyt jo jännittää, kuinka siihen osaa reagoida ja tuleeks siitä kuvapyynnöstä ilmoitus johonkin, vai pitääks sie Vipumobiilissa käydä päivittäin kattomassa onko jotain kuvapyyntöjä tullut..Kohta toi älykännykkä kasvaa mun käteen kiinni niinkuin teineillä ;D
Kasvintuotanto / Vs: Peltotuet 2023-2027
: 22.05.23 - klo:06:29
Nyt kun kylvöt on ohitse ja tukihakemus on jätetty ennen kylvöjä ja märkyyden takia ja siemenen loppumisen takia ei kaikki mennyt niinkuin tukihakemuksessa ajattelin. Niin kuinka se kasvi vaihdetaan siellä hakemuksessa. Käykö se Vipu mobiili sovelluksella. ja onnistuuhan se kasvilohko kerrallaan? entisellä ohjelmakaudella täytyi ottaa koko tukihakemus pois ja lähettää vaihtuvilla kasveilla. Toivotaan että tällä ohjelmakaudella kasvin vaihto olisi helpompaa.
Kasvintuotanto / Vs: Peltotuet 2023-2027
: 03.05.23 - klo:17:28
Onhan tämä viljelykierto jopa helpompi kuin vanha kolmen kasvin vaatimus !

Varaa ne 33% ns. kiertolohkoksi ja jättää 67% kolmeksi vuodeksi odottamaan neljännen vuoden kokotilan rypsiä. Vaihtolohkolla voi kokeilla välikasviakin. Helpoin on pintalevitetty ruis. Seuraavana vuonna sitten pintalevitetty apila/syysvehnä/öljykasvi.

Ehdollisuuden oppaassa taulukossa 12 on kyllä tarkkuutta vaativa esimerkki. Välikasvi käy kaikkina muina vuosina eli 1. 2. ja 3. vuoden kierron katkojaksi, mutta ei 4. vuoden välikasvi kelpaa, eli kesällä kasvussa oleva kasvi ei neljäntenä vuotena vaihdu syksyllä kylvetyllä välikasvilla !

-SS-

Kiitos SS tuosta hyvästä vinkistä, sillä pääsee 5 vuotta eteenpäin. Harmillinen tilanne on se että tämmöinen tukiehto tulee vasta nyt tietoon. Jos asia olisi ollut vaikka vaan vuosi sitten tiedossa niin olisin laittanut rukiin toiseen paikkaan..Niin olisin päässyt kylvään ja ilmoittaan kerääjäkasvin. Samoin viljelysopimukset olisi voinut tehdä toisella tavalla. Tämä on yksi esimerkki siitä kuinka pitkäjänteistä hommaa tää viljely on..Vielä kun saisi tiedon, paljonko se tukimäärä prosentteina putoaa tämän vuoden maksatuksen osalta, vai odotellaanko tässä mahdollista katovuotta ja kerrotaan se vasta sitten. Mun tulkintani on , kun kelit on tota luokkaa toukouun 3. päivä ja lannoitteet on maksanut ton mitä on maksanut ja viljasta saa sen mitä saa, niin onhan tässä hyvät mahdollisuudet katovuodeksi.
Kasvintuotanto / Vs: Peltotuet 2023-2027
: 03.05.23 - klo:11:06
Viljelykiertovaatimus ei johdu kerääjäkasvitoimenpiteestä. 2023 on lyhytaikainen poikkeus olemassa, jos ei valitse kyseistä kerääjätoimenpidettä.

Viljelykiertovaatimusta joutuu 2024 alkaen soveltamaan joka tapauksessa, eli kannattanee kerätä tuet pois heti alussa, voi olla, että kerääjäkasveista ei irtoa muutamaa kymppiä enempää myöhempinä vuosina.

Viljelykiertovaatimus ei nyt edes ole mikään mörkö, ainakaan nimimerkille "Ruisrypsimohralvehnä" ?

-SS-

Tää viljelykiertovaatimus "pakottaa" ottaan yhden lajin lisää viljelykseen, ja samalla heikentää täysien rekkakuormien myyntiä ostajille. Toivottavasti tämä 33 prosentin viljelykiertovaatimus poistuu kesken ohjelmakauden oman mahdottomuuden takia. Ihmettelen, mitä hyötyä ympäristölle siitä on :) vai onko sen tarkoitus vain hankaloittaa oikeiden viljelijöiden tavoitteita tuottaa ruokaa Suomalaisille. Kyllä me tiedetään kuinka tärkeä on vaihtaa kasvia, ei me siihen mitään pakkoa tarvita. Olikohan jo sankition määrä tiedossa, jos sitä ei pysty vuosittain toteuttaa. Niinvois vähän laskea mitä sen kanssa tekee.
Kasvintuotanto / Vs: Peltotuet 2023-2027
: 03.05.23 - klo:09:49
Välikasvi kuuluu ehdollisuuden viljelykiertoon, kerääjäkasvi on ympäristökorvauksen toimenpide, Ei todellakaan mitään tekemistä toistensa kanssa.

-SS-

Tismalleen.

No miksi SKN ehdotti kerääjäkasvin kylvöön sellaisia erikoisuuksia, jotka eivät siihen liity ?
Kerääjäkasviautomaatti on poistunut kahdesta syystä, toinen on se että sateliittien tarkkuus puinnin jälkeen riittää siihen ,että tasaista kerääjäkasvi ei saa näyttämään tasaiselta johtuen pellon märistä/kuivista paikoista, joita ei maan tasalta näe. Se antaa hallinnolle mahdollisuuden evätä lohkolta kerääjäkasvikorvaus. Ja toinen syy on se että 33 prosenttia viimevuoden kasvista ei saa olla sama samalla lohkolla, jos meinää hakea kerääjäkasvitukea. Poislukien nurmet ja kesannot. Harmi sinänsä, että tämä aikaisemmin kerääjäkasvitukena lanseerattu lisätuki, joka pelasti monen viljelijän oman ruokailun poistuu liikevaihtovalikoimasta. Täytyy koittaa korvata se toisella tai sitten vähentää kuluja kerääjäkasvi tuen määrän osalta. Jää plus/miinus 0 tilanne. 5 päivää enään tukihakemuksen tekoon. Hyvää aikaa siihen kun pellollekkaan ei pääse, kun on lumi maassa..
Vähän offtopicin, mutta en hyväksy vipu-mobiilia, ennenkuin työttömille pakkoladataan työkkäri-mobiili ja niiden on otettava kuva sen sovelluksen kautta, kun tarkastus tulee ja koordinaatit näkyy, missä kuva on otettu. Ja jos se ei täytä työvoimaviranomaisten kriteeriä, mitä työtön saa tehdä, niin silloin työttömyyskorvausta leikataan. Kuva on lähettettävä puoli tuntia pyynnön jälkeen.  Sit asiaan. Odotan että Pro-agria järjestää viljelijöille pakollisen Vipu-mobiilikoulutuksen, missä opetetaan vastaus tekniikka, vastauksen nopeus ja kameran oikea kuvakulma kun kasvustosta otetaan kuvaa. Lisäksi vaadin verottajalta selvän kannan onko älypuhelin, mihin Vipu-mobiili ladataan täysin vähennyskelvoinen maatalouskone, josta myös arvonlisäverot on mahdollista vähentää täysmääräisesti.
Kasvintuotanto / Vs: Peltotuet 2023-2027
: 28.03.23 - klo:15:24
Sen verran Vipumobiilikoulutusta ja Eu-tukikoulutusta mukana oleena, ainoa mahdollisuus on viljelyn jatkamiseen, että budjetoi 10 prosentin tukileikkauksen joka vuosi. Vaikka kuinka tekisi kaikki oikein ja ajallaan, niin tekoälyä ja sateliitteja vasten ei ole mahdollista pärjätä. Yksi ehdotus on että ottaisi vain 90 % siitä tukimäärästä mikä oikeasti kuuluisi. Sillä varmistaisi kunnon yöunet. Ja ne kumminkin on arjen sujumisen kannalta tärkeintä.
Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 24